Thursday, February 23, 2012

«Εκατογραφία» στην ΕΤ 3


Συνεχίζει η «Εκατογραφία» της ΕΤ3 με τον Πάνο Θεοδωρίδη και τον Βασίλη Κεχαγιά να προσθέτει κομμάτια στο χάρτη ενός αιώνα της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απελευθέρωση της πόλης.

Γεγονότα, πρόσωπα και τόποι μνήμης της Θεσσαλονίκης, μια ιδιότυπη γεωγραφία. Τα μικρής διάρκειας επεισόδια προσπαθούν καθένα τους να συστήσουν το τι κρύβεται πίσω από μια Θεσσαλονίκη, που φαινομενικά όλοι γνωρίζουμε. Τι κρύβεται πίσω από ανθρώπους και συμβάντα, που θα μπορούσε να έχει σημασία, αλλά δεν είναι κτήμα της κοινής γνώσης.

Τα γεγονότα παρουσιάζονται από τον Πάνο Θεοδωρίδη και τον Βασίλη Κεχαγιά, βασισμένα σε δικά τους σενάρια και αναπτυγμένα με τον τρόπο της σύντομης συζήτησης και με την υποστήριξη του ανάλογου οπτικού υλικού.

Η θεματολογία των επεισοδίων 7-15 της σειράς, που μεταδίδεται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 22.55 είναι η εξής :



Ο Πατισάχ στη Θεσσαλονίκη (Τετάρτη 7/3)

Το να επισκέπτεται ο ανώτατος άρχων της οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Πατισάχ, τη Θεσσαλονίκη δεν ήταν ούτε συνηθισμένο ούτε ευκαταφρόνητο γεγονός. Το Μάιο του 1911 ο Μεχμέτ Ρεσά ο Β’ την επισκέφθηκε προκειμένου να αποκτήσει καλές σχέσεις με το κίνημα των Νεοτούρκων, το οποίο είχε ξεσπάσει στη Θεσσαλονίκη. Η υποδοχή ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, όπως το κατέγραψαν οι αδελφοί Μανάκια.



Ο χάρτης των ελπίδων (Παρασκευή 9/3)

Λίγο πριν τους Βαλκανικούς πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η ατμόσφαιρα στα Βαλκάνια βράζει. Έλληνες, Οθωμανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι και Μαυροβούνιοι προσπαθούν να καταλάβουν επίκαιρες θέσεις και να προσδιορίσουν τους στόχους τους. Μυρίζει μπαρούτι…



Το βάπτισμα του πυρός (Τετάρτη 14/3)

Η μάχη του Σαρανταπόρου άλλαξε άρδην τις ισορροπίες στις προβλέψεις για τις εξελίξεις στη Βαλκανική χερσόνησο. Ο ελληνικός στρατός, θεωρητικά αδύναμος και απροετοίμαστος, έδωσε ρεσιτάλ μαχητικότητας και στρατηγικής, κατατροπώνοντας το πανίσχυρο τουρκικό πυροβολικό. Τακτική που διδάσκεται στις Σχολές Πολέμου, εκπονημένη από τους στρατηγούς Δουσμάνη και Μεταξά.



Η μάχη των Γιαννιτσών (Παρασκευή 16/3)

Οι Έλληνες έχουν επιλέξει πλέον ως στόχο τους την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αντί να βαδίσουν προς το Μοναστήρι. Το κλειδί για την πραγματοποίηση του στόχου τους, ουσιαστικά τους δίνεται με την επικράτηση στη μάχη των Γιαννιτσών, λίγες ημέρες πριν την 26η Οκτωβρίου του 1912. Οι Τούρκοι υποχωρούν μέσα στο λασπόβροχο κι αφήνουν απροστάτευτη την ιερή τους πόλη.



Υπόθεση Νίκογλου (Τετάρτη 21/3)

Ένας Έλληνας γιατρός, ο Νίκογλου, που υπηρετεί στο βουλγαρικό στρατό, ειδοποιεί έναν Έλληνα πράκτορα, το Σουλιώτη Νικολαΐδη, για τις προθέσεις των Βουλγάρων να κινηθούν προς τη Θεσσαλονίκη. Έτσι οι Έλληνες βρίσκονται ‘’διαβασμένοι’’ κι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν του Βουλγάρους.



Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Παρασκευή 23/3)

Δεκαπέντε χρόνια πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, οι Οθωμανοί θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία του λιμανιού της πόλης, σχεδόν με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Τι μεσολάβησε στα χρόνια που ακολούθησαν και το λιμάνι πέρασε από τις ημέρες δόξας στις ημέρες της απαξίωσής του;



Ηρακλής, τα πρώτα χρόνια (Τετάρτη 28/3)

Καταμεσής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας η ίδρυση του Γυμναστικού Συλλόγου «Ηρακλής» αποτέλεσε μια νησίδα ελληνισμού. Με έντονη αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα, ως τα πρώτα χρόνια μετά την κατοχή, ο Ηρακλής πριν απ’ όλα είχε μια τεράστια εθνική προσφορά.



Άρης, τα πρώτα χρόνια (Παρασκευή 30/3)

Το 1914 μια παρέα εικοσάχρονων αποφοίτων του 1ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ιδρύουν στο Βότση τον Αθλητικό Σύλλογο «ΑΡΗΣ», αποτέλεσε νευραλγικό κύτταρο όχι μόνο του αθλητικού , αλλά κυρίως του κοινωνικού ιστού της πόλης.



ΠΑΟΚ, τα πρώτα χρόνια (Τετάρτη 4/4)

Οι επυλίδες πρόσφυγες που κατέκλυσαν τη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή αισθάνθηκαν την ανάγκη να δημιουργήσουν το δικό τους αθλητικό πόλο. Ο «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών», ο γνωστός «ΠΑΟΚ», αποτέλεσε τη συμπύκνωση όλων αυτών των πόθων και των επιδιώξεων των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα.



Μεταδίδεται: Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 22.55

Σενάριο - παρουσίαση: Πάνος Θεοδωρίδης, Βασίλης Κεχαγιάς

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Νίκος Ηλιάδης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μουρτζόπουλος

Πρωτότυπη μουσική: Γιάννος Αιόλου

No comments:

Post a Comment