Saturday, February 25, 2012

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό εβδομήντα μάσκες από παραδοσιακά δρώμενα που επιτελούνται σε όλον τον ελληνικό χώρο, στην έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.


.Πρόκειται για μια διοργάνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Αρχείο Γιώργη Μελίκη.

«Μάσκες και δρώμενα της λαϊκής παράδοσης» είναι ο τίτλος της και αποτελεί μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τη χρήση της μάσκας μέσα στα παραδοσιακά μας δρώμενα.

Από την ορεινή Δράμα έως την Κρήτη και από την Καππαδοκία έως τα Επτάνησα, την περίοδο του Δωδεκαημέρου και της Αποκριάς, Αράπηδες, Αρκούδες και Μπαμπούγερα, Κοτσαμάνηδες και Μωμόγεροι, Ρουγκατσιάρηδες και Μπέηδες φορούν ζωόμορφες και ανθρωπόμορφες μάσκες, μετέχοντας στα αρχετυπικά τελετουργικά του φόβου και της έκστασης, της χαράς και της λύπης, του έρωτα και της γονιμότητας. Τελετουργικά που έρχονται από τα βάθη των αιώνων, δοξολογώντας το ιερό μυστήριο της ζωής και του θανάτου.

Με δαπάνες του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει πολυτελές λεύκωμα, μοναδικό στο είδος του για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, που θα περιέχει το σύνολο της συλλογής των παραδοσιακών μασκών του Αρχείου Γιώργη Μελίκη..

No comments:

Post a Comment