Tuesday, September 17, 2019

Γιαπωνέζικα Καγκέλια στο 15o Reworks Festival στη Θεσσαλονίκη


Με τα… «Καγκέλια» σε …τσιριχτή version, έριξαν το YouTube. Το άσμα «Μπήκαν στα γίδια στο μαντρί», γνωστό και ως «Καγκέλια» ακούγεται πλέον με σπαστά ελληνικά, όπως και άλλα γνωστά τραγούδια, «Μαρία με τα κίτρινα», «Βρε μελαχρινάκι», «Μισιρλού», «Τσικουλάτα», «Ικαριώτικο». Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται για πρώτη φορά τους Pyramidos, την γιαπωνέζικη μπάντα που αυτοπροσδιορίζεται ως Gipsy Balkan Band για μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη-όπως και οι ερμηνείες τους.
Οι Pyramidos αποτελούν ένα από τα ηχηρά ονόματα του 15ου Reworks, του μεγάλου φεστιβάλ σύγχρονης και πρωτοποριακής μουσικής -που συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα του κόσμου για τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Resident Advisor- που φέρνει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες πάνω από 20.000 καλλιτέχνες και επισκέπτες στην πόλη.
Το Reworks 2019 ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου -ημέρα κατά την οποία όλα τα εισιτήρια είναι sold out-, με στόχο να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο αστικού πολιτισμού, κατακλυζόμενη από μουσική, ιδέες και χρώματα.
Οι Ιάπωνες μουσικοί που λατρεύουν την Ελλάδα με τον εκπληκτικό κλαρινίστα Γιόιτσι, τον κιθαρίστα Ροντεχίχι, τον μπασίστα Κατς και τον ντράμερ Τομόσουκε θα εμφανιστούν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο του ΜΥΛΟΥ, όπου θα υπάρχουν 7 διαφορετικές μουσικές σκηνές.
Ο Γερμανός, Solomun, θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος σήμερα DJ στον κόσμο και οι εμφανίσεις του είναι sold out. Την Πέμπτη στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ο Solomun θα μιξάρει κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής, και house, που θα ξεσηκώσουν το κοινό. Από την Νότια Κορέα έρχεται το «φαινόμενο Gou-mania». Η δυναμική και ταλαντούχα Peggy Gou, φέρνει την Παρασκευή στον ΜΥΛΟ, τα αγαπημένα της house κομμάτια-αργότερα θα ξανάρθει για να προμοτάρει την σειρά ρούχων που φέρουν το όνομά της.  «Αν ρωτήσετε τους clubbers από το Βερολίνο ως το Μπαλί ποιος DJ είναι έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο, ένα όνομα θα σας πουν: η Peggy Gou», έγραψε ο Guardian, καθώς η Νοτιοκορεάτισσα DJ, ξέρει καλύτερα από τον καθένα να δημιουργεί χορευτικά κομμάτια που μαγεύουν τα dancefloors όπου εμφανίζεται. Τα dj sets της ισορροπούν ανάμεσα στην house, techno, experimental, disco, classic house και funk, κερδίζοντας τα πλήθη παγκοσμίως.
«Το Reworks είναι μια συλλογή ήχων και ιδεών. Μια συνάντηση ενημέρωσης και συζήτησης για την σύγχρονη μουσική, ένα παράθυρο στους ήχους και στις σκέψεις του αύριο», λέει στο «Έθνος της Κυριακής», ο μουσικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Αναστάσιος Διόλατζης. Ο Αν. Διόλατζης, μαζί με τον Τάσο Ανθόπουλο, αποτελούν την «ψυχή» του Reworks, καθώς είναι αυτοί που το εμπνεύστηκαν και το υλοποίησαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2005. Από τότε  βλέπουν το Φεστιβάλ να μεγαλώνει, η φήμη του να εξαπλώνεται και τελευταία να μιλάει γι΄αυτό ο κόσμος της μουσικής. Είναι χαρακτηριστικό πως το Reworks «ταξιδεύει» τον Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη, το 2020 στο Χονγκ Κονγκ και το 2021 στην Μπογκοτά και «βοηθά» στην επιμέλεια του μουσικού και του συνεδριακού προγράμματος ανάλογων διοργανώσεων.
Καλύπτοντας ένα ευρύ ηχητικό φάσμα από μοντέρνα κλασική μουσική, ambient, jazz και experimental, μέχρι house, disco, techno και όχι μόνο, το Reworks επιθυμεί να διευρύνει τους ορίζοντες και να συστήσει στο κοινό την παγκόσμια και ελληνική μουσική του σήμερα και του αύριο. Πάνω από 60 καλλιτέχνες και σχήματα συνθέτουν μια μοναδικά εκλεπτυσμένη σκιαγράφηση της σύγχρονης μουσικής και των τεχνών.
Οι Sven Väth, Ben Klock, Robert Hood, Adriatique, Sam Paganini, Dubfire, Agoria, Christian Löffler, Matthew Halsall, Mammal Hands,  Answer Code Request, Bill Kouligas, Anna vs June, Teo Mavropoulos, είναι μερικά μόνο από τα γνωστά ονόματα που έρχονται για το τετραήμερο 19-22 του μήνα στη Θεσσαλονίκη. Οι συναυλίες θα δοθούν στον υπαίθριο χώρο της Προβλήτας Α στο λιμάνι, στον πολυχώρο του ΜΥΛΟΥ και στο MET Hotel, την Κυριακή το βράδυ. Τα εισιτήρια της Κυριακής έχουν εξαντληθεί, όπως και εκείνα των 80€ που προσφέρουν πρόσβαση σε όλες τις εκδηλώσεις του τετραήμερου.
Οι διοργανωτές παρουσιάζουν φέτος δύο μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Το Nuits Sonores από την Λυών, που είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής της Γαλλίας και συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 180.000 επισκέπτες και το Unsound από την Κρακοβία, που έχει καταφέρει να…εξαχθεί σε όλο τον κόσμο και πλέον εκδόσεις του γίνονται στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στην Μελβούρνη.

No comments:

Post a Comment