Wednesday, September 18, 2019

7+1 χωριά των Πιερίων 

που αξίζει να επισκεφτείς

Όμορφα και γραφικά χωριά στα Πιέρια Όρη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιστορία που μπορείτε να επισκεφτείτε.

 

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Όρος Τίταρος
Γιατί να τον επισκεφτείς;
Το δάσος από οξιές και καστανιές και το νεκροταφείο της μεταγενέστερης εποχής του χαλκού στη θέση «Σπάθες» αποτελούν σημεία που πρέπει να τα επισκεφτείς. Η περιοχή αποτελεί ιδανικό τόπο για πεζοπορία, ορειβασία, διαδρομές με οχήματα 4X4. Τα δείγματα μακεδονικής αρχιτεκτονικής στα σπίτια του ελκύουν τα βλέμματα ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα του, όπως κάστανα, καρύδια, φασόλια, πατάτες και γλυκά του κουταλιού.
Τοποθεσία & απόσταση:
Βρίσκεται στο όρος Τίταρος το οποίο είναι ανάμεσα στον Όλυμπο από τα Πιέρια όρη και είναι χτισμένο στα 850μ υψόμετρο. Απέχει περίπου 36 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ (Ή ΚΑΤΑΦΥΓΙ) ΠΙΕΡΙΑ

Καταφύγι
Γιατί να το επισκεφτείς;
Το Καταφύγιο ή Καταφύγι είναι η γενέτειρα του ήρωα του Καζαντζάκη Αλέξη Ζορμπά, ο οποίος λεγόταν Γιώργος Ζορμπάς. Στο χωριό διασώζεται και το οικόπεδο του σπιτιού του, στα ερείπια του οποίου έχει χτιστεί ένα οίκημα που θα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο. Επίσης, το χωριό είναι η γενέτειρα του ακαδημαϊκού Ιωάννου Τσικοπούλου, του αειμνήστου Μητροπολίτου Χίου Νικηφόρου Τζιφοπούλου και του Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννου Ζηζιούλα.
Τοποθεσία & απόσταση:
Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό στα 1.450 μέτρα στις βορειο-δυτικές πλαγιές των Πιερίων και αποτελεί έναν από τους πλέον πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδος. Απέχει περίπου 24 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο.

ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ 

Βελβεντός Κοζάνης
Γιατί να τον επισκεφτείς;
Για το όνομα της πόλης έχει διατυπωθεί η άποψη ότι προέρχεται είτε από το λατινικό Beneventum, είτε από τις αρχαίες Ούαλλες, πόλη που αναφέρει ο Πτολεμαίος. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η ονομασία του οικισμού σχετίζεται με την αρχαία θρακική θεότητα Βενδώ. Λείψανα αρχαίου οικισμού έχουν εντοπιστεί στο ύψωμα «Παλιόχωρα», που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του ΒελβεντούΣύμφωνα με την παράδοση, οι πρώτοι κάτοικοι του Βελβεντού ήταν Λατίνοι έποικοι ή στρατιώτες που κατάγονταν από την πόλη Μπενεβέντο της ΚαμπανίαςΜπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τον καταρράκτη Σκεπασμένου και να μάθετε περισσότερα για την τοπική μυθολογία των Πιερίδων Μουσών. Αξίζει να πραγματοποιήσετε έναν περίπατο στο μονοπάτι του φαραγγιού μέχρι τις πηγές του καταρράκτη. Κατά την επίσκεψή σας στο Βελβεντό, μπορείτε να εξερευνήσετε πολύτιμα εκθέματα από την ιστορία και την παράδοση της πόλης, στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. Ορισμένοι από τους ιερούς ναούς του Βελβεντού αποτελούν σημαντικά μνημεία πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς. Στο Βελβεντό λειτουργούν δύο συνεταιρισμοί ροδάκινων και μήλων ενώ φημισμένα για την ξεχωριστή τους γεύση είναι τα γλυκά και οι μαρμελάδες, που παρασκευάζει ο Αγροτικός  Βιοτεχνικός Συνεταιρισμός γυναικών (και τα τιμούμε και εμείς ιδιαίτερα :).
Τοποθεσία & απόσταση:
Το χωριό είναι χτισμένο στα 471 μέτρα υψόμετρο στις βορειο-δυτικές πλαγιές των Πιερίων Απέχει 45 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο.

ΔΑΣΚΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ 

Δάσκιο Ημαθίας
Γιατί να το επισκεφτείς;
Παλαιότερα, το χωρίο ονομαζόταν Ντράτσικο. Δημοφιλές σημείο ενδιαφέροντος είναι η λίμνη του Δάσκιου, η οποία δέχεται δεκάδες φίλους της ερασιτεχνικής αλιείας και αποτελεί αγαπημένο σημείο για τους τολμηρούς κολυμβητές καθώς και για ομαδικές λεμβοδρομίες. Τα Ραγκατζάρια (ή Ρουγκατζάρια) την Πρωτοχρονιά, τα κέδρα τις Απόκριες και το Αντάμωμα στην περίοδο του καλοκαιριού, αποτελούν μερικές από τις χαρακτηριστικότερες παραδοσιακές εκδηλώσεις του Δάσκιου και πραγματοποιούνται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δασκιωτών ''H ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ”.
Τοποθεσία & απόσταση:
Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 630 μέτρων και βρίσκεται στην δυτική πλευρά των Πιερίων Ορών. Απέχει 19 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο.

ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Κάτω Μηλιά
Γιατί να την επισκεφτείς;
Προσφάτως, βορειοανατολικά του χωριού έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (θέση Βροντισμένη), μεταξύ άλλων και μιας αρχαιότατης ρωμαϊκής πόλης. Ορισμένα από τα σημαντικότερα έθιμα της περιοχής είναι οι Αυγομαχίες, που γίνονται την τρίτη ημέρα του Πάσχα, στη θέση Μπάρα. Επίσης, την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής στο ομώνυμο ξωκλήσι και το απόγευμα στον προαύλιο χώρο του σχολείου τελούνται μουσικές εκδηλώσεις. Η ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής πέφτει κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου ή αλλιώς Λαμπροβδομάδας, δηλαδή την Παρασκευή μετά το Πάσχα. Ενδεικτικά, για το 2018 η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής πέφτει την Παρασκευή 13 Απριλίου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Οι Λαζαίοι" διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις σε ανάμνηση της μάχης των Λαζαίων στις 2 Απριλίου 1822 και οι γιορτές λέγονται "Μνήμες Λαζαίων".
Τοποθεσία & απόσταση:
Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 190 μέτρων και βρίσκεται στην νοτιο-δυτική δυτική πλευρά των Πιερίων Ορών. Απέχει 24 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο.

ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Άνω Μηλιά
Γιατί να την επισκεφτείς;
Το χωριό είναι γνωστό για τον σιδερένιο σταυρό τον οποίο κάρφωσε ο Ισαπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός το 1763 όπου διατηρείται στην ίδια θέση ακόμα και σήμερα σε ανάμνηση της επίσκεψής του και της διδασκαλίας του στην Πιερία. Το χωριό είναι χτισμένο στα 950 μέτρα υψόμετρο, ενώ πολύ κοντά υπάρχει το Kαταφύγιο του EOΣ Kατερίνης (ορειβατικού συλλόγου) με χωρητικότητα 62 ατόμων. Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ο οικιστικός σύλλογος του χωριού, διοργανώνει λαϊκό πανηγύρι με εκδηλώσεις μουσικής και χορού στο Καταφύγιο. Στις 26 Ιουλίου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής.
Τοποθεσία & απόσταση:
Η Άνω Μηλιά βρίσκεται στην νοτιο-δυτική δυτική πλευρά των Πιερίων Ορών και 15 χλμ. από την Κάτω Μηλιά. Το χωριό απέχει 30 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο.

ΛΙΒΑΔΙ ΟΛΥΜΠΟΥ


Λιβάδι Ολύμπου

Γιατί να το επισκεφτείς;  
Το Λιβάδι βρίσκεται στην περιοχή του όρους Τίταρος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού αποτελούν οι λιθόστρωτοι δρόμοι, ο αιωνόβιος πλάτανος και η παραδοσιακή βρύση της πλατείας, όπως επίσης το σπίτι του Γεωργάκη Ολύμπιου, αρματωλός αγωνιστής του 1821, το οποίο λειτουργεί πλέον ως ιστορικό μουσείο. Περπατώντας στα δρομάκια του χωρίου μπορείτε να συναντήσετε πεταλωτές και τσαγκάρηδες να ασκούν την ιδιαίτερη τέχνη τους. Επίσης από το χωριό δεν λείπουν οι παραδοσιακές εκδηλώσεις και τα λαϊκά δρώμενα όπως ο “ντούφες”, τα “μπαμπαλιούρια” και οι αποκριάτικοι φανοί καθώς και τα δρώμενα του "Πολιτιστικού Αυγούστου"
Τοποθεσία & απόσταση:
Η Άνω Μηλιά βρίσκεται στην νοτιο-δυτική δυτική πλευρά των Πιερίων Ορών και 15 χλμ. από την Κάτω Μηλιά. Το χωριό απέχει 48 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο.

EΛΑΤΟΧΩΡΙ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ελατοχώρι Πιερίας 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ:

Το Ελατoχώρι βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων και αποτελεί έναν από τα κορυφαία ορεινά θέρετρα της Ελλάδας. Το χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς, τον νεότερο και τον παλαιότερο οικισμό, ο οποίος διατηρεί μια διακριτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, και απολαμβάνει μια ξεχωριστή θέα του ιστορικού «βουνού των θεών», τον Όλυμπο. Στο παλιό Ελατοχώρι σώζεται μέχρι και σήμερα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένα ιστορικό κτίσμα που χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα. Στη πλατεία του χωριού συντηρείται επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου, το οποίο έχει αναβιώσει χάρη στην αξιόλογη προσπάθεια των γυναικών του χωριού. Για τους λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων, η περιοχή προσφέρει ιδανικά μονοπάτια για περπάτημα στο δάσος, ποδηλασία βουνού και ορειβασία.

Τοποθεσία & Απόσταση:
Το Ελατοχώρι βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Πιέριων Ορών. Απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης ενώ η διαδρομή προς το χωριό εγγυάται να σας εντυπωσιάσει με τη μοναδική άγρια ομορφιά του τοπίου.

No comments:

Post a Comment