Thursday, February 11, 2016


Ενας Ελληνοκύπριος στο Χόλιγουντ


Από το οικογενειακό ντελικατέσεν στο βόρειο Λονδίνο, στα «σαλόνια» του διεθνούς κινηματογράφου και τηλεόρασης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΚΥΡΙΤΣΗ 
Ο Ελληνοκύπριος Γιώργος Γεωργίου, με καταγωγή από το χωριό Δάλι κοντά στη Λάρνακα, μιλάει στην «Espresso» για τη συμμετοχή του στις σειρές «Homeland» και «Game of Thrones», τη φιλία του με τον Τομ Χάρντι, τη συνεργασία του με τη Μέριλ Στριπ -την αποκαλεί «διαμάντι»- στο «Mamma Mia», αλλά και τον ρόλο του... Αλέξη Τσίπρα που έπαιξε στο ραδιοφωνικό θεατρικό «A Greek drama» για λογαριασμό του BBC.



Αν και οι γονείς του δεν ήθελαν το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά τους να ασχοληθεί με την υποκριτική, εκείνος τους υποσχέθηκε πως θα τελείωνε πρώτα το σχολείο και ύστερα θα ακολουθούσε το όνειρό του. «Ετσι κι έγινε, ως συμβιβασμός. Ομως, όσο διάβαζα Μαθηματικά, Φυσική και Σχέδιο, το... έσκαγα για να πάρω μέρος σε βιντεοκλίπ και διαφημίσεις! Αφού αποφοίτησα στα 18 μου, τα έδωσα όλα, ώστε να γίνω ένας full time μάχιμος ηθοποιός. Υστερα από έναν χρόνο διαπίστωσα πόσο δύσκολο ήταν να βρεις δουλειά κι έτσι αποφάσισα να δώσω εξετάσεις σε δραματική σχολή» λέει στην «Espresso» ο Γιώργος, ο οποίος συμμετείχε φέτος σε δυο επεισόδια της πέμπτης σεζόν της δημοφιλούς αμερικανικής σειράς «Homeland», υποδυόμενος τον Αλ Αμίν, έναν άντρα από τη Συρία, ο οποίος προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό των συμπατριωτών του στη Γερμανία.

«Ηταν υπέροχο που δούλεψα με την Κλερ Ντέινς στο "Homeland". Το σίριαλ είναι πολύ αληθινό και τωρινό, γι' αυτό νομίζω πως οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό αισθάνονται τεράστια πίεση στο να το κάνουν σωστά, να μην το παρουσιάσουν λάθος. Εγώ ιδίως το ένιωσα αυτό, όχι επειδή έπαιξα τον Αλ Αμίν, αλλά γιατί έπρεπε να βάλω τα δυνατά μου για να καταλάβω τα ανθρώπινα συναισθήματα των ανθρώπων που ηγούνται σε τέτοιες καταστάσεις. Ηταν άγριο» αποκαλύπτει.

Πόσο εύκολο είναι όμως για κάποιον να... τρυπώσει σε μια μεγάλη παραγωγή; «Εκανα οντισιόν μέσω κασέτας -έγραψα βίντεο στο λάπτοπ μου, στο δωμάτιό μου- και την έστειλα στη Νέα Υόρκη, όπου έχει τη βάση του ο διευθυντής του κάστινγκ. Πριν κάνω το δοκιμαστικό και τελικά παίξω δεν έβλεπα "Homeland", κι έτσι ήταν εύκολο να μην παρασυρθώ συναισθηματικά, όταν ήμουν στο γύρισμα» δηλώνει ο Ελληνοκύπριος, ο οποίος σπούδασε σε μία από τις σπουδαιότερες δραματικές σχολές.


Ισχυρός δεσμός με το θέατρο

«Στάθηκα αρκετά τυχερός, αφού ήμουν ανάμεσα στους τριάντα από τους χίλιους (!) που επιλέχθηκαν για να φοιτήσουν στο αξιοσέβαστο Drama Centre του Λονδίνου. Εκεί σπούδασα για τρία χρόνια την τέχνη της υποκριτικής και πήρα Bachelor. Υπεύθυνοι της σχολής ήταν δύο εμπνευσμένοι δάσκαλοι, ο Κρίστοφερ Φετς και ο Γιατ Μάλγκραν, που είχαν πάθος και κατανόηση του ευρωπαϊκού θεάτρου, ειδικά των ελληνικών έργων. Εκεί λοιπόν ήταν μου άρχισα να αγαπώ και να εκτιμώ την ελληνική κληρονομιά μου και τον ισχυρό δεσμό της με το θέατρο και τη διήγηση. Αυτό ήταν κάτι που δεν το είχα νιώσει ούτε μεγαλώνοντας σε μια ελληνοκυπριακή οικογένεια του Λονδίνου.

Από το Drama Centre του Λονδίνου αποφοίτησαν -μεταξύ άλλων- ο Κόλιν Φερθ και ο Πιρς Μπρόσναν. Ο Τομ Χάρντι ήταν στην ίδια χρονιά με εμένα. Ημασταν καλοί φίλοι στο πολύ δύσκολο πρώτο έτος. Δουλέψαμε μαζί πάνω σε διάφορα θεατρικά κομμάτια. Θυμάμαι τον Τομ κι εμένα να μελετάμε επί δύο εξάμηνα πάνω στο "Ανατόλ", ένα έργο του Σνίτζελ, ωραίες εποχές! Είναι εκπληκτικό παιδί. Ο Μάικλ Φασμπέντερ ήταν ένα έτος πιο πάνω από εμάς, γι' αυτό κι εμείς τον αντιμετωπίζουμε όπως τα παιδάκια τους μεγαλύτερους στο σχολείο. Ηταν πολύ ταλαντούχος και πάρα πολύ ταπεινός» μας λέει.

Επίδειξη δύναμης

Ωστόσο, πριν από το «Homeland» ο Γιώργος Γεωργίου ενσάρκωσε έναν από τους Σοφούς του Γιουνκάι, πόλη στην οποία κατέληξε η Μητέρα των Δράκων Ντενέρις Ταργκάριεν, στην 3η σεζόν του τηλεοπτικού φαινομένου «Game of Thrones». Ο Ράζνταλ Μο Εραζ προσπάθησε να τη δωροδοκήσει, ώστε να φύγει από την πόλη, εκείνη όμως έκανε επίδειξη δύναμης με τον πιο άγριο από τους δράκους της, τον Ντρόγκον.
«Λατρεύω να παίζω τον Ράζνταλ στο "Game of Thrones". Λατρεύω να βλέπω τη σειρά κι έτσι το να συμμετέχω είναι για εμένα ένα όνειρο! Το σενάριο είναι υπέροχο, οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί έξοχοι, και οι χώροι των γυρισμάτων εξωτικοί!» επισημαίνει με ενθουσιασμό ο Γιώργος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να κάνει νέους φίλους στα γυρίσματα.

«Γνώρισα πολύ καλά την Εμίλια Κλαρκ (σ.σ.: Ντενέρις), ήταν κι εκείνη σπουδάστρια του Drama Centre, οπότε είχαμε πολλούς κοινούς καθηγητές. Το ίδιο και η Γκουέντολιν Κρίστι (σ.σ.: Μπριέν του Ταρθ), η οποία έχει απίστευτη πλάκα! Είμαι φίλος με πολλούς ηθοποιούς από το καστ κι αυτό δείχνει το πολύ καλό ομαδικό πνεύμα που κυριαρχεί στο γύρισμα. Γελάμε πολύ! Θα με δείτε ξανά στη νέα σεζόν, που θα βγει στις 24 Απριλίου. Δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι για την εξέλιξη, οπότε θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε. Είμαι ενθουσιασμένος!» καταλήγει.

Μάλιστα μας αποκαλύπτει το... τρικ πίσω από τους δράκους στα γυρίσματα. «Οι δράκοι ήταν... αρκουδάκια τοποθετημένα στην άκρη μιας σφουγγαρίστρας! Κάποιος τα κουνούσε. Τα υπόλοιπα έπρεπε να τα υποκρινόμαστε για να βγει το αποτέλεσμα, όταν θα έμπαιναν τα γραφικά (σ.σ.: CGI). Είναι πολύ δύσκολο να παίζεις χωρίς να υπάρχει κάποιος απέναντί σου που αντιδρά, αλλά είναι υπέροχο μάθημα, το οποίο βοηθά στη συγκέντρωση» λέει ο Ελληνοκύπριος ηθοποιός.
Υποδύθηκε τον Τσίπρα στο BBC
Μετά τα πολιτικά γεγονότα του καλοκαιριού στην Ελλάδα το BBC ανέθεσε στο Radio 4 ένα έργο, το οποίο ασχολήθηκε με την κατάσταση που επικράτησε στη χώρα μας, τις διεργασίες της ελληνικής κυβέρνησης και τις σχέσεις της με το εξωτερικό. Ετσι «γεννήθηκε» το «A Greek drama», με τον Γιώργο να αναλαμβάνει τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. «Αφορά τα γεγονότα που οδήγησαν στη συμφωνία διάσωσης. Επικεντρώνεται στον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη, και στις διαπραγματεύσεις τους με την τρόικα. Νομίζω πως είναι αρκετά καλό κι ακριβές στο τι συνέβη» τονίζει ο Γιώργος.
Εκπληξη με τούρτα σοκολάτα από το «διαμάντι» Μέριλ Στριπ
Ο Γιώργος ήταν ο μοναδικός με ελληνική καταγωγή που πήρε μέρος στο καστ του «Mamma Mia», το οποίο γυρίστηκε στη Σκόπελο, κρατώντας τον ρόλο του Πάνου. «Για την ταινία δουλέψαμε σκληρά πρώτα στο Λονδίνο. Κάναμε πρόβες για έξι εβδομάδες στα Pinewoods στούντιο, χορεύοντας και τραγουδώντας (και δεν είμαι ούτε τραγουδιστής ούτε χορευτής!), ενώ μετά κάναμε κάποια γυρίσματα εκεί για τέσσερις πέντε εβδομάδες. Θυμάμαι το κρύο και τη βροχή! Ομως οι εβδομάδες στην Ελλάδα μάς αποζημίωσαν! Ηταν το καλύτερο μέρος για γυρίσματα! Ημουν ο μόνος Ελληνας στην παραγωγή, γι' αυτό βοηθούσα τη Μέριλ (σ.σ.: Στριπ), την Κριστίν (σ.σ.: Μπαράνσκι) κι όποιον άλλον ήθελε να επικοινωνήσει και δεν μπορούσε» επισημαίνει και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του να συνεργάζεται κάποιος με την κάτοχο τριών βραβείων Οσκαρ.

«Ηταν ονειρικό το να δουλεύεις με τη Στριπ, αλλά και τους υπόλοιπους του καστ. Περάσαμε μήνες μαζί, έτσι γνωριστήκαμε πολύ καλά. Η Μέριλ είναι απίστευτα ταλαντούχα και γενναιόδωρη. Ενας από τους ηθοποιούς, ο Ρικάρντο Μόντεζ, θα γινόταν 80 ετών, ενώ ήμασταν στη Σκόπελο. Εγινα κολλητός του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και ανησυχούσα γι' αυτόν. Στα γενέθλιά του έκλεισα τραπέζι σε ένα εστιατόριο για να πάμε για φαγητό, μαζί με άλλον έναν ηθοποιό, ενώ νωρίτερα έψαχνα στο χωριό να βρω τούρτα. Δεν βρήκα τίποτα!

Οταν γύρισα στο ξενοδοχείο απογοητευμένος, έπεσα πάνω στη Μέριλ. Με ρώτησε τι είχε συμβεί και της τα είπα όλα. Κάποια στιγμή το βράδυ, στο δείπνο γενεθλίων του Ρικάρντο, έσβησαν τα φώτα και η Στριπ εμφανίστηκε κρατώντας μια μεγάλη σοκολατένια τούρτα! Τη ρώτησα πώς έγινε και βρήκε, αφού δεν μιλάει καν ελληνικά! Μου λέει, λοιπόν: "Γιώργο, κάποιες φορές, το να είσαι διάσημος βοηθάει". Μια μέρα εύχομαι να αποκτήσω κι εγώ αυτή τη δύναμη. Στη συνέχεια, μας σέρβιρε η ίδια τούρτα και σαμπάνια -δεν άφησε τους σερβιτόρους- ήπιε μαζί μας, γέλασε και πλήρωσε τα πάντα εκείνη. Είναι διαμάντι!»

No comments:

Post a Comment