Thursday, February 23, 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ-23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1455 ο εφευρέτης της τυπογραφίας Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο του βιβλίο, τη Βίβλο.

1574 αρχίζει στη Γαλλία, ο πέμπτος ιερός πόλεμος εναντίον των Προτεσταντών, των λεγόμενων Ουγενότων.

1663 γεννιέται ο Σάμιουελ Πιπς, Άγγλος συγγραφέας και πολιτικός. Έμεινε γνωστός για τα ημερολόγια του, στα οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ιστορικά γεγονότα, όπως η μεγάλη πανούκλα και η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου.

1685 γεννιέται στην Πρωσία ο συνθέτης Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ. Το πλέον γνωστό ορατόριο του, ο "Μεσσίας" ακούγεται παραδοσιακά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

1820 οι βρετανικές αρχές ξεσκεπάζουν τη "συνωμοσία της Κέιτο Στριτ". Ο Άρθρουρ Θρίστλγουντ κατηγορείται και εκτελείται ως ο "εγκέφαλος" του σχεδίου, που είχε στόχο τη δολοφονία μελών του υπουργικού συμβουλίου.

1821 πεθαίνει ο κορυφαίος Βρετανός ρομαντικός ποιητής Τζον Κιτς, σε ηλικία μόλις 25 ετών από φυματίωση.

1840 γεννιέται ο Αυστριακός οικονομολόγος Κάρλ Μένγκερ, από τις ηγετικές μορφές της λεγόμενης "Αυστριακής Οικονομικής Σχολής".

1855 πεθαίνει ο Γερμανός μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός Καρλ Φρίντριχ Γκάους. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς στην ιστορία.

1861 ο Αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν φτάνει μυστικά στην Ουάσιγκτον, έπειτα από μία απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.

1868 γεννιέται στη Μασαχουσέτη ο Γ.Ε.Μ. Ντιμπουά, πολιτικός, που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρξε ο πρώτος Αφροαμερικανός, που έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

1874 ο Βρετανός Γουόλτερ Γουίνφιλντ πατεντάρει το άθλημα της "σφαιριστικής", γνωστού πια ως τένις σε χόρτο.

1883 γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Βίκτορ Φλέμινγκ. Οι ταινίες "Όσα φέρνει ο άνεμος" και "ο Μάγος του Οζ" φέρουν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή του.

1887 η γαλλική Ριβιέρα πλήττεται από ισχυρή σεισμική δόνηση. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο στα ερείπια.

1893 ο Ρούντολφ Ντίζελ κατοχυρώνει νομικά την εφεύρεση της μηχανής ντίζελ.

1898 ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Εμίλ Ζολά φυλακίζεται. Αιτία η ανοιχτή επιστολή του υπό τον τίτλο "Κατηγορώ", μέσω της οποίας καταγγέλλει την παράνομη κράτηση του αξιωματικού Άλφρεντ Ντρέιφους, κατηγορώντας τη γαλλική κυβέρνηση για αντισημιτισμό.

1900 στη Νότια Αφρική κι ενόσω ο πόλεμος των Μπόερς βρίσκεται σε εξέλιξη, οι βρετανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν στη μάχη του Χαρτ Χιλ, τα στρατεύματα των Μπόερς.

1902 ο πρίγκιπας Ερρίκος της Πρωσίας επισκέπτεται τις ΗΠΑ ως αντιπρόσωπος του αυτοκράτορα αδελφού του.

1903 η Κούβα παραχωρεί μόνιμα έναντι μισθώματος τον κόλπο του Γκουαντανάμο, στις Η.Π.Α.

1904 γεννιέται ο Λέοπολντ Τρέπερ, κατάσκοπος των Σοβιετικών πριν και κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Οργάνωσε για λογαριασμό της ΕΣΣΔ το δίκτυο κατασκόπων, γνωστό ως η "κόκκινη ορχήστρα".

1909 στην Τουρκία, ο Κιαμίλ Πασάς χάνει το αξίωμά του και εκδιώκεται από την εθνικιστική Βουλή.

1910 κινεζικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Λάσα του Θιβέτ, εξαναγκάζοντας τον Δαλάι Λάμα να αναχωρήσει για την Ινδία.

1914 ο Χένρι Φορντ, ο ιδιοκτήτης της ομώνυμης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθιερώνει το κατώτατο ημερομίσθιο ύψους πέντε δολαρίων για οκτάωρη εργασία, στα εργοστάσια του.

1915 κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η βύθιση των αμερικανικών πλοίων "Καρίμπ" και "Έβελιν", στα ανοιχτά των γερμανικών ακτών και ο τορπιλισμός του νορβηγικού "Ρεγκίν" κλιμακώνουν τις γερμανικές επιθέσεις.

1919 ορίζεται η γερμανική κυβέρνηση του Ράιχ, με καγκελάριο τον Φίλιπ Σάιντεμαν και αντικαγκελάριο τον Όιγκεν Σίφερ.

1931 γεννιέται ο κορυφαίος Αμερικανός χορευτής και χορογράφος Άλβιν Άιλι. Θεωρείται από τις μεγάλες φιγούρες του σύγχρονου χορού. Είναι ο ιδρυτής του διεθνώς αναγνωρισμένου μπαλέτου Άλβιν Άιλι Αμέρικαν Ντανς Θίατερ.

1933 αρχίζει η κατασκευή της γιγάντιας γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ, στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α.

1934 ο Λεοπόλδος Γ γίνεται βασιλιάς του Βελγίου.

1935 η Παραγουάη αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών.

1939 η Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης κλείνει τα εργαστήριά της για τους επισκέπτες από ολοκληρωτικά καθεστώτα.

1940 η Ντίσνεϊ παρουσιάζει την ταινία κινουμένων σχεδίων "Πινόκιο", που βασίζεται στο ομώνυμο γνωστό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι.

1942 οι πρώτες βόμβες των δυνάμεων του Άξονα πέφτουν σε έδαφος των ΗΠΑ, πλήττοντας πετρελαιοπηγή στην Καλιφόρνια.

1943 ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.), έχοντας στις τάξεις την αφρόκρεμα της νεολαίας. Θα αναλάβει σημαντική δράση την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

1944 Ιωσήφ Στάλιν διαλύει τη Δημοκρατία της Τσετσενίας και εξαναγκάζει ένα εκατομμύριο Τσετσένους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατηγορώντας τους για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία.

1945 η Σοβιετική Ένωση αναγνωρίζει την προσοβιετική Επιτροπή της Λουμπλιάνα ως μεταβατική Κυβέρνηση της Πολωνίας, αντί της εξόριστης κυβέρνησης, που διατηρούσε προσωρινά το αρχηγείο της, στο Λονδίνο.

1949 ο Δημοκρατικός Στρατός ηττάται κατά την επιχείρησή του εναντίον της Φλώρινας.

1950 το Κόμμα των Εργατικών κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

1952 το ΝΑΤΟ συμφωνεί να συγκεντρώσει 50 στρατιωτικές μεραρχίες στη Δυτική Ευρώπη μέχρι το τέλος του χρόνου.

1953 η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας.

1954 λαμβάνει χώρα ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας, σε παιδιά, στο Πίτσμπουργκ, της Πενσιλβάνια, των Η.Π.Α.

1955 πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Γάλλος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Πολ Κλοντέλ.

1957 πεθαίνει η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου.

1958 Κουβανοί αντάρτες απάγουν τον Αργεντινό πρωταθλητή αγώνων ταχύτητας Χουάν Μανουέλ Φανχιό.

1960 συγχωνεύονται τα ελληνικά σιδηροδρομικά δίκτυα των Σ.Ε.Κ. και Σ.Π.Α.Π. και καταργούνται δευτερεύουσες γραμμές.

1961 βλέπουν το φως στοιχεία σύμφωνα τα οποία, μέσα σε διάστημα δέκα ετών, 350.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τις επαρχίες, για την Αθήνα.

1963 συλλαμβάνονται στη Γαλλία, εννέα άτομα με την κατηγορία της συνωμοσίας, που είχε ως στόχο τη δολοφονία του Προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.

1964 οι ΗΠΑ και η Βρετανία αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Ζανζιβάρης.

1965 πεθαίνει ο Βρετανός κωμικός Σταν Λόρελ. Μαζί με τον συνάδελφο του Όλιβερ Χάρντι υπήρξαν οι "Χοντρός και Λιγνός", ένα από τα πιο διασκεδαστικά κινηματογραφικά δίδυμα της ιστορίας.

1966 στη Συρία, η νόμιμη κυβέρνηση ανατρέπεται από πραξικοπηματίες.

1968 ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν των Philadelphia 76ers γίνεται ο πρώτος επαγγελματίας παίκτης του μπάσκετ, που σημειώνει πάνω από 25.000 πόντους στην καριέρα του.

1969 ο πρώην βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ ΣΤ πεθαίνει εξόριστος στην Ελλάδα, σε ηλικία 67 ετών.

1973 οι φοιτητές, που έχουν εξεγερθεί κατά της Χούντας των συνταγματαρχών, καταλαμβάνουν τη Νομική.

1974 τα μουσουλμανικά έθνη καταγγέλλουν στον ΟΗΕ την αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ και ζητούν να αποσυρθούν τα στρατεύματα από τα κατεχόμενα εδάφη.

1978 το μουσικό άλμπουμ "Rumors", το 12ο του συγκροτήματος των Fleetwood Mac ανακηρύσσεται από τα βραβεία Γκράμι, ως το Καλύτερο Άλμπουμ της χρονιάς.

1979 η Βρετανία, μετά τις Η.Π.Α. και τη Ρωσία, αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση του Μπαζαργκάν, στο Ιράν.

1980 ο Έρικ Χέιντεν κερδίζει το πέμπτο του χρυσό στους 13ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λέικ Πλάσιντ και γίνεται ο πρώτος αθλητής που κατακτά χρυσό σε όλα τα αγωνίσματα του σπιντ σκέιτινγκ σε μια ολυμπιακή διοργάνωση.

1981 εκδηλώνεται αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στο ισπανικό Κοινοβούλιο, που συνεδρίαζε για να εκλέξει το διάδοχο του πρωθυπουργού Αντόλφο Σουάρεθ.

1982 το 52% του πληθυσμού της Δανίας λέει "όχι" στην ΕΟΚ, στο πλαίσιο σχετικού δημοψηφίσματος.

1986 ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ των Λ.Α. Λέικερς γίνεται ο πρώτος παίκτης σε συμμετοχές, όταν εμφανίζεται στο 1304ο του αγώνα.

1987 οι επιστήμονες παρατηρούν ένα σουπερνόβα στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος.

1989 απελευθερώνεται έπειτα από καταβολή λύτρων ύψους τριών εκατομμυρίων μάρκων, ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός Πολ Βάντεν Μπόινατς.

1991 στην Ταϊλάνδη, οι Ένοπλες Δυνάμεις κηρύσσουν στρατιωτικό νόμο, ανατρέποντας με πραξικόπημα τον πρωθυπουργό Σοονόβαν.

1992 πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκος Βαφειάδης.

1993 δημοσκόπηση καταγράφει ότι, το 54% των Ισραηλινών συμφωνεί με τις εδαφικές παραχωρήσεις τμήματος των υψιπέδων του Γκολάν στη Συρία.

1994 η Αλβανία υπογράφει τη συμφωνία του ΝΑΤΟ "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη".

1995 στις ΗΠΑ, ο χρυσός Ολυμπιονίκης Γκρεγκ Λουγκάνις, 35 ετών, αποκαλύπτει ότι, έχει προσβληθεί από AIDS και πως το γνώριζε ήδη από το 1988, πριν από την Ολυμπιάδα της Σεούλ.

1996 το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μεταδίδει πως στη διάρκεια έρευνας για την προ πέντε ετών δολοφονία, στις Μπαχάμες, του 37χρονου Φίλιπ Κόλι και της 26χρονης φίλης του, ένας αστυνομικός, φίλος του Κόλι, κατέθεσε, πως ο Ντόμινικ Γουίλκινς είχε πληρώσει 100 χιλ. δολάρια στον Κόλι για ποσότητα κοκαΐνης, ο οποίος όμως τον εξαπάτησε. Το Γραφείο Ασφαλείας του ΝΒΑ ασχολήθηκε το 1992 με αυτές τις πληροφορίες, αλλά δεν βρήκε κάτι ενοχοποιητικό σε βάρος του Γουίλκινς.

1997 η ταινία "Η Λίστα του Σίντλερ" γίνεται η πρώτη ταινία, που προβάλλεται από αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, εν προκειμένω το NBC, χωρίς διαλείμματα για διαφημίσεις.

1998 ανεμοστρόβιλοι προκαλούν το θάνατο 42 ανθρώπων στην κεντρική Καλιφόρνια.

1999 η Μάρλεν Ότι γίνεται αθλήτρια του Ολυμπιακού Πειραιώς.

2000 στον φιλικό αγώνα Ολλανδία - Γερμανία, που διεξάγεται στο Άμστερνταμ Αρένα, ο 39χρονος Λόθαρ Ματέους πραγματοποιεί παγκόσμιο ρεκόρ με την 144η συμμετοχή του στην Εθνική Γερμανίας, ξεπερνώντας τον Σουηδό τερματοφύλακα Τόμας Ραβέλι.

No comments:

Post a Comment