Tuesday, September 27, 2011

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

Αξιόλογες κινηματογραφικές δημιουργίες, παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο μενού του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, το οποίο φέτος μπαίνει στην όγδοη χρονιά της ζωής του.
Aπό τις 29 Σεπτεμβρίου (έναρξη στις 9 μ.μ.) έως τις 2 Οκτωβρίου το Δημοτικό Θέατρο της πόλης και γύρω χώροι θα φιλοξενήσουν 226 ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων, πειραματικές, σπουδαστικές και ταινίες κινητών τηλεφώνων από 45 χώρες.

Ενδιαφέρουσες δράσεις
Στα πολύ ενδιαφέροντα τμήματα του φεστιβάλ, ομολογουμένως ενός από τα πιο ζωντανά του είδους του στην περιφέρεια, περιλαμβάνεται αυτό των σπουδαστικών και νεανικών ταινιών Digital View South East Europe με την οπτική νέων σκηνοθετών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το πρωτοποριακό τμήμα ταινιών κινητών τηλεφώνων, ένα αφιέρωμα στον γαλλικό κινηματογράφο και συνάμα σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας μία έκθεση κόμιξ.
Επιπλέον, ο Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα τον κινηματογράφο, η ομάδα νέων σκιτσογράφων Inkorrekt εμπνέεται από το σινεμά και μεταφέρει κινηματογραφικές ιστορίες στο χαρτί, ενώ στον εξωτερικό χώρο της αίθουσας 3 καλλιτέχνες γκραφίτι ζωντανεύουν το σινεμά με σκηνές και ήρωες ταινιών.
Στο πλαίσιο της δράσης “Παιδί και κινηματογράφος” θα δοθεί παράσταση σε σενάριο της Ξένιας Καλογεροπούλου και μουσική του Νίκου Κηπουργού, σε δύο ανοιχτές συζητήσεις άνθρωποι του σινεμά θα απαντήσουν στα ερωτήματα του κοινού, ενώ θα πραγματοποιηθεί και διημερίδα με τίτλο “Κεντρική Μακεδονία: Οδικός χάρτης για την ανάπτυξη”. Στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου κάθε βράδυ μετά το τέλος των προβολών θα δίνεται και μία συναυλία (συμμετέχουν τα γκρουπ Reverse, Peekaboo, Salata Band και ATMA) και καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί.
Τέλος, το Φεστιβάλ Νάουσας διοργανώνει δράσεις αλληλεγγύης. Ειδικότερα, υποστηρίζει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και συνδράμει την προσπάθειά τους ενάντια στον υποσιτισμό, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας θα ενισχύσει οικονομικά φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια, θα διοργανωθεί ψυχαγωγική εκδήλωση για άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ θα λάβουν χώρα και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Κριτικές επιτροπές
Αξιόλογα μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας απαρτίζουν τις φετινές κριτικές επιτροπές. Στην επιτροπή των ταινιών μυθοπλασίας πρόεδρος είναι η Lucile Hadjihalilovic και μέλη οι Άρης Μπαφαλούκας, Joyce Nashawati, Juliette Grandmont καιThomas Sieben. Στην επιτροπή των ταινιών κινουμένων σχεδίων πρόεδρος είναι ο Kook Ewo και μέλη οι Στέφανος Ποταμίδης, Γιώργος Σουμελίδης και στην επιτροπή των πειραματικών ταινιών πρόεδρος είναι ο Γιάννης Κολαξίζης και μέλη οι Julian Parkinson, Μαρία Παπαδοπούλου, Γιώργος Μελιδώνης.
Το φεστιβάλ ενισχύεται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μακεδονία - Θράκη” με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχει παράλληλα τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του ΚΕΠΑΠ Δ. Νάουσας.

No comments:

Post a Comment