Monday, September 26, 2011

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Σε μία από τις πιο όμορφες κωμοπόλεις της Μικράς Ασίας, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, εκεί όπου άλλοτε ζούσαν 3.000 Έλληνες, στη Σαφράμπολη του νομού Καραμπούκ, βρέθηκε η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό» της ΕΤ3, η οποία με αυτό το αφιέρωμα ανοίγει τη νέα – 7η κατά σειρά- τηλεοπτική περιοδο την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011, στις 3 μμ.
Μια αποστολή 200 Ελλήνων ταξίδεψε περίπου 1.300 χιλιόμετρα για να φτάσει στις πατρογονικές εστίες, όπου οι πρόγονοι τους έζησαν έως και τη συνθήκη της Λοζάνης, το 1924, όταν αναγκάστηκαν και οι τελευταίες οικογένειες με την... ανταλλαγή πληθυσμού να έρθουν στην Ελλάδα.
Την αποστολή στη Σαφράμπολη με λεωφορεία που ξεκίνησαν από την Αθήνα και την Πέλλα, διοργάνωσε ο Σύλλογος Σαφραμπολιτών Σκύδρας και απανταχού Ελλάδας «Ο Άγιος Στέφανος» και την ακολούθησαν και Έλληνες από τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη την Έδεσσα, την Αριδαία και τη Δράμα. Σημειώνεται ότι Σκύδρα και Σαφράμπολη είναι αδελφοποιημένοι Δήμοι από το 2009.
Παλαιότερα ονομαζόταν Θεοδωρούπολη, από τον Άγιο Θεόδωρο το Στρατηλάτη και μετονομάστηκε σε Σαφράμπολη από το σαφράν, φυτό που αφθονεί στη Μικρά Ασία. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περιοχή παράγονται μόλις λίγα κιλά το χρόνο.
Η εκπομπή καταγράφει μοναδικές εικόνες από το ύψωμα Χιντιρλίκ Τεπελί, με τη θέα της πανέμορφης μικρής πόλης, τα καλντερίμια, τα παραδοσιακά καφενεία, τα μικρομάγαζα, τα χαμάμ, τα τζαμιά και το ναό του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως τέμενος.
Συγκλονιστικές είναι οι αφηγήσεις των ανθρώπων που με δάκρυα στα μάτια αντικρίζουν τα σπίτια που γεννήθηκαν και έζησαν οι γονείς τους, ενώ ο τηλεοπτικός φακός ‘‘επισκέπτεται’’ το Αρρεναγωγείο και το Παρθεναγωγείο, όπου σήμερα στεγάζονται ένα ξυλουργείο και ένα νοικοκυριό και ‘‘περιηγείται’’ στα καλντερίμια, τα παζάρια μικροπωλητών και τα αναπαλαιωμένα ελληνικά σπίτια με τα ξύλινα δοκάρια που είναι δεμένα μεταξύ τους με ειδική τεχνική και επιχρισμένα με λάσπη, δείγματα της ιδιότυπης οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Μεταδίδεται: Κυριακή 2 Οκτωβρίου
Παρουσίαση: Μάρνη Χατζηεμμανουήλ
Αρχισυνταξία: Γρηγόρης Γκίνος
Σκηνοθεσία: Σήφης Νανάκης & Δημήτρης Καραθανάσης
Διεύθυνση παραγωγής: Θέμης Μαυροπεραστής
Γραμματεία παραγωγής: Δήμητρα Στεφανίδου

No comments:

Post a Comment