Thursday, August 30, 2018

ΑΡΑΒΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ ΣΥΡΟ ΠΡΟΣΦΥΓΑ

Το «Λουλούδι της Δαμασκού» είναι το καινούργιο εστιατόριο που άνοιξε στη γειτονιά των Άνω Λαδάδικων ο 37χρονος Αϊχάμ από τη Συρία.
Το όνομα του και μόνο μαρτυρά ότι δεν πρόκειται για ένα μαγαζί όπως τα άλλα.
Το «Λουλούδι της Δαμασκού», το καινούριο εστιατόργιο που άνοιξε στην ανερχόμενη γειτονιά των Άνω Λαδάδικων, ανήκει στον 37χρονο Αϊχάμ, Σύρο πρόσφυγα που ζει στη Θεσσαλονίκη.
Μετά τις 4 το μεσημέρι, πελάτες γεμίζουν σταδιακά το μικρό μαγαζί που φέρνει τη μυρωδιά της Ανατολής. Πίσω από τον πάγκο της κουζίνας, ο Αϊχάμ ετοιμάζει μια λαχταριστή σούβλα με κιμά, κομμάτια μελιτζάνας, κόκκινη πιπεριά κρεμμύδι και την τοποθετεί στη «βιτρίνα» δίπλα στα υπόλοιπα φαγητά. Οι παραγγελίες πέφτουν βροχή και διάφορα πιάτα προσγειώνονται σιγά σιγά στα τράπεζια: κεμπάμπ, φαλάφελ, κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα, πιλάφι.

«Στο μαγαζί μπορείς να βρεις αραβικό φαγητό», λέει ο Αϊχάμ που άνοιξε το εστιατόριο πριν από πέντε μήνες. «Αγαπώ τη δουλειά μου. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό το μαγαζί» παραδέχεται χαμογελώντας.
Ο Αϊχάμ έφυγε πριν από περίπου 2 χρόνια από την Ντεριζόρ, πόλη της Συρίας κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, μαζί με την οικογένεια και τα τρία του παιδιά. Ο λόγος για τον οποίο άφησε τη χώρα, όπως λέει, ήταν το ότι η μικρή του κόρη έπρεπε να κάνει μια εγχείρηση στο κεφάλι. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να συμβεί στη Συρία όπου τα νοσοκομεία λειτουργούν μεταξύ αεροπορικών επιδρομών», σημειώνει ο ψηλόλιγνος άντρας. Έτσι αποφάσισε να μεταναστεύσει με την οικογένειά του στην Τουρκία όπου εγχειρίστηκε το μικρότερο παιδί του. Έπειτα ήρθε μόνος του στην Ελλάδα. Έμεινε για περίπου έναν χρόνο στη Σάμο και ύστερα έφτασε στη Θεσσαλονίκη, όπου μέσω του προγράμματος διαμονής που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, άρχισε να μένει σε ένα διαμέρισμα στην πόλη.
«Στην Ντεριζόρ εργαζόμουν ως σεφ στο δικό μου εστιατόριο», αναφέρει ο Αϊχάμ. Και συνεχίζει: «Κατάλαβα ότι δεν θα έβρισκα εύκολα δουλειά εδώ, και έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση».
Σύμφωνα με τον Αϊχάμ, το εστιατόριο πάει καλά και του επιτρέπει να δουλεύει φυσιολογικές ώρες καθώς ο ίδιος πηγαίνει εκεί στις 10.00 το πρωί για να ανοίξει το μαγαζί και φεύγει περίπου στις 5. Βεβαίως, το εστιατόριο παραμένει ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα καθώς αρκετοί ξενύχτηδες θέλουν να τσιμπήσουν κάτι πριν επιστρέψουν σπίτι.

Στο νέο του αυτό εγχείρημα τον βοηθούν φίλοι του από τη Συρία που έχουν αποφασίσει, όπως και αυτός, να μείνουν στη Θεσσαλονίκη και να μην κυνηγήσουν την τύχη τους στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
«Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει πολύ. Είναι πολύ ωραία πόλη. Αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι να κάνω βόλτα δίπλα στη θάλασσα», παρατηρεί ο ίδιος. Η αγάπη του για την πόλη φαίνεται και στην επιγραφή του μαγαζιού στην οποία από τη μία πλευρά απεικονίζεται η παραλία Θεσσαλονίκης και από την άλλη η Δαμασκός.

Όπως τονίζει ο Αϊχάμ, στο εστιατόριο του δεν έρχονται μόνο Σύροι αλλά και Θεσσαλονικείς - όπως ο γείτονας του - που αγαπούν την αραβική κουζίνα.
Το μόνο που μένει τώρα για να ολοκληρωθεί η ευτυχία του 37χρονου άντρα είναι, όπως λέει, να επανενωθεί με την οικογένεια του και να υποδεχτεί τη γυναίκα και τα τρία τους παιδιά στη νέα τους πόλη.


No comments:

Post a Comment