ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Monday, August 9, 2010

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΤΣΗΣ

Ο ελληνικός χορός έχασε την Πέµπτη το απόγευµα, ξαφνικά, από πνευµονικό οίδηµα, που συνέβη στο εξοχικό του στην Εύβοια, έναν ακόµα από τους στυλοβάτες του: τον Γιάννη Μέτση.

Τον χορευτή µε τη διεθνή καριέρα, τον χορογράφο, τον δάσκαλο. Ο οποίος κηδεύτηκε το Σάββατο το µεσηµέρι στο Α Νεκροταφείο. Ο Γιάννης Μέτσης - Βάκουλης είχε γεννηθεί πριν από 79 χρόνια το 1931 στον Πειραιά. Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες τον οδήγησαν αρχικά στη µουσική. Στο Ελληνικό Ωδείο τυχαία βλέπει µια µέρα τη δοκιµή µιας τάξης χορού. Αυτό ήταν! Θα γοητευτεί. Και θα στραφεί στον χορό. Αρχίζει µαθήµατα χορού, στο Ελληνικό Ωδείο πάντα, µε δασκάλους τον Αγγελο Γριµάνη και τον Λεωνίδα Βάκουλη, ο οποίος πίστεψε στο ταλέντο του και αργότερα τον υιοθέτησε. Θα αποφοιτήσει το 1949 και θα περάσει αµέσως στη Λυρική Σκηνή, όπου σε έναν χρόνο θα αναδειχθεί σε πρώτο xορευτή.

Το 1954 φεύγει από την Ελλάδα. Στο Παρίσι µαθητεύει κοντά στην Ολγα Πρεοµπραζένσκα και τη Λιουµπόφ Γιεγκόροβα, ενώ χορεύει σε δουλειές του Ρολάν Πετί. Στη συνέχεια προσλαµβάνεται στο Μεγάλο Μπαλέτο του Μαρκήσιου ντε Κουέβας. Το 1956 θα περάσει ως πρώτος χορευτής, χορογράφος και καθηγητής στο Μπαλέτο Ρανµπέρ. Χορεύει µε χορεύτριες όπως η Αλίσια Μάρκοβα, η Βιολέτ Βερντί, η Λισέτ Αλντους… Γίνεται ο πρώτος Ελληνας που θα χορέψει στη σκηνή του Κόβεντ Γκάρντεν. Το 1959 επιστρέφει στη Λυρική ως Χορευτής Ετουάλ και χορογράφος.

Ξαναφεύγει στο εξωτερικό και για ένα χρόνο αναλαµβάνει τη διεύθυνση του Μπαλέτου του Κορκ στην Ιρλανδία. Ξανά στη Λυρική από το 1963. Το 1965, µαζί µε τη Λίζα Ζαΐµη, τον Ανδρέα Ρικάκη και τη Φόνη Σαµαροπούλου ιδρύουν τη Χορευτική Οµάδα Γιάννη Μέτση, που από το 1973 θα µετονοµαστεί σε Πειραµατικό Μπαλέτο Αθηνών: µία από τις σηµαδιακές στιγµές στην ιστορία του ελληνικού χορού. Το Πειραµατικό Μπαλέτο θα αντέξει µέχρι το 1985. Παράλληλα ο Γιάννης Μέτσης συνεργάζεται µε το Μπαλέτο της Λυρικής ως χορευτής και έκτακτος χορογράφος ενώ επεκτείνεται και στο θέατρο. Η τελευταία του χορογραφία που είδαµε ήταν µόλις πριν από λίγες µέρες: η παλιά του στην «Αΐντα» του Βέρντι που παρουσίασε η Λυρική στο Ηρώδειο.

Δίδασκε, επίσης, από το 1952 και το 1958 δηµιούργησε τη δική του σχολή µπαλέτου.

No comments:

Post a Comment