Paloma: «Υμνούμε» το απόλυτο μεξικάνικο cocktail

Το Μέλλον Με Πλαστικά Greenpeace
00:00
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player

Η Paloma, το πιο εμβληματικό μεξικανικό cocktail, έχει τη δική της Παγκόσμια Ημέρα και τι καλύτερο από το να γιορτάσουμε και να απολαύσουμε μία Paloma σε αγαπημένα cafe/cocktail bar της Θεσσαλονίκης; Η 22η Μαΐου έχει οριστεί ως η World Paloma Day.

Δείτε όλο το αφιέρωμα ΕΔΩ

Τσίπουρο με μεζέ: 5 προτάσεις για μερακλήδες

Τσίπουρο, μεζέδες, χαλάρωση, παρεΐστικη ατμόσφαιρα και χύμα κρασί να ρέει άφθονο στα ποτήρια. Στη Θεσσαλονίκη, οι προτάσεις που θα ικανοποιήσουν αυτή την επιθυμία είναι αρκετές. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε 5 ωραίες ιδέες, για να ρίξετε μια ματιά και να κλείσετε το τραπέζι σας στο τσιπουράδικο που ταιριάζει καλύτερα στις γευστικές σας επιλογές.

Δείτε όλο το αφιέρωμα ΕΔΩ

 

Θέατρο

The Doctor

Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς, την φετινή σεζόν 2023-2024 στην Αθήνα, στο ΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΟ, έρχεται στην Θεσσαλονίκη, στο ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Στο πολυβραβευμένο θρίλερ ιδεών του Robert Icke, οι αντικρουόμενες οπτικές για τον εαυτό μας και τον κόσμο, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Έργο ευφυές και πολυπρισματικό, το «The Doctor» καταπιάνεται με ζητήματα ηθικής, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά των θεατών απέναντι στα στερεότυπα και προκαλώντας τα όρια των δικών τους προκαταλήψεων. Το φύλο, η καταγωγή, η κοινωνική τάξη, αλλά και η θρησκεία ή η σεξουαλικότητα, με τους αυτοματισμούς και τις «ταμπέλες» που τα συνοδεύουν, λειτουργούν σαν έναυσμα για ένα επί σκηνής παιχνίδι πολλαπλών ρόλων και ταυτοτήτων που κόβει την ανάσα.

Όταν μία έφηβη μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ινστιτούτο Elizabeth μετά από μια αυτοσχέδια έκτρωση, η Καθηγήτρια Ρουθ Γουλφ (Στεφανία Γουλιώτη) αρνείται την είσοδο ενός ιερέα (Νίκος Χατζόπουλος) στο θάλαμο του κοριτσιού, διότι δεν διαθέτει επαρκείς πληροφορίες για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της ασθενούς. Γύρω από αυτήν την απόφαση, ξεσπά ένα σκάνδαλο που σύντομα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι διαστρεβλώσεις κάθε είδους διαδέχονται η μία την άλλη, αναδεικνύοντας την περιπλοκότητα της κατάστασης. Όλοι έχουν γνώμη. Kαι την εκφράζουν με πάθος μέσα σε αυτήν τη δίνη που νομοτελειακά βυθίζει μαζί της όποιον βρεθεί στο επίκεντρό της. Η πορεία προς την αποκαθήλωση φαντάζει μη αναστρέψιμη.

Eίναι καλή εποχή να μιλάμε για Εβραίους; Και γιατί όχι για γιατρούς; Είναι προτιμότερη η διαχείριση από την ηγεσία; Πώς βλέπουμε μια γυναίκα που ασκεί εξουσία; Και … τι χρώμα έχει η θρησκευτική πίστη;

Μέσα από αντιπαραθέσεις και αντιφάσεις η ιστορία ξετυλίγεται σαν ένα καυστικό νοητικό πείραμα, το οποίο αναδεικνύει όχι μόνο τα ηθικά διλήμματα και τα αδιέξοδα της πολιτικής ταυτοτήτων (identity politics), αλλά και την ανθρωποφάγα «κουλτούρα της ακύρωσης» (cancel culture), που λογοκρίνει, εξοστρακίζει και αποκαθηλώνει με εργαλείο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το «The Doctor» αποτελεί ένα παγκόσμιο θεατρικό φαινόμενο που θέτει την εποχή μας κάτω από ένα θεατρικό μεγεθυντικό φακό. Παρουσιάστηκε πρώτα στο Λονδίνο (θέατρο Almeida και West End), και στη συνέχεια ανέβηκε μέσα σε τρία χρόνια στα σημαντικότερα θεατρικά κέντρα του κόσμου, από την Νέα Υόρκη και το Armory έως το ιστορικό Burg theater της Βιέννης και από το Adelaide Festival στην Αυστραλία έως το International Theater Amsterdam (ITA).

info
Από 15 έως και 26 Μαίου 2024
Βασιλικό Θέατρο ΚΘΒΕ

Διάρκεια παράστασης: 150’

Παραστάσεις:
Τετάρτη: 7.00 μμ
Πέμπτη – Παρασκευή: 9.15 μμ
Σάββατο:  9.15 μμ
Κυριακή: 8.00 μμ
Τιμές εισιτηρίων: 25 €, 23 €, 20 € & 17 €
Προπώληση: Ticketservices.gr & Ταμείο Θεάτρου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ  (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2310 262 051)
https://www.ticketservices.gr/event/the-doctor/?lang=el

Παράσταση με μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών θυμάτων των Τεμπών για λίγες παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη

Ένα θέατρο Ντοκουμέντο με μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών θυμάτων των Τεμπών. 9 ηθοποιοί επί σκηνής, 10 αληθινές μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών θυμάτων, ένα αίτημα: να μη ξεχάσουμε ποτέ το έγκλημα των Τεμπών!
Θεατρική μορφή παίρνει για πρώτη φορά η τραγωδία των Τεμπών, σε μία συγκλονιστική παράσταση-ντοκουμέντο με τίτλο «Εικοστή Ογδόη» σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Γενοβέφας Κτενίδου. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 15 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και έρχεται 15 μήνες μετά το δυστύχημα για να φωτίσει και τις πιο σκοτεινές πλευρές της τραγωδίας που κόστισε τη ζωή άμεσα σε 57 ψυχές και έμμεσα σε εκατοντάδες.
Εννιά ηθοποιοί επί σκηνής, δέκα αληθινές μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών θυμάτων, ένα αίτημα: να μη ξεχάσουμε ποτέ. Μία θεατρική παράσταση «γροθιά στο στομάχι» που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Ένα συλλογικό τραύμα που δεν μπορεί να επουλωθεί, ή να μείνει πίσω έτσι απλά.
Παραστάσεις:
Τετάρτη 15, 22, 29 και Πέμπτη 16, 23 και 30 Μαΐου
Στις 21:00
Θέατρο Αμαλία, Θεσσαλονίκη

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 15 ευρώ
Φοιτητικό- Μαθητικό – Ανέργων – Τριτέκνων -Πολυτέκνων – ΑΜΕΑ : 12 ευρώ
Ειδική Τιμή 10 ευρώ για γκρουπ 10 ατόμων

Προπώληση:
Ταμείο Θεάτρου Aμαλία & more.com & goldmall.gr
Πληροφορίες: 2310 842 509

 

Ο Roberto Zucco, του Bernard-Marie Koltes σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα

Ορμώμενος από την πραγματική ιστορία του νεαρού Roberto Succo, ο οποίος μέχρι τα εικοσιπέντε του χρόνια είχε προλάβει να σκοτώσει τους γονείς του και να επιδοθεί σε σειρά ομηριών και φόνων, διατηρώντας άγνωστο – ίσως και μυστήριο – το πραγματικό του κίνητρο, ο Bernard-Marie Koltes συνθέτει ένα αστυνομικό και ψυχολογικό θρίλερ που έχει συχνά το ένα πόδι βουτηγμένο στη μαύρη κωμωδία.

Ο Zucco αποδρά από τη φυλακή και μας φέρνει αντιμέτωπους με τις παθογένειες και τις αντιθέσεις του σύγχρονου δυτικού κόσμου, τη βία που κυριαρχεί σε σπίτια, πλατείες, πάρκα, αστυνομούμενες συγκεντρώσεις, περιθωριακά γκέτο και γήπεδα.

Ο Roberto Zucco γίνεται η προσωποποίηση του φαύλου κύκλου της επιθετικότητας, της έλλειψης προοπτικής των νέων αλλά και της αμφισβήτησης των παραδοσιακών θεσμών μας: της οικογένειας, της κοινωνίας, της πολιτικής και της αστυνομίας.

info
Roberto Zucco, του Bernard-Marie Koltes
Παραστάσεις: 10-11 Μαΐου, 17-18 Μαΐου & 24-25 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 21.15
Χώρος: Spacelab (Μοναστηρίου 18, Θεσσαλονίκη)
Προπώληση: https://www.more.com/theater/roberto-zucco-spacelab/
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, ΑμεΑ, ανέργων, πολυτέκνων, ομαδικό άνω των 8 ατόμων)
Τιμή προπώλησης (Early bird): 10 ευρώ, έως 5 Μαΐου
Διάρκεια: 100 λεπτά
Καταλληλότητα: Άνω των 12

Αυτές Που Δεν Προλάβατε: Η φεμινιστική κωμωδία της ομάδας b.p.m. έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Η φεμινιστική κωμωδία της ομάδας b.p.m. (beats per minute), που κέρδισε το κοινό στην πρώτη της παρουσίαση, σημειώνοντας διαρκή sold out την άνοιξη του 2023 και συνέχισε μέχρι κι ένα χρόνο μετά στο Θέατρο Χώρα με τεράστια επιτυχία έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη για 4 μόνο παραστάσεις. Σε κείμενο και σκηνοθεσία της Δανάης Λιοδάκη και πρωτότυπη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, το Αυτές που δεν προλάβατε μιλάει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη γυναίκα: την έμφυλη βία, τη γυναικεία καταπίεση, τη σεξουαλική παρενόχληση, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας φιλίας.
Ρεαλισμός και φαντασία, χιούμορ και ευαισθησία, δράση και αφήγηση εναλλάσσονται δημιουργώντας μια πρωτότυπη παράσταση. Τέσσερις παιδικές φίλες που ξαναβρίσκονται αναπάντεχα και αναλαμβάνουν δράση ενάντια στην πατριαρχία, δημιουργώντας μια μυστική φεμινιστική ομάδα. Όταν ο υπουργός υγείας της χώρας τους θα ανακοινώσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι τέσσερις γυναίκες αποφασίζουν να αναβαθμίσουν την δράση τους με μια μεγάλη επιχείρηση. Ό, τι θα ακολουθήσει θα ενώσει ξανά τις τέσσερις φίλες για πάντα.
Το «Αυτές που δεν προλάβατε» είναι ένας σύγχρονος ύμνος στην γυναικεία φιλία και μια απάντηση σε όσους λένε ότι δεν υπάρχει, λέει η Δανάη Λιοδάκη. Μέσα από μια φανταστική ιστορία τεσσάρων γυναικών, εμπλουτισμένη με πραγματικά περιστατικά από το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν, η παράσταση μιλάει για τη δύναμη της συλλογικότητας και του γυναικείου δεσμού. Σε μια εποχή κοινωνικού κανιβαλισμού, το «Αυτές που δεν προλάβατε» έρχεται να μας θυμίσει την ομορφιά τού να συνδεόμαστε και να αγωνιζόμαστε ενάντια σε ό, τι μας καταπιέζει, χωρίς να χάνουμε την ευαισθησία και φυσικά το χιούμορ μας. Άλλωστε και η ίδια η παράσταση φτιάχτηκε από φίλες και έτσι φέρει λίγη από τη μαγεία του sisterhood, που ελπίζουμε να μοιραστούμε με το κοινό.
info

Θέατρο Αυλαία

Πλατεία Χανθ (πλευρά Τσιμισκή)
τηλ. 2310230013
(χάρτης)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 | 21:00
Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 | 21:00
Σάββατο 25 Μαΐου 2024 | 21:00
Κυριακή 26 Μαΐου 2024 | 20:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
80′ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό 18€
Μειωμένο 15€
(Άνεργοι, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Ticket Services
– τηλεφωνικά: 2107234567
– online: www.ticketservices.gr
– Ταμείο: Θέατρο Αυλαία

Live

ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ: Οι “Ρίζες” στήνουν ένα τεράστιο γλέντι στην Θεσσαλονίκη

Όπως ξέρετε, το Kαλοκαίρι δεν ξεκινάει αν δεν γίνει το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ.
Το Σάββατο 25 Μαίου, θα πάρουμε ένα «άρωμα» από καλοκαιρινά ταβερνάκια με τις Κανβινίτισσες, θα ξεσαλώσουμε με αιγαιοπελαγίτικους ρυθμούς από τη Θαλασσινή Πάροδο,
θα ιδρώσουμε με την μπάντα της Ανδριάνα Αχιτζάνοβα και λογικά θα το πούμε πάλι με τους Γκιντίκι.
Σας περιμένουμε στον κύκλο μας.
Ένα πανηγύρι, ένα γλέντι, μια γιορτή. Ένα φεστιβάλ σαν αυτά που είχαμε και στο χωριό μας. Το Φεστιβάλ Μας.
Info
info
Σάββατο 25 Μαίου στη Μονή Λαζαριστών, από τις 19:00.
Παίζουν τα συγκροτήματα: Κανβινίτισσες – Θαλασσινή Πάροδος – Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Band – Γκιντίκι
Εισιτήρια:
Early bird: 10€
Προπώληση: 12€
Ταμείο: 14€
Εκτέλεση παραγωγής: Melodica Art Productions

Η Πάολα και ο Ηλίας Καμπακάκης ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στη Θεσσαλονίκη

Η Πάολα συναντά τον Ηλία Καμπακάκη στο CATALAYA στη Θεσσαλονίκη!

Από την Παρασκευή 24 Μαΐου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο η Πάολα και ο Ηλίας Καμπακάκης στο CATALAYA!

info
Από την Παρασκευή 24 Μαΐου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο
CATALAYA
Γεωργίου Ανδρέου 56, Θεσσαλονίκη
Τηλ. Κρατήσεων: 6945700705

Δραστηριότητες

Vegan Life Festival

Το Vegan Life Festival Thessaloniki 2024 είναι γεγονός! Το μεγαλύτερο vegan event της Θεσσαλονίκης έρχεται για έκτη φορά στην πόλη! Στις 25 και 26 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, θα μπορείς να απολαύσεις το πιο super φεστιβάλ, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο.

Τι θα βρεις εκεί;

Τη μεγαλύτερη Vegan έκθεση φαγητών, καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης, ρούχων, αξεσουάρ και κάθε είδους προϊόντων και υπηρεσιών.
Ομιλίες για τα δικαιώματα των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος και την φυτική διατροφή
Εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής
Δραστηριότητες για παιδιά κάθε ηλικίας
Μουσική και fun vibes

info
Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
25 και 26 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ

Πανηγύρι SKG: Ψηστήρι, μουσικές και πλαστική καρέκλα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

Το Πανηγύρι SKG είναι ακριβώς αυτό που σας πέρασε απ’ το νου: Το πανηγύρι της Θεσσαλονίκης μας.

Η τσίκνα της ψησταριάς, το αλκοόλ που θα ρέει άφθονο, η πλαστική καρέκλα, η εξαιρετική μουσική επένδυση της εκδήλωσης και ο ατέλειωτος χορός θα μας ταξιδέψουν χρόνια πίσω, στο χωριό μας, όπου στους ώμους των γονιών και των παππούδων μας αντικρύσαμε για πρώτη φορά τα πολύχρωμα λαμπάκια κάποιου πανηγυριού.

Το πανηγύρι είναι ουσιαστικό ουδέτερο. Ετυμολογικά σημαίνει «εκδήλωση μεγάλης χαράς και ενθουσιασμού».

Ουδέτερος θα είναι και ο χαρακτήρας του:
Το πανηγύρι δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει σε όλους μας.
Οι ταυτότητες, οι ιδιότητες και οι ηλικίες παύουν να έχουν σημασία κάτω απ’ τα Πολύχρωμα Λαμπάκια του πανηγυριού.
Στο χορό είμαστε όλοι ίσοι. Ό,τι μας χωρίζει μένει έξω.
Πιασμένοι χέρι χέρι θα χορέψουμε μαζί και από πολλές διακριτές μονάδες θα γίνουμε ένα σύνολο με μία μόνο έννοια: να γλεντήσουμε μέχρι να μη μας βαστάνε τα πόδια μας.

Ελάτε λοιπόν να γνωριστούμε,να χορέψουμε και να γλεντήσουμε στον καταπράσινο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» αυτό το Σαββάτο και τη Κυριακή, κάτω από 1000 Πολύχρωμα Λαμπάκια.

info
Σάββατο & Κυριακή 26 Μαίου 2024 στις 20:00
Στρατόπεδο Καρατάσου, Λεωφόρος Στρατού 125, Πολίχνη
Γενική τιμή εισόδου: 3€

H Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης έρχεται με πλούσιο πρόγραμμα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με το αρμόδιο τμήμα Τουρισμού μαζί με την συλλογικότητα «Οικογιορτή», συνδιοργανώνουν την 23η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, αφιερωμένη στις μικρές φάρμες.

Από την Παρασκευή 24 Μαΐου έως την Κυριακή 26 Μαΐου, από τις 10 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, στο πάρκο Νέας Ελβετίας, μικροί καλλιεργητές θα διαθέτουν απευθείας στο κοινό βιολογικά προϊόντα της εύφορης ελληνικής γης. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν παραδοσιακούς σπόρους από ελληνικές ποικιλίες και μοναδικά οικοπροϊόντα που παράγονται με σεβασμό προς το περιβάλλον. Μέσα από ειδικά διαδραστικά εργαστήρια επιχειρείται η επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση.

Το Σάββατο στις 20.00 οι Μανιταρόφιλοι Γρεβενών θα παρουσιάσουν τα άγρια μανιτάρια της Ελλάδας. Την Κυριακή στις 14.00 η «Σπείρα Γης» οργανώνει ένα εργαστήριο για την κομποστοποίηση οργανικών υπολειμμάτων με ζύμωση και με τη βοήθεια των ενεργών μικροοργανισμών. Θα μάθουμε πως πολύ γρήγορα, χωρίς άσχημες οσμές, κάθε είδους οργανικό υπόλειμμα μπορεί να γίνει ένα αποτελεσματικό και με μεγάλη αξία λίπασμα.

Ακόμη θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με θέμα την κλιματική αλλαγή, την επανάχρηση, την κομποστοποίηση, την ανακύκλωση και τις εναλλακτικές θεραπείες με συνταγές από βότανα των γιαγιάδων μας. Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώνουν συναυλίες ελληνικής μουσικής.
Αυτή η Οικογιορτή είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον και την προστασία του. Προωθεί την στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, ενώ ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιοποικιλότητα, συνενώνοντας τη φύση, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

info
24-26 Μαίου 2024
Πάρκο Νέας Ελβετίας
Είσοδος ελεύθερη

Ξεκινούν οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

Από την Πέμπτη 23 έως και την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».

-Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, Άγιος Νικόλαος Ορφανός, 10:00-13:30: βιωματική εκπαιδευτική δράση «Κήποι στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού) με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με τους βυζαντινούς κήπους, καθώς και την ευαισθητοποίησή τους για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τους βυζαντινούς κήπους που συνδέονται με τον τόπο αναψυχής τόσο του πραγματικού κόσμου όσο και του επέκεινα.
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα
Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Χαρά Σαρηγιαννίδου (2313310439, chsarrigiannidou@culture.gr),
Όλγα Μπακιρτζή (2313310418, ompakirtzi@culture.gr)

-Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο), 9:00 & 11:30: διοργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού με θέμα τη σχέση ανάμεσα στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον και τους συμβολισμούς και τις αποτυπώσεις του φυσικού κόσμου σε μνημεία και τέχνεργα. Σκοπός είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εκπαίδευσης των μαθητών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της δράσης θα γίνει αναφορά σε αρχαίους μύθους και παραδόσεις για την ιερότητα των δέντρων, καθώς και στους συμβολισμούς του φυτικού κόσμου στις τέχνες και την αρχιτεκτονική από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους. Επίσης, θα λάβουν χώρα παιχνίδια εμπνευσμένα από τη μυθολογία.
Υπεύθυνοι εκδήλωσης:
Ζωή Μπίλη (2313310442, zbili@culture.gr), Γιάννης Καρλιάμπας (2313310454, ikarliampas@culture.gr), Όλγα Μπακιρτζή (2313310418, ompakirtzi@culture.gr)

-Σάββατο 25 Μαΐου 2024, Γαλεριανό Συγκρότημα, 10:00 – 12:00: Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Γαλεριανού συγκροτήματος για το ευρύ κοινό. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ορισμένα από τα λαμπρότερα τετραρχικά μνημεία της πόλης κατά την περίοδο εγκατάστασης του Καίσαρα Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη. Η δράση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σωματείο «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης».
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα
Υπεύθυνη εκδήλωσης: Τάνια Πρωτοψάλτη (2313310440, sprotopsalti@culture.gr)

-Κυριακή 26 Μαΐου 2024, Επταπύργιο – Τείχη Θεσσαλονίκης, 10:00-12:00: βιωματικός περίπατος για ενήλικες και εφήβους άνω των 12 ετών στα τείχη της Θεσσαλονίκης με αφετηρία το Επταπύργιο. Η δράση στοχεύει να προβάλει τη διαχρονική σχέση της Θεσσαλονίκης με τα τείχη της και την ιδιαίτερη σημασία τους στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης, ενώ παράλληλα να αναδείξει τη διασύνδεση φύσης και πολιτισμού.

Η συμμετοχή στη δράση προϋποθέτει την έγκαιρη υποβολή δήλωσης συμμετοχής για την οποία θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα
Υπεύθυνη εκδήλωσης: Χαρά Σαρρηγιαννίδου (2313310439, chsarrigiannidou@culture.gr)

Η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς καταφθάνει πολύχρωμη και φέτος την άνοιξη

Για πάνω από τρεις δεκαετίες φέρνει την άνοιξη στην Καλαμαριά, ενώ ο συνδυασμός των χρωμάτων και των αρωμάτων της φύσης με τις ανάσες της θάλασσας είναι μοναδικός και καθιστά την Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς, μία από τις πλέον ξεχωριστές ανθοεκθέσεις της χώρας.

Η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς επιστρέφει για 36η χρονιά, με αέρα ανανέωσης.

Από το 1987 όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά, η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς, αποτελεί έναν θεσμό που αναδεικνύει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η φύση και ταυτόχρονα τον τόπο μας, την Καλαμαριά και τις ομορφιές του.

Ο Δήμος Καλαμαριάς, με μεγάλη χαρά και αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο και την ιστορία του, αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον, τη θάλασσα, την ακτή και την ίδια τη φύση, ανοίγει και φέτος την 36η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς, ανανεώνοντας την αισθητική και τον προσανατολισμό της, σε μία προσπάθεια αναβάθμισης του ιστορικού αυτού θεσμού.

Η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς, όμως, έρχεται φέτος να αναδείξει και να ενισχύσει την ανάγκη και τον μεγάλο αγώνα της δημοτικής αρχής και της κοινωνίας της πόλης για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, την αξιοποίησή του και την απόδοσή του στους πολίτες, οι οποίοι στις 10 ημέρες της διάρκειάς της θα παίρνουν βαθιές, θαλασσινές ανάσες περπατώντας σε διαδρόμους γεμάτους λουλούδια, φυτά και βότανα.

Από την Τετάρτη15 Μαΐου έως και την Κυριακή 26 Μαΐου, τα λουλούδια, τα φυτά, τα βότανα και τα μυρωδικά, θα δεσπόζουν δίπλα στην μαγευτική θέα της θάλασσας και τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χώρο της πλαζ.

Η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς ανοίγει την Τετάρτη, με μία δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς στις 10.30 π.μ. οι «Cleaningans», με τη συμμετοχή μαθητριών και μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου θα καθαρίσουν την ακτή.

Στις 19:00 θα γίνουν τα εγκαίνια της Έκθεσης και στη συνέχεια το πολυμελές μουσικό σχήμα «Τα 10 μπουζούκια της Δόμνας» θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες μουσικά στο χρόνο και το ελληνικό πεντάγραμμο.

La Nomad House: Ένα, διακρατικό περιοδεύον πολυθεματικό φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο για όλες τις δράσεις

Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό φεστιβάλ πρόκειται να φιλοξενηθεί στην πόλη μας από τις 22 έως τις 27 Μαΐου στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι το διακρατικό περιοδεύον πολυθεματικό φεστιβάλ La Nomad House”. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον φορέα Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων (United Societies of Balkans-USB) σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών Δήμου Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον Κήπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα εγκατασταθούν πολύχρωμες σκηνές για παραστάσεις, εργαστήρια, περίπτερα ενημέρωσης και έκθεση φωτογραφίας. Πρόκειται για μια ξεχωριστή καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στην πολυπολιτισμικότητα, τη συμπερίληψη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.  Καλλιτέχνες και φορείς από τη Θεσσαλονίκη  και την Ευρώπη θα έρθουν κοντά και θα παρουσιάσουν καλλιτεχνικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις τσίρκου, κουκλοθέατρο, αφηγήσεις παραμυθιών και πρωτότυπα εικαστικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες.

Το φεστιβάλ θα λειτουργήσει από Τετάρτη 22 Μαΐου έως και Δευτέρα 27 Μαΐου τις ώρες 11:00-14:00 και 17:00-22:00.

Δείτε το πρόγραμμα

Εκδρομή

Μπουχάρια & Νοχτάρια: Ανακαλύπτουμε την μικρή «Καππαδοκία» της Κοζάνης

Εσείς γνωρίζετε τα Μπουχάρια και τα Νοχτάρια; Πρόκειται για τη μικρή Καππαδοκία της Κοζάνης, μοναδικές γεωμορφές στον ελλαδικό χώρο που δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση του εδάφους.

Οι εντυπωσιακοί αυτοί γεωλογικοί σχηματισμοί μαγνητίζουν τα βλέμματα, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τοπίο. Το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο απλώνεται μέσα σε ένα πυκνό δάσος βελανιδιάς στου πρόποδες των Καμβουνίων και συναρπάζει με το τοπίο, την πλούσια φύση και τα όμορφα μονοπάτια του.

Γράφει η Ασημίνα Τούνα

Σε μία γωνιά του γεωπάρκου Κοζάνης – Γρεβενών, κοντά στο χωριό Μικρόβαλτο της Κοζάνης, υπάρχει ένα αλλιώτικο δημιούργημα της φύσης που όμοιό του δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Ο λόγος για τα αινιγματικά Μπουχάρια και τα Νοχτάρια, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο μιας δασώδους περιοχής στα νότια του νομού Κοζάνης, ανάμεσα στους οικισμούς Μικρόβαλτο, Τρανόβαλτο και Λιβαδερό, μέσα στη μικρή οροσειρά των Καμβουνίων.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα ΕΔΩ