Wednesday, January 5, 2011

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΕ ΛΕΥΚΩΜΑ

Άγνωστους θησαυρούς από την Παναγία Σουµελά που μένουν στο σκοτάδι, σε αποθήκες στην Αγιά Σοφιά ή στο Μουσείο της Τραπεζούντας, αποκαλύπτει η ειδική έκδοση «Ιερά κειµήλια του γένους των Ποντίων» (Ελληνικές Οµοιογραφικές Εκδόσεις - Εκδόσεις Μένανδρος), ενώ την ίδια ώρα η βρετανική εφημερίδα Independent στρέφει την προσοχή της σε πληθυσµούς της Τραπεζούντας που µιλούν «ρωµαίικα».

Στο κύριο άρθρο της, µε τίτλο «Αρχαία Ελληνικά. Μία όχι και τόσο νεκρή γλώσσα», η εφηµερίδα εκφράζει τον θαυµασµό της για το γεγονός ότι µια κοινότητα στη Μαύρη Θάλασσα, όχι πολύ µακριά από την Κολχίδα (σηµερινή Γεωργία) όπου ο µύθος θέλει τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες να αναζητούν το Χρυσόµαλλο ∆έρας, µιλά µια γλώσσα κοντινή στα αρχαία ελληνικά και παίζει λύρα.

«Γνωρίζουµε ότι τα ελληνικά µιλούνταν συνεχώς στον Πόντο από τα αρχαία χρόνια και µπορεί κανείς να εικάσει ότι η γεωγραφική αποµόνωση από τον υπόλοιπο ελληνόφωνο κόσµο αποτελεί σηµαντικό παράγοντα για το πώς αυτή η γλώσσα είναι όπως είναι σήµερα» δηλώνει στη βρετανική εφηµερίδα η γλωσσολόγος στο Πανεπιστήµιο του Κέµπριτζ Ιωάννα Σιταρίδου.

«Εκείνο που δεν ξέρουµε είναι αν τα ρωµαίικα αναδύθηκαν µε τον ίδιο τρόπο που αναδύθηκαν οι άλλες ελληνικές διάλεκτοι και αν αργότερα ανέπτυξαν τα δικά τους µοναδικά χαρακτηριστικά που απλώς συνέβη να οµοιάζουν µε τα αρχαϊκά ελληνικά» τονίζει.

Το άρθρο δημοσιεύεται την ώρα που περισσότεροι από 50 θησαυροί της Παναγίας Σουµελά έρχονται στο φως μέσω της ειδικής έκδοσης «Ιερά κειµήλια του γένους των Ποντίων» (Ελληνικές Οµοιογραφικές Εκδόσεις - Εκδόσεις Μένανδρος).

η έκδοση φωτίζει κειµήλια που µένουν κρυµµένα από τα µάτια των πιστών και φιλότεχνων, καθώς δεν βρίσκονται ούτε στην Παναγία Σουµελά ούτε στο µοναστήρι του Βερµίου, όπου έχουν βρει καταφύγιο ελάχιστοι από τους αυθεντικούς θησαυρούς.

«Μεγάλο µέρος των εκκλησιαστικών κειµηλίων δεν εστάθη δυνατό να καταγραφεί και να σωθεί, µιας και πολλά από αυτά είχαν συληθεί, άλλα καταστράφηκαν και άλλα πωλήθηκαν» επισηµαίνει ο πρόεδρος του Ιδρύµατος «Παναγία Σουµελά», Γεώργιος Τανιµανίδης. «Ένα µέρος από τα κειµήλια αυτά, µαζί µε εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά είδη και έγγραφα, καταγράφηκαν και φυλάσσονται στην Αγία Σοφία» συμπληρώνει.

Μεταξύ των κειμηλίων που βρίσκονται στην έκδοση, περιλαμβάνονται ένα γράµµα του Πατριάρχη Σεραφείµ (1733-1734), ένα συγχωροχάρτι του 1847, χρυσοκέντητα σε σκούρο κόκκινο ατλάζι λάβαρα, πετραχήλια κεντηµένα µε πολύχρωµες µεταξωτές κλωστές, εικόνες κεντηµένες µε πολύτιµους λίθους, σταυροί λιτανείας και πολλά άλλα.

Τα κείµενα του λευκώματος υπογράφουν ο πρόεδρος του Ιδρύµατος «Παναγία Σουµελά», Γεώργιος Τανιµανίδης, ο δρ Σταύρος Αρβανιτόπουλος και ο Βεροίας, Ναούσης και Καµπανίας Παντελεήµων.

No comments:

Post a Comment