Sunday, March 27, 2022

6 ΣΤΕΚΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ

Καφενείο Πύργος 

269884643-610106560240698-4040349187168970710-n.jpg

«Μέσα στα πράγματα» χαρακτηρίζουν πολλοί Θεσσαλονικείς τον Πύργο, ένα από τα πιο παλιά και αγαπημένα καφενεία-μεζεδοπωλεία της πόλης. Απέναντι από τον Λευκό Πύργο, στον όμορφο πεζόδρομο της Τσιρογιάννη, εκεί θα απολαύσετε αυθεντικούς μεζέδες που έχουν φτιαχτεί με περίσσιο μεράκι. Τίποτα δεν θυμίζει σύγχρονο εστιατόριο και πραγματικά η νοσταλγικά παραδοσιακή ταυτότητά του, θα σας κάνει να νομίζετε ότι βρίσκεται σε κάποιο ελληνικό νησί. Οι επιλογές στο μενού του πλέον είναι περισσότερες, και το μόνο σίγουρο είναι πως καμιά δεν θα σας απογοητεύσει. Ατελείωτοι μεζέδες, μοσχοβολιστά φρέσκα θαλασσινά και καθαρά κρεατικά. Συστήνουμε ανεπιφύλαχτα τον γαύρο του, τον μπακαλιάρο σκορδαλιά (που επιβάλλουν και οι μέρες) και την υπέροχη φάβα του. Συνοδεύστε τα πιάτα σας με τσιπουράκι -κατά προτίμηση άνευ- ή ακόμα και με δροσερή μπύρα. Ολοκληρώστε το γεύμα σας, με τη μοναδική σοκολατόπιτά του και σε καμία περίπτωση μην πάρετε το βλέμμα σας από τη θέα του Θερμαϊκού που προσφέρεται άπλετη.

Info: Στρατηγού Τσιρογιάννη 3, @kafeneiopyrgos

Μούργα

mourga.jpg

Όταν μιλάμε για την απόλυτη σύζευξη παράδοσης και νεοτερισμού, το μυαλό μας πηγαίνει αυτομάτως στη Μούργα. Ουσιαστικά παλαιομοδίτικο αλλά με σύγχρονο touch, το γαστρο-καφενείο του κέντρου που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από πολλούς καλοφαγάδες της πόλης προσφέρει αυθεντικούς μεζέδες. Γεύσεις από το παρελθόν, με δημιουργικότητα και πειραματισμό κάνουν κάθε παρέα στα τραπέζια της Μούργας να φεύγει με ένα χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη. To μενού αλλάζει συχνά, ωστόσο οι καταπληκτικές γαρίδες του και ο θεϊκός λευκός ταραμάς του θα απογειώσουν ό,τι και αν επιλέξετε. Τα λαχανικά τους είναι βιολογικά και το κρασί τους ρέει άφθονο σε συνδυασμό με το μοναδικό ρακόμελο που ολοκληρώνει κάθε γεύμα.

Info: Χριστόπουλου 12, @mourga2016

O Κήπος του Θερμαϊκού

59561872-1278963882250763-8473616128816608033-n.jpg

O Κήπος του Θερμαϊκού φλερτάρει με το παρελθόν. Ωραίες μαζώξεις συμβαίνουν σε αυτό το στέκι της πόλης που βρίσκεται απέναντι από τον Λευκό Πύργο. Οικογενειακές καταστάσεις, που θα σας θυμίσουν τον κήπο της μαμάς ή της γιαγιάς σας. Νόστιμοι μεζέδες, από κότσι-λουκούμι μέχρι λαχταριστή φάβα και χταποδοσαλάτα. Τα πιάτα του προορίζονται για μοίρασμα, ενώ τα λουλουδάτα τραπεζάκια του επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι άνθρωποι του ήθελαν να δημιουργήσουν έναν χώρο και μια κουζίνα, ελληνική και σπιτίσια. Φυσικά, μην παραλείψετε να παραγγείλετε στο τέλος έναν μερακλίδικο ελληνικό καφέ και να δοκιμάσετε από τον χειροποίητο κορμό του.

Info: Νικηφόρου Φωκά 2, @thermaikosgarden

Το Κρητικό Καφενείο

106211250-3745378075477759-882592249322808177-n.jpg

Oι καλύτεροι κρητικοί μεζέδες της πόλης. Στο Κρητικό καφενείο το αυθεντικό DNA του νησιού περνάει σε κάθε πιάτο. Παραδοσιακό καφενείο, με ξύλινα τραπεζάκια και καρέκλες, προσφέρει επιλογές που εξιτάρουν και τους πιο ενημερωμένους γευσιγνώστες. Η φιλοξενία είναι βασική προτεραιότητά τους, ενώ σε κερδίζουν αμέσως με την τσικουδιά τους. Απλά πιάτα, χωρίς πολλές φανφάρες, αλλά με ποιότητα. Εννοείται ότι θα δοκιμάσετε τη Σφακιανή πίτα του με μέλι και ρακή και θα παραδοθείτε στα ξεσηκωτικά κρητικά ακούσματά του.

Info: Σολωμού 17, @tokritikokafeneio

    Τσινάρι 

    kafe.jpg

    Στην πιο γραφική περιοχή της Θεσσαλονίκης στην Άνω Πόλη, το Τσινάρι ένα παραδοσιακό καφενείο-ουζερί με αυθεντικούς μεζέδες. Το μέρος έχει παραμείνει αναλλοίωτο στον χρόνο και τιμά την Τούρκικη προέλευσή του, ενώ το γαλάζιο χρώμα αποτελεί σήμα-κατατεθέν του πια. Δοκιμάστε την ανοικτή σαρδέλα στη σχάρα, τον γαύρο σαγανάκι και φυσικά το εκπληκτικό μπουγιουρντί του με την πιο νόστιμη φέτα. Το ούζο του θα σας ανταμείψει ενώ ο παραδοσιακό χαλβάς του για τέλος είναι ό,τι πρέπει καθώς θεωρείται και η σπεσιαλιτέ του.

    Info: Αλ. Παπαδοπούλου 74, Άνω Πόλη, @ouzeri_tsinari

    Salumeria del Greco

    salumeria01-1024x768.jpg

    Ένα διαφορετικό ντελικατέσεν που παραμένει ωστόσο πιστό στις παραδόσεις. Στη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης διαθέτει παραδοσιακές γεύσεις από κάθε περιοχή της Ελλάδας που θα «ξυπνήσουν» τις αισθήσεις σας. Στα γραφικά τραπεζάκια του μπορείτε να απολαύσετε καπνιστά, αλίπαστα -παραγωγής τους- και τυροκομικά. Ελιές Επιδαύρου, Μαστέλο Χίου, Γραβιέρα Επιδαύρου, και πολλές ακόμα γεύσεις που σίγουρα θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Συνοδεύστε τα πιάτα σας με το εξαιρετικό χύμα τσίπουρό του, ενώ θα ευχαριστηθείτε και τη μεγάλη ποικιλία του σε ούζο και μπύρες.

    Info: Ολύμπου 82, @salumeriadelgreco

    No comments:

    Post a Comment