ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.550.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, May 28, 2024

Την Άνοιξη του 2025 το Μητροπολιτικό Πάρκο

 Παύλου Μελά – Τι θα γίνει με Καρατάσιου

και ΑΓΝΟ

Ενέργειες για τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου – Ο σχεδιασμός για τα κτήρια που θα στεγάσουν το δημαρχείο και τα μουσεία

Την Άνοιξη του 2025 θα είναι ολοκληρωμένο το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά ενώ έως τις αρχές του 2026 εκτιμάται ότι θα μεταφερθεί στο κτήριο Α2 το δημαρχείο. Αυτά επισήμανε σήμερα ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης, αναφερόμενος στην πορεία των εργασιών στο Μητροπολιτικό Πάρκο, το οποίο αναμένεται να μεταμορφώσει τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα έργα αυτή την περίοδο προχωρούν και η διοίκηση λαμβάνει συνεχώς ενημέρωση για την πορεία τους αλλά και για ενδεχόμενα εμπόδια που συναντώνται. «Είναι ένα έργο πρωτοπόρο. Δεν υπήρξε από το παρελθόν ένας μπούσουλας για να πατήσουμε ως οδηγό. Δεν υπάρχει τέτοιο πάρκο στην Βόρεια Ελλάδα, δεν υπήρχε ανάλογη εμπειρία», υπογράμμισε ο κ. Ασλανίδης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και στο Μητροπολιτικό Πάρκο και στην παρέμβαση στο κτήριο Α2. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η διοίκηση πιέζει τον ανάδοχο να τηρεί τα χρονοδιαγράμματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «είμαστε σε στενό μαρκάρισμα».

«Κανονικά το φθινόπωρο του 2024 ήταν ο χρονικός ορίζοντας για το έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου. Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί νέα παράταση από τη Διαχειριστική Αρχή έως την Άνοιξη του 2025. Εκ των πραγμάτων αυτό πρέπει να γίνει, γιατί οι φυτεύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν την περίοδο του χειμώνα», τόνισε ο δήμαρχος και σημείωσε ότι ασκούνται πιέσεις ώστε το υπόλοιπο σκέλος του έργου να έχει ολοκληρωθεί. Όπως τόνισε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πάει πιο γρήγορα το έργο διαμόρφωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Image

Για το κτήριο Α2, που θα στεγάσει το δημαρχείο, σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εργασιών. Ο κ. Ασλανίδης εκτίμησε ότι τέλος του 2025 με αρχές του 2026 θα μπορέσει να μεταφερθεί εκεί το δημαρχείο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ΜΑΘ έχει ολοκληρώσει οκτώ μελέτες για τα κτήρια που βρίσκονται μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο. Παράλληλα, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έχει το κτήριο Α3 που θα στεγάσει το Μουσείο για τις αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης. «Θα είναι ως μουσείο υπό τη διαχείριση του υπουργείου Πολιτισμού», σημείωσε.

Σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις και για τη χρηματοδότηση για το Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, πιθανότατα από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο θα στεγαστεί στα κτήρια Β4 και Δ. Ο κ. Ασλανίδης εκτίμησε ότι μέσα στο 2026 τα κτήρια θα είναι έτοιμα.

Σχετικά με το κτήριο της Ταξιαρχίας μετά την άρνηση του δημοτικού συμβουλίου να παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ο κ. Ασλανίδης εκτίμησε ότι υπάρχουν τρόποι συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, θεσμικούς και πολιτιστικούς φορείς και ασφαλώς – όπως είπε χαρακτηριστικά με τη Μητρόπολη – για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Ξεκαθάρισε ότι η σχέσης με τον Μητροπολίτη Βαρνάβα είναι καλές και δεν πρόκειται ποτέ η διοίκηση να λησμονήσει το έργο που κάνει.

Ο κ. Ασλανίδης τρέχει παράλληλα και το θέμα της σύστασης του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου, για το οποίο ήδη έχει συζητήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο θα πρέπει να προχωρήσει μια νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να γίνει ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο θα έχει αυτοτέλεια για τη διαχείριση του Πάρκου. «Ο δήμος δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το βάρος. Χρειάζεται ένα Νομικό Πρόσωπο που θα έχει θεσμικούς φορείς που θα συμμετέχουν, εκτός από τον δήμο, η Περιφέρεια καθώς και τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, όπως επίσης και ο Στρατός», τόνισε, σημειώνοντας ότι ο δήμος προχωρά τις ενέργειες πάνω στην πρόταση της προηγούμενης διοίκησης. Υπογράμμισε ότι η σύσταση του Φορέα θα πρέπει να γίνει τέλος του 2024 το αργότερο.

Κατεδάφιση των κτηρίων του ΑΓΝΟ θέλει ο δήμος

Τη στήριξη της κυβέρνησης για το ΑΓΝΟ ζητά ο δήμος Παύλου Μελά, στόχος του οποίου αρχικά είναι να κατεδαφιστούν τα κτήρια που βρίσκονται εντός του χώρου. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Δημήτρης Ασλανίδης, ο δήμος διεκδικεί χρηματοδότηση ενός εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την κατεδάφιση τους. «Και αυτό πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα το πώς θα καταλήξει το ιδιοκτησιακό», επισήμανε ο κ. Ασλανίδης ευελπιστώντας ότι θα περάσει ο χώρος του ΑΓΝΟ στο Δημόσιο και κατ΄ επέκταση στον δήμο ως ακόμα ένας χώρο πρασίνου. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες για τη δημιουργία περιαστικού δάσους αναψυχής σε μια έκταση 3.000 στρεμμάτων στην Ευκαρπία. Το έργο τρέχει ως δωρεά οτου επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη και το μεγαλύτερο μέρος του θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα, σημείωσε ότι τα δύο μεγάλα έργα, ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ, το ένα στην περιοχή της Νικόπολης και το άλλο στην Ευκαρπία τα έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή (ΑΝΕΘ). «Ο δήμος μπορεί να διεκδικεί και η Περιφέρεια να προτεραιοποιεί και να υλοποιεί. Μικρότερες παρεμβάσεις εντός του ιστού πρέπει να γίνουν και στην οδό Μαρίνης στην Πολίχνη και στην οδό Κοσμά, στη Σταυρούπολη», τόνισε ο κ. Ασλανίδης.

Ο δήμαρχος δήλωσε υπερήφανος για το έργο της διοίκησής του στον τομέα της καθημερινότητας, τονίζοντας πως το μεγάλο στοίχημα της διοίκησής του είναι η καθαριότητα. Για το θέμα του Μετρό υπογράμμισε πως θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η γραμμή της επέκτασης που περνάει από Τερψιθέα, Σταυρούπολη, Πολίχνη, το Μητροπολιτικό Πάρκο και τα νοσοκομεία.

No comments:

Post a Comment