Tuesday, September 17, 2019

Κ. Ζέρβας: «Δεν θα διχάσουμε την πόλη – Αυτήν την πόλη παραλάβαμε – Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας»



Χθες, η 24η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η οποία είναι και η πρώτη συνεδρίαση του Σώματος, στη νέα δημοτική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράμμισε τους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης.

Σημεία της τοποθέτησης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης
Ξεκινάμε στην ώρα μας ακριβώς και αυτό είναι ένας κανόνας που θα τηρηθεί. Είναι θέμα σεβασμού στο κορυφαίο όργανο και στους πολίτες
Οι πολιτικές διαφορές, οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, ο έλεγχος και η αντιπρόταση είναι στοιχεία του δημοκρατικού πλαισίου και δεν ζητώ από κανέναν σας να παραιτηθεί αυτών. Αυτό που ζητώ όμως, και το πράττω από την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να υπάρχει συγκρότηση και σύνεση, να υπάρχει τεκμηριωμένη συμπολίτευση και εποικοδομητική αντιπολίτευση
Εμείς δεν ήρθαμε για να διχάσουμε την πόλη σε προοδευτικούς και συντηρητικούς, σε ανοιχτόμυαλους και φοβικούς, σε πατριώτες και προδότες. Αυτές οι πρακτικές άφησαν πληγές στο σώμα της πόλης. Σε αυτούς τους στενόμυαλους διχασμούς οφείλεται η υστέρησή της, οφείλεται το ότι δεν έχουμε τις υποδομές που θα έπρεπε να έχουμε, το ότι δεν έχουμε τα πολιτιστικά γεγονότα που θα έπρεπε να έχουμε, το ότι δεν έχουμε τον τουρισμό που θα έπρεπε να έχουμε.
Αλήθεια πρώτη: Δεν είμαστε οπαδοί του «παραλάβαμε καμένη γη» όμως ούτε η «αγιοποίηση των πάντων» ωφελεί την πόλη. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ ενδεικτικά σε ορισμένα παραδείγματα.

Α. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα.
Β. Οι υποχρεώσεις του Δήμου ανέρχονται σε τρία εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που στα ταμεία υπάρχουν λιγότερα
Γ. Υπάρχει αποθεματικό 21 εκ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη που όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αλλού και αυτό πρέπει να αλλάξει.
Δ. Πολλά έργα, που έχει δοθεί η εντύπωση πως είναι τετελεσμένα ή πως βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Για παράδειγμα το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που και εμείς το θέλουμε και θα το στηρίξουμε -το λέω αυτό ρητά- βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και θα χρειαστεί πολλή δουλειά ώστε να μπει στις ράγες υλοποίησης. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να προχωρήσει παρά τη στρεβλή εικόνα που έχει διαμορφωθεί.
Αλήθεια δεύτερη: Θα δώσουμε βαρύτητα στην καθημερινότητα γιατί ακούμε τη φωνή της πόλης και της λογικής. Εισάγαμε στο δημόσιο διάλογο της πόλης την έννοια της ευταξίας, μια έννοια ομπρέλα που περιλαμβάνει και την καθαριότητα, και το διπλοπαρκάρισμα, και την περιποίηση του πρασίνου και τον φωτισμό.
Αλήθεια τρίτη: Θα αξιοποιήσουμε ορθολογικά τους πόρους και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε εξοικονόμηση και ανακατεύθυνση με στόχο την ωφέλεια των πολλών
Αλήθεια τέταρτη: Μετρήσιμα, απτά αποτελέσματα και όχι άυλες επιτυχίες κενές περιεχομένου. Λιγότερες «δημόσιες σχέσεις», λιγότερες δηλώσεις και ατάκες και περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα στην πράξη
Αλήθεια πέμπτη: Δεν ερχόμαστε ως πεφωτισμένη ηγεσία που θα επιβάλει μία και μόνη οπτική για τα πράγματα, αλλά ως μία σύγχρονη διοίκηση του 21ουαιώνα που έχει κατανοήσει τόσο τα καθημερινά ζητήματα όσο και τις προκλήσεις. Θέλουμε τους Θεσσαλονικείς συμμέτοχους σε αυτόν τον αγώνα
Αλήθεια έκτη και τελευταία: Κάθε σχέδιο, κάθε προγραμματική πολιτική πρόταση οφείλει να έχει προτεραιότητες και ιεραρχήσεις. Και το δικό μας σχέδιο τις έχει. Έχουμε έναν πιο στενό κατάλογο προτεραιοτήτων, επειγόντων ζητημάτων και ιεραρχήσεων που δομεί την πρότασή μας.

Προτεραιότητες της νέας διοίκησης
Καθαριότητα: πρώτο μέλημά μας μία πόλη καθαρή. Για να το πετύχουμε βελτιώνουμε τη διαχείριση, το management και απαντάμε άμεσα στις επείγουσες ανάγκες. Σχεδιάζουμε όμως παράλληλα την ενίσχυση του στόλου και εισάγουμε κριτήρια αποτελεσματικότητας.
Παιδεία: Κινητοποιούμαστε, διεκδικούμε, καταγράφουμε και επιλύουμε το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης. Πρώτα και πάνω από όλα επαρκή, ασφαλή και κατάλληλα κτίρια. Μεταφέραμε το Πειραματικό Σχολείο που δεν είχε στέγη στην παλιά Οικοκυρική Σχολή, στην οδό Εγνατίας. Ένα πρόβλημα που το βρήκαμε μπροστά μας, το λύσαμε σε ελάχιστο χρόνο.
Υποδομές: ολοκλήρωση μεγάλων υποδομών, όχι νέες καθυστερήσεις, όχι χαμένες ευκαιρίες. Διεκδίκηση για λογαριασμό της Θεσσαλονίκης του μεριδίου που της αναλογεί από τον εθνικό σχεδιασμό. Θα βάλουμε τέρμα σε μία παράδοση που ήθελε την πόλη απούσα από τα τραπέζια του σχεδιασμού των υποδομών του μέλλοντος αλλά και να αυτοαναιρείται στα μεγάλα πλάνα. Και Μετρό και νέος βιώσιμος ΟΑΣΘ, και ανάπλαση της ΔΕΘ και ανάπλαση του γηπέδου του ΠΑΟΚ, και ανάπλαση – επιτέλους- της πλατείας Διοικητηρίου – εμβληματική για τον τρόπο που αντιμετώπιζε η πόλη τα θέματά της τα προηγούμενα χρόνια.
Πολιτισμός: Προτεραιότητά μας για τον πολιτισμό είναι η αποφυγή της πολυδιάσπασης των δυνάμεων και των πόρων –αυτό θα το δείξουμε σύντομα μέσα από τη συνεργασία μας με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης που είναι αρκετοί και σημαντικοί σε πανελλήνιο επίπεδο
Ασφάλεια: Το πρόβλημα είναι μείζον, δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, έχει να κάνει εν πολλοίς με την αστυνόμευση. Στόχος μας είναι η καθημερινή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και ο επαρκής φωτισμός παντού, που σύμφωνα με έρευνες και μελέτες, μειώνει δραστικά την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Ήδη λύσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα φωτισμού που κρατούσε καιρό, στην Ικτίνου.
Κοινωνική πολιτική: Οι δήμοι εδώ και χρόνια ασκούν κοινωνική πολιτική και στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε την εγγύτητα που καταστατικά χαρακτηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον πολίτη ώστε να φτάσουμε σε όσους έχουν πραγματικό πρόβλημα.
Κυκλοφοριακό – μετακινήσεις: Χωρίς αξιόπιστα μέσα μεταφοράς, χωρίς μέσο σταθερής τροχιάς και καθημερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η πόλη θα συνεχίσει να χάνει καθημερινά εκατομμύρια ευρώ. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες βγάλαμε το σύνολο της δημοτικής αστυνομίας στο δρόμο και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά. Τσιμισκή, Λ. Νίκης και από σήμερα και η Δωδεκανήσου καθαρίζουν από διπλοπαρκαρισμένα και παρανόμως σταθμευμένα. Με συνεχείς ελέγχους που αποδίδουν καρπούς, παίρνουμε πίσω τους δρόμους και τα πεζοδρόμια υπέρ της κυκλοφορίας και υπέρ των πεζών.
Αδέσποτα: Εκπονούμε σχέδιο και φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε πόρους ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Προσπαθούμε ήδη για άμεσες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα στην πράξη ενώ θα προσπαθήσουμε εντός της τετραετίας να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις.
Ψηφιακή μετάβαση και smartcity: Η πόλη που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε οικονομικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό κόμβο της νοτιανατολικής Ευρώπης θα περάσει στη νέα ψηφιακή εποχή. Η χρήση των νέων τεχνολογιών δίνει πάμπολλες δυνατότητες και θετικά αποτελέσματα σε μία σειρά πεδίων. Τη στιγμή που παγκοσμίως συζητούμε για smartcities, καινοτομίες και εφαρμογές που αλλάζουν άρδην διοικητικές δομές, οικονομικά αποτελέσματα και παγιωμένες συνήθειες, η Θεσσαλονίκη δεν θα είναι ο φτωχός συγγενής. Θα συνεργαστούμε με τον υπουργό κ. Πιερρακάκη σε αυτή την κατεύθυνση.
Αλλαγή Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και προϋπολογισμός: Ο Δήμος οφείλει να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους κατοίκους της πόλης μέσω της αναδιάταξης των υπηρεσιών και των δομών του. Στο εσωτερικό του Δήμου κινούνται τα έγγραφα και όχι οι πολίτες. Προχωράμε άμεσα στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 που δεν θα αντιμετωπιστεί ως απλή υποχρέωσή μας αλλά θα αποτελεί την οικονομική αντανάκλαση των αποφάσεων για την λειτουργία του Δήμου το επόμενο διάστημα.
Αστικός χώρος: Η λειτουργική και αισθητική απαξίωση και υποβάθμιση έγινε ο κανόνας. Τι μπορεί να γίνει; Αυστηρός και ανελαστικός καθορισμός του έναντι διαφόρων συμφερόντων που των επιβουλεύονται. Έγκαιρη και αποτελεσματική συντήρηση ώστε να μην επιτρέψουμε τη σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωσή του. Η Νέα Παραλία είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα και ταυτόχρονα στοίχημα για εμάς
Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι αποφάσεις που θα παρθούν σε αυτήν εδώ την αίθουσα θα διαμορφώσουν της Θεσσαλονίκη του μέλλοντος. Με αυτή τη σκέψη πρωτομπήκα ως δημοτικός σύμβουλος πριν από εννέα περίπου χρόνια, με αυτή τη σκέψη μπαίνω και τώρα ως δήμαρχος.

No comments:

Post a Comment