Tuesday, March 29, 2022

ΤΑ ΔΕΚΑ ΤΙΠΟΥΡΑΔΙΚΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Ο Καβούρας

Χωμένο μέσα σε ένα άγνωστο στενάκι του κέντρου, θεωρείται σήμερα θεμέλιο για τα βολιώτικα τσιπουράδικα. Από το 1989, ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου «τρέχει» τον Καβούρα, που κοντράρει-τόσο σε ατμόσφαιρα όσο και σε μεζέδες- το καλύτερο tapas bar της Μαδρίτης. Η ψησταριά είναι φορτωμένη με χταπόδια και ψητές πατάτες. Το καλαμάρι έρχεται ψημένο στην εντέλεια. Το τσίπουρό του είναι πολύ καλό, μαλακό, στρογγυλό, σταφυλώδες και όχι οινοπνευματένιο. Πίνοντας πληθαίνουν τα μικρά πιατάκια: γαριδάκια τηγανητά, κολοκυθάκια και μελιτζάνες μαζί με τζατζίκι-φονικό όπλο, ελιές με ψάρι παστό και λαχανοσαλάτα, καραβιδούλες, γαρίδες μεγαλούτσικες, ουρές πεσκανδρίτσας με κρέμα σκορδαλιάς – εδώ τις λένε μπρασκοουρές. Και βέβαια ο καλύτερος μεζές: συκώτι πεσκανδρίτσας στο τηγάνι με δυο σταγόνες λεμόνι. Παρέα με το φαγητό θα απολαύσεις τις σατιρικές, αλλά γουστόζικες στιχομυθίες μεταξύ Αλέκου και θαμώνων. Οι ατάκες εδώ πάνε κι έρχονται πιο γρήγορα κι από μπαλάκι στο Γουίμπλεντον.

Χατζηαργύρη 3, τηλ. 24210-28.520, Κυριακή κλειστά.

Το Φιλαράκι

Για το Φιλαράκι υπάρχει σύμπνοια και ομοφωνία ανάμεσα στους ντόπιους. Όλοι συμφωνούν πως είναι, αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα τσιπουράδικα του Βόλου. Το μαγαζί δεν είναι και τόσο παλιό. Λειτουργεί από το 2010, δεν έχει τηγάνι, παρά μόνο κάρβουνα, σερβίρει ό,τι βγάλει η θάλασσα εκείνη την ημέρα και πετυχαίνει τις γεύσεις. Είναι επίσης πεντακάθαρο, ένας ευχάριστος χώρος όπου απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα. Από τα λίγα τσιπουράδικα του Βόλου που, κατόπιν παραγγελίας, καταδέχεται να σερβίρει και μακαρονάδα θαλασσινών.

Κροκίου 54, Παλαιά, Τ/6950-670.794

Ο Τζίμης 

Στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο του Βόλου, στην Αγριά, βρίσκεται αυτό το ξακουστό τσιπουράδικο, και από τα πιο παλιά, αφού λειτουργεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ο Φώτης Καραουλάκης, ο γιος του Τζίμη, κάνει πλέον τα κουμάντα μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του. Η φρεσκάδα των θαλασσινών εξασφαλισμένη από την εγγύτητα στη θάλασσα και από τη μακρόχρονη σχέση της οικογένειας με τους ψαράδες της περιοχής. Μεζεκλίκια τραβηχτικά για το τσίπουρο σερβίρονται σπαρταριστά, απευθείας από τα καΐκια. Φούσκες, αχιβάδες, χταπόδι λιαστό στα κάρβουνα, μυδοπίλαφο με κουρκουμά και πικάντικα τσιτσίραβλα με καπνιστό σκουμπρί στα τραπεζάκια ακριβώς μπροστά στο νερό. 

Λεωφ. Δημοκρατίας 119, Αγριά, Τ/24280-92.433


Λέπι

Τα μαγαζιά της παραλίας οι ντόπιοι τα αποφεύγουν, καθότι τα θεωρούν τουριστικά. Έως έναν βαθμό, φυσικά, αυτό ισχύει. Εξαίρεση το Λέπι των αδελφών Βούλγαρη. Τα δύο αδέλφια δεν είναι καινούργιοι στην υπόθεση «τσιπουράδικο». Η οικογένεια Βούλγαρη είναι οι ιδιοκτήτες του παλιού τσιπουράδικου Διονύσης, που λειτουργεί σερί από το 1975. Εδώ βρίσκεις όλα τα καλά του τσιπουράδικου, κάπως πιο φροντισμένα και μοντέρνα. Επίσης, είναι λιγότερο αυστηροί ως προς την ψαροφαγία, αφού σερβίρουν και τυριά, όπως μανούρι ψητό με πελτέ, αλλά και κάποιους κρεατομεζέδες, όπως σπετζοφάι και αυγά τηγανητά με καβουρμά. 

Αργοναυτών 23, Παραλία Βόλου, Τ/24210-22.206

Το Γιούσουρι

Μπροστά στην παραλία της Νέας Αγχιάλου, το Γιούσουρι μοιάζει καλοκαιρινός προορισμός. Έλα όμως που και τον χειμώνα οι ντόπιοι το προτιμούν για τις νοστιμιές που σκαρώνει η Βιολέτα  Ίλτσογλου, ιδιοκτήτρια, μαζί με τον σύζυγό της Κυριάκο, από το 2012 – το ζεύγος Ίλτσογλου διατηρεί τσιπουράδικα από το 1993. Η ιεροτελεστία του τσίπουρου τηρείται όπως πρέπει, αλλά το μαγαζί λειτουργεί σε έναν βαθμό και ως ταβέρνα, ενώ σερβίρει επίσης ψαρόσουπες και μακαρονάδες θαλασσινών. Η τσιπουροκατάνυξη συνοδεύεται από τα άπαντα του βυθού: πορφύρες, καλόγνωμες, αχινούς, κολιτσιάνους, καβούρια κ.ά. Οι μαγειρικές τους ανησυχίες τούς ωθούν και σε πιο «πειραγμένα» πιάτα, όπως σολομό πλακί και γαρίδες τυλιχτές με καλκάνι. Το γλυκό που μας έλειψε από τα υπόλοιπα τσιπουράδικα το βρήκαμε εδώ και αρκούσε για να μας αποζημιώσει πλήρως: ένα φανταστικό, μαστιχωτό ρεβανί με έξοχο, δικό τους παγωτό. 

Παραλία Νέας Αγχιάλου, Τ/ 24280-77.534

Νίκος και Γιάννα

Παρέες με διανοουμένους, νέοι και παλιοί πελάτες συνωστίζονται στα τραπεζάκια μέσα και έξω από το μαγαζί, κάτω από τις μουριές της πλατείας. Το κατάστημα λειτουργεί από το ζεύγος Νίκου Μαστρογιάννη και Γιάννας Ξαντινίδου από το 2006. Έχουν κάνει όνομα στον Βόλο και οι ντόπιοι το προτείνουν ανεπιφύλακτα. Και όχι άδικα, γιατί ό,τι φάγαμε εδώ ήταν πεντανόστιμο και με την πρώτη ύλη ζωηρή. Ρεσιτάλ ψαροφαγίας: υπέροχο τηγανητό σαλάχι με σκορδαλιά, κοκάλια που το κάρβουνο τα κολακεύει, μέχρι μπρασκοουρές αφράτες και πολύ καλή σουπιά ψητή με το μελάνι της. Ο Νίκος και η Γιάννα είναι σβέλτοι, ευγενικοί και φιλόξενοι. 

Παπακυριαζή 43, Παλαιά, Τ/24210-22.767

Τα Φιλαράκια 

Πρώην σερβιτόρος με σοβαρή προϋπηρεσία και καπατσοσύνη είναι ο Δημήτρης Χαντζηπλάκης. Διόλου τυχαίο, λοιπόν, που το σέρβις εδώ είναι υποδειγματικό. Στα Φιλαράκια συχνάζουν, μεταξύ άλλων, φοιτητές και οικογένειες. Φούσκες, καλόγνωμες, ψάρι λιαστό, ανάλογα με το τι θα βρεθεί στην ψαραγορά, αυτό θα σας σερβίρουν. Κάνουν όμως και τα δικά τους, λίγο πιο εξελιγμένα, όπως έξοχη πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, καραβιδομακαρονάδα, αλλά και σπετζοφάι σερβιρισμένο μέσα σε τραγανή φωλιά τυριών. «Στα τσιπουράδικα σβήνουμε με μπίρα και παστουρμά με αυγά», λέει ο Δημήτρης. Η ιεροτελεστία του τσίπουρου τηρείται και εδώ ευλαβικά, παρόλο που το συγκεκριμένο δεν είναι από τα πιο σκληροπυρηνικά τσιπουράδικα. 

Αντωνοπούλου 96, Βόλος, Τ/24210-22.026

Δεμίρης

Ο παππούς της οικογένειας, Δημήτρης Δεμίρης, ήρθε στον Βόλο μαζί με τα οκτώ αδέρφια του, από το Εγγλεζονήσι στον κόλπο της Σμύρνης, και έπιασαν μια γειτονιά, τη Νέα Ιωνία. Όλοι ναυτικοί, δούλευαν ψαράδες το πρωί και στην καπνοβιομηχανία του Ματσάγγου το απόγευμα ως φορτοεκφορτωτές. Ψαράς έγινε και ο Νίκος Δεμίρης, γιος του Δημήτρη, που ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι και πέρασε από μεγάλες πίστες της Αθήνας. Αυτό μαρτυρούν οι φωτογραφίες που υπάρχουν κολλημένες στον τοίχο του τσιπουράδικου. Σαράντα χρόνια βρίσκεται στην ίδια θέση και σήμερα έχει περάσει στην τρίτη και τέταρτη γενιά, στα παιδιά του Δημήτρη Δεμίρη, εγγονού του πρώτου. Ανάλογα με τα ημερήσια διαθέσιμα ψάρια, ποιοτικά και συμφέροντα, μπορεί να σου βγάλουν μέχρι και ολόκληρη τσιπούρα για μεζέ. Οι κολιτσιάνοι και ο ολιός είναι δύο σπάνια πιάτα που προσφέρουν στους καλούς (και γνώστες) πελάτες τους. Τσίπουρο έχουν χύμα (3,5 €), Τυρνάβου λέει ο Δημήτρης, αλλά και 16 ετικέτες εμφιαλωμένο (4 €). 

Ευφραιμίδου 23, Νέα Ιωνία, Τ/24210-65.559

Φλόκος

Τέσσερα χρόνια έχει το μαγαζί ο Δημήτρης Πέτρου. Δεν είναι σε τσιπουροπιάτσα, αλλά πάνω από την Ανάληψη, πάνω στον δρόμο. Οι μεζέδες του είναι παλιοί και μοντέρνοι, σερβίρουν από προσφυγάκια και γυαλιστερές μέχρι χταπόδι με μελιτζάνες και γαρίδες τυλιγμένες σε φύλλο. Ο κατάλογος έχει και κρεατικά, αλλά δεν δοκιμάσαμε. Τσίπουρο χύμα και εμφιαλωμένο, (δυνατή) λαϊκή μουσική και σβέλτο σέρβις. 

Φλόκος, Κύπρου 42, Τ/24211-08.168

ΜεΖεν

Οι υπεύθυνοι, Γρηγόρης Χέλμης και Ανδρέας Διακοδημήτρης, εργάζονταν χρόνια στον τουρισμό, μέχρι που το 2013 άνοιξαν το δικό τους μαγαζί. Η αγορά, συνάδελφοι αλλά και πελάτες έχουν χαρακτηρίσει το ΜεΖεν «τσιπουράδικο νέας γενιάς», αλλά μπορεί και να διαφωνούμε. Το ΜεΖεν έχει πάρει από τα παλιά μαγαζιά όλα τα καλά παραδοσιακά στοιχεία. Αυτό που είναι νέο και μοντέρνο είναι οι μεζέδες τους. Κανένας άλλος δεν σερβίρει σε βολιώτικο τσιπουράδικο κοπανιστή με μπούκοβο και ντόπια καπνιστή φέτα (πιατάκι-σήμα κατατεθέν τους), γύρο μπακαλιάρου και θράψαλο κοκορέτσι, χειροποίητα δικά τους τουρσιά και ελαφρόπαστα ψάρια. Επίσης, αυτοί εδώ αποστάζουν το δικό τους τσίπουρο. Στον κατάλογό τους θα βρείτε περισσότερα από 35 εμφιαλωμένα ποτά, τσίπουρα με ή χωρίς γλυκάνισο, ούζα αλλά και παλαιωμένα αποστάγματα. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί έτερο ΜεΖεν στη Θεσσαλονίκη με την ίδια φιλοσοφία (Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη).

ΜεΖεν, Αλοννήσου 8, Τ/24210-20.844

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.

No comments:

Post a Comment