Wednesday, October 3, 2012

AΠΟ 17 ΟΚΤΩΒΡIOY H WOMEX



«Μέγιστο πολιτισμικό γεγονός» χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας τη διοργάνωση της Διεθνούς Μουσικής Έκθεσης WOMEX-World Music Expo, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2012, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (HELEXPO).
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο Υπουργός ανέφερε πως « η εκδήλωση θα δώσει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες της μουσικής να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο χώρο της μουσικής αλλά και να έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο». Υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η διοργάνωση για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τόνισε πως «ο σύγχρονος μουσικός πολιτισμός της Ελλάδας είναι ταυτισμένος, τουλάχιστον καταγωγικά, με την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας όπου επίκεντρο είναι η Θεσσαλονίκη» και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα, μέσω της Θεσσαλονίκης, θα έχει τη δυνατότητα να αφήσει ένα ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα στην ιστορία αυτού του θεσμού». 
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού για τη στήριξη που παρέχει στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη αναφέροντας ως παραδείγματα τις δύο εκθέσεις Bienalle αλλά και το Φεστιβάλ Γαστρονομίας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι μέσω αυτής της διοργάνωσης δίνεται η δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη να ελκύει καλλιτέχνες και οικονομικούς παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας από τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη θα διεκδικήσει τη διοργάνωση της WOMEX και την επόμενη χρονιά. 
Στα οικονομικά και καλλιτεχνικά οφέλη που θα αποκομίσει η πόλη της Θεσσαλονίκης από τη συγκεκριμένη διοργάνωση αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας ο οποίος σημείωσε ότι για την περίοδο του εορταστικού τετραημέρου, ο Δήμος ήρθε σε συνεννόηση με τουριστικούς πράκτορες προκειμένου να προσφερθούν οικονομικότερα πακέτα στους επισκέπτες, με στόχο τη διεύρυνση της παραμονής τους. 
Περαιτέρω διευκρινίσεις για τα καλλιτεχνικά σχήματα που θα μετάσχουν στη διοργάνωση αλλά και την ειδική σκηνή CLUB GLOBALKAN, η οποία θα δώσει βήμα στις τοπικές δημιουργικές δυνάμεις και σε μουσικούς από τη γειτονιά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έδωσαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής κ.κ. Νίκος Στεφανίδης και Γιώργος Μαρκάκης. 
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μουσικής του ΥΠΑΙΘΠΑ κ. Μάριος Κωστάκης μίλησε για τη συμμετοχή του Υπουργείου στην έκθεση αναφέροντας ότι θα συμμετέχει με ένα περίπτερο 48 τ.μ., μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, προκειμένου «να μπορέσουν όλοι οι συμμετέχοντες Έλληνες να στεγαστούν και να προβάλλουν το καλλιτεχνικό τους υλικό». 
Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε η Προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού κα Ζωή Καζαζάκη. 
Η πραγματοποίηση της WOMEX 12 Θεσσαλονίκη από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2012 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (HELEXPO) σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ευρύτερη περιοχή, καθώς πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Νοτιανατολική Ευρώπη και μάλιστα σε ελληνικό έδαφος. Μια ακόμη πρωτοτυπία στην ιστορία της Womex διεθνώς είναι ότι δημιουργείται ειδική σκηνή, η CLUB GLOBALKAN, που θα δώσει βήμα στις τοπικές δημιουργικές δυνάμεις και σε μουσικούς από τη γειτονιά των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης. 
Η φετινή, 18η στη σειρά διοργάνωση της μεγαλύτερης θεματικής έκθεσης διεθνώς για τις μουσικές του κόσμου αποτελεί το αποτέλεσμα της σύμπραξης και της συστηματικής προσπάθειας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Δήμο Θεσσαλονίκης – Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού, τη HELEXPO Α.Ε. και την εταιρία παραγωγής «ΓΑΙΑLIVE» σε συνεργασία με τη Piranha Womex. Μέγας Χορηγός της WOMEX 12 Θεσσαλονίκη είναι ο ΟΠΑΠ. Η Έκθεση τέθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

No comments:

Post a Comment