Tuesday, February 23, 2016

ΣΗΜΕΡΑ-23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

   1455: ο εφευρέτης της τυπογραφίας Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο του βιβλίο, τη Βίβλο. 

   1574: αρχίζει στη Γαλλία, ο πέμπτος ιερός πόλεμος εναντίον των Προτεσταντών, των λεγόμενων Ουγενότων. 

   1663: γεννιέται ο Σάμιουελ Πιπς, ’Αγγλος συγγραφέας και πολιτικός. Έμεινε γνωστός για τα ημερολόγια του, στα οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ιστορικά γεγονότα, όπως η μεγάλη πανούκλα και η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου. 

   1685: "γεννιέται στην Πρωσία ο συνθέτης Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ. Το πλέον γνωστό ορατόριο του, ο ""Μεσσίας"" ακούγεται παραδοσιακά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων." 

   1820: "οι βρετανικές αρχές ξεσκεπάζουν τη ""συνωμοσία της Κέιτο Στριτ"". Ο ’Αρθουρ Θρίστλγουντ κατηγορείται και εκτελείται ως ο ""εγκέφαλος"" του σχεδίου, που είχε στόχο τη δολοφονία μελών του υπουργικού συμβουλίου." 

   1821: πεθαίνει ο κορυφαίος Βρετανός ρομαντικός ποιητής Τζον Κιτς, σε ηλικία μόλις 25 ετών από φυματίωση. 

   1840: "γεννιέται ο Αυστριακός οικονομολόγος Κάρλ Μένγκερ, από τις ηγετικές μορφές της λεγόμενης ""Αυστριακής Οικονομικής Σχολής""." 

   1855: πεθαίνει ο Γερμανός μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός Καρλ Φρίντριχ Γκάους. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς στην ιστορία. 

   1861: ο Αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν φτάνει μυστικά στην Ουάσιγκτον, έπειτα από μία απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ. 

   1868: γεννιέται στη Μασαχουσέτη ο Γ.Ε.Μ. Ντιμπουά, πολιτικός, που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρξε ο πρώτος Αφροαμερικανός, που έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. 

   1874: "ο Βρετανός Γουόλτερ Γουίνφιλντ πατεντάρει το άθλημα της ""σφαιριστικής"", γνωστού πια ως τένις σε χόρτο." 

   1883: "γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Βίκτορ Φλέμινγκ. Οι ταινίες ""Όσα φέρνει ο άνεμος"" και ""ο Μάγος του Οζ"" φέρουν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή του." 

   1883: γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος και ψυχίατρος Κάρλ Γιάσπερς, του οποίου τα έργα άσκησαν σημαντική επιρροή στη σύγχρονη θεολογία, ψυχιατρική και φιλοσοφία. 

   1887: η γαλλική Ριβιέρα πλήττεται από ισχυρή σεισμική δόνηση. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο στα ερείπια. 

   1893: ο Ρούντολφ Ντίζελ κατοχυρώνει νομικά την εφεύρεση της μηχανής ντίζελ. 

   1898: "ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Εμίλ Ζολά φυλακίζεται. Αιτία η ανοιχτή επιστολή του υπό τον τίτλο ""Κατηγορώ"", μέσω της οποίας καταγγέλλει την παράνομη κράτηση του αξιωματικού ’Αλφρεντ Ντρέιφους, κατηγορώντας τη γαλλική κυβέρνηση για αντισημιτισμό." 

   1900: στη Νότια Αφρική κι ενόσω ο πόλεμος των Μπόερς βρίσκεται σε εξέλιξη, οι βρετανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν στη μάχη του Χαρτ Χιλ, τα στρατεύματα των Μπόερς. 

   1902: ο πρίγκιπας Ερρίκος της Πρωσίας επισκέπτεται τις ΗΠΑ ως αντιπρόσωπος του αυτοκράτορα αδελφού του. 

   1903: η Κούβα παραχωρεί μόνιμα έναντι μισθώματος τον κόλπο του Γκουαντανάμο, στις Η.Π.Α. 

   1904: έναντι δέκα εκατομμυρίων δολαρίων οι Η.Π.Α. αποκτούν τον έλεγχο της ζώνης της Διώρυγας του Παναμά. 

   1904: η Ιαπωνία εγγυάται την ανεξαρτησία της Κορέας με αντάλλαγμα στρατιωτική βοήθεια. 

   1909: στην Τουρκία, ο Κιαμίλ Πασάς χάνει το αξίωμά του και εκδιώκεται από την εθνικιστική Βουλή. 

   1910: κινεζικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Λάσα του Θιβέτ, εξαναγκάζοντας τον Δαλάι Λάμα να αναχωρήσει για την Ινδία. 

   1914: ο Χένρι Φορντ, ο ιδιοκτήτης της ομώνυμης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθιερώνει το κατώτατο ημερομίσθιο ύψους πέντε δολαρίων για οκτάωρη εργασία, στα εργοστάσια του. 

   1915: "γεννιέται ο πιλότος του αμερικανικού βομβαρδιστικού ""Ενόλα Γκέι"", που θα ρίξει την ατομική βόμβα πάνω από τη Χιροσίμα." 

   1919: ορίζεται η γερμανική κυβέρνηση του Ράιχ, με καγκελάριο τον Φίλιπ Σάιντεμαν και αντικαγκελάριο τον Όιγκεν Σίφερ. 

   1919: στην Ιταλία, ο Μπενίτο Μουσολίνι σχηματίζει το Φασιστικό Κόμμα. 

   1931: γεννιέται ο κορυφαίος Αμερικανός χορευτής και χορογράφος ’Αλβιν ’Αιλι. Θεωρείται από τις μεγάλες φιγούρες του σύγχρονου χορού. Είναι ο ιδρυτής του διεθνώς αναγνωρισμένου μπαλέτου ’Αλβιν ’Αιλι Αμέρικαν Ντανς Θίατερ. 

   1931: "γεννιέται στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ο διάσημος κινηματογραφικός ηθοποιός Ρόμπερτ Ντιβάλ. Συμμετείχε σε πολλές μεγάλες παραγωγές, μεταξύ αυτών τα ""Μπούλιτ"", ""MASH"", ""Ο Νονός"" και ""Αποκάλυψη Τώρα"" και συνεργάστηκε με πολλούς μεγάλους σκηνοθέτες." 

   1933: αρχίζει η κατασκευή της γιγάντιας γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ, στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α. 

   1933: δυο από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της γερμανικής διανόησης, ο ποιητής Μπέρτολ Μπρεχτ και ο συγγραφέας Χάινριχ Μαν, μετά την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ (το γερμανικό Κοινοβούλιο), δείχνουν έμπρακτα την διαμαρτυρία τους στα μέτρα των Ναζί. Ο πρώτος εγκαταλείπει τη χώρα και ο δεύτερος αποχωρεί από την Ακαδημία της Πρωσίας. 

   1935: η Παραγουάη αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών. 

   1939: γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φόντα. 

   1939: η Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης κλείνει τα εργαστήριά της για τους επισκέπτες από ολοκληρωτικά καθεστώτα. 

   1940: "η Ντίσνεϊ παρουσιάζει την ταινία κινουμένων σχεδίων ""Πινόκιο"", που βασίζεται στο ομώνυμο γνωστό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι." 

   1942: οι πρώτες βόμβες των δυνάμεων του ’Αξονα πέφτουν σε έδαφος των ΗΠΑ, πλήττοντας πετρελαιοπηγή στην Καλιφόρνια. 

   1943: ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.), έχοντας στις τάξεις την αφρόκρεμα της νεολαίας. Θα αναλάβει σημαντική δράση την περίοδο της γερμανικής κατοχής. 

   1944: γεννιέται στο Τέξας των ΗΠΑ ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των μπλουζ Τζόνι Γουίντερ. 

   1944: Ιωσήφ Στάλιν διαλύει τη Δημοκρατία της Τσετσενίας και εξαναγκάζει ένα εκατομμύριο Τσετσένους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατηγορώντας τους για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία. 

   1945: η Σοβιετική Ένωση αναγνωρίζει την προσοβιετική Επιτροπή της Λουμπλιάνα ως μεταβατική Κυβέρνηση της Πολωνίας, αντί της εξόριστης κυβέρνησης, που διατηρούσε προσωρινά το αρχηγείο της, στο Λονδίνο. 

   1945: οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις απελευθερώνουν από την ιαπωνική κυριαρχία, τη Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων. 

   1949: ο Δημοκρατικός Στρατός ηττάται κατά την επιχείρησή του εναντίον της Φλώρινας. 

   1950: το Κόμμα των Εργατικών κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία. 

   1952: το ΝΑΤΟ συμφωνεί να συγκεντρώσει 50 στρατιωτικές μεραρχίες στη Δυτική Ευρώπη μέχρι το τέλος του χρόνου. 

   1953: η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας. 

   1954: λαμβάνει χώρα ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας, σε παιδιά, στο Πίτσμπουργκ, της Πενσιλβάνια, των Η.Π.Α. 

   1955: πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Γάλλος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Πολ Κλοντέλ. 

   1957: πεθαίνει η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου. 

   1958: Κουβανοί αντάρτες απάγουν τον Αργεντινό πρωταθλητή αγώνων ταχύτητας Χουάν Μανουέλ Φανχιό. 

   1960: συγχωνεύονται τα ελληνικά σιδηροδρομικά δίκτυα των Σ.Ε.Κ. και Σ.Π.Α.Π. και καταργούνται δευτερεύουσες γραμμές. 

   1961: βλέπουν το φως στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, μέσα σε διάστημα δέκα ετών, 350.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τις επαρχίες, για την Αθήνα. 

   1963: συλλαμβάνονται στη Γαλλία, εννέα άτομα με την κατηγορία της συνωμοσίας, που είχε ως στόχο τη δολοφονία του Προέδρου Σαρλ ντε Γκολ. 

   1964: οι ΗΠΑ και η Βρετανία αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Ζανζιβάρης. 

   1965: "πεθαίνει ο Βρετανός κωμικός Σταν Λόρελ. Μαζί με τον συνάδελφο του Όλιβερ Χάρντι υπήρξαν οι ""Χοντρός και Λιγνός"", ένα από τα πιο διασκεδαστικά κινηματογραφικά δίδυμα της ιστορίας." 

   1965: τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν για πρώτη φορά το πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ. 

   1966: στη Συρία, η νόμιμη κυβέρνηση ανατρέπεται από πραξικοπηματίες. 

   1968: ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν των Philadelphia 76ers γίνεται ο πρώτος επαγγελματίας παίκτης του μπάσκετ, που σημειώνει πάνω από 25.000 πόντους στην καριέρα του. 

   1973: οι φοιτητές, που έχουν εξεγερθεί κατά της Χούντας των συνταγματαρχών, καταλαμβάνουν τη Νομική. 

   1973: πεθαίνει η ηθοποιός Κατίνα Παξινού. 

   1974: ο Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός (SLA) ανεβάζει κατά τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, το ποσό, που ζητά ως λύτρα για την απελευθέρωση της Πάτι Χιρστ. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν απαγάγει την κοπέλα, η οποία ήταν κληρονόμος του μεγιστάνα των εκδόσεων Χ.Χιρστ. Τελικά, η Χιρστ έγινε μέλος του SLA και φυλακίστηκε για κάποιο διάστημα, προτού ο Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ μειώσει την ποινή της. 

   1974: τα μουσουλμανικά έθνη καταγγέλλουν στον ΟΗΕ την αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ και ζητούν να αποσυρθούν τα στρατεύματα από τα κατεχόμενα εδάφη. 

   1978: "το μουσικό άλμπουμ ""Rumors"", το 12ο του συγκροτήματος των Fleetwood Mac ανακηρύσσεται από τα βραβεία Γκράμι, ως το Καλύτερο ’Αλμπουμ της χρονιάς." 

   1979: η Βρετανία, μετά τις Η.Π.Α. και τη Ρωσία, αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση του Μπαζαργκάν, στο Ιράν. 

   1979: παγώνουν οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στην Ελλάδα, για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. 

   1980: η πρώην Βρετανική Γουιάνα γίνεται ανεξάρτητο κράτος μέσα στην Κοινοπολιτεία. 

   1980: ο Έρικ Χέιντεν κερδίζει το πέμπτο του χρυσό στους 13ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λέικ Πλάσιντ και γίνεται ο πρώτος αθλητής που κατακτά χρυσό σε όλα τα αγωνίσματα του σπιντ σκέιτινγκ σε μια ολυμπιακή διοργάνωση. 

   1981: εκδηλώνεται αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στο ισπανικό Κοινοβούλιο, που συνεδρίαζε για να εκλέξει το διάδοχο του πρωθυπουργού Αντόλφο Σουάρεθ. 

   1982: "το 52% του πληθυσμού της Δανίας λέει ""όχι"" στην ΕΟΚ, στο πλαίσιο σχετικού δημοψηφίσματος." 

   1986: ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ των Λ.Α. Λέικερς γίνεται ο πρώτος παίκτης σε συμμετοχές, όταν εμφανίζεται στο 1304ο του αγώνα. 

   1987: οι επιστήμονες παρατηρούν ένα σουπερνόβα στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος. 

   1989: απελευθερώνεται έπειτα από καταβολή λύτρων ύψους τριών εκατομμυρίων μάρκων, ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός Πολ Βάντεν Μπόινατς. 

   1989: ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Πέτσος αρνείται να σχολιάσει προκήρυξη της 17Ν, που αναλαμβάνει την ευθύνη τριών βομβιστικών επιθέσεων στην Αθήνα. 

   1991: στην Αλβανία, συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ σκληροπυρηνικών και μεταρρυθμιστών, με αποτέλεσμα δέκα άτομα να σκοτωθούν μπροστά στην στρατιωτική ακαδημία των Τιράνων. 

   1991: στην Ταϊλάνδη, οι Ένοπλες Δυνάμεις κηρύσσουν στρατιωτικό νόμο, ανατρέποντας με πραξικόπημα τον πρωθυπουργό Σοονόβαν. 

   1991: συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις διασχίζουν τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και εισέρχονται στο Ιράκ, σηματοδοτώντας την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Πολέμου στο Κόλπο. 

   1992: πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκος Βαφειάδης. 

   1992: σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου, που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια του Πόλεμου του Κόλπου, οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν μη στρατιωτική υποδομή με πολύ μεγαλύτερη σφοδρότητα από ό,τι είχε προβλεφθεί. 

   1993: δημοσκόπηση καταγράφει ότι, το 54% των Ισραηλινών συμφωνεί με τις εδαφικές παραχωρήσεις τμήματος των υψιπέδων του Γκολάν στη Συρία. 

   1993: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Μαγγίνας, με αφορμή τη συνέντευξη του τέως βασιλιά σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, δηλώνει, πως το Πολιτειακό έκλεισε οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. 

   1993: στις ΗΠΑ., τέσσερις ομοσπονδιακοί πράκτορες και έξι μέλη θρησκευτικής αίρεσης σκοτώνονται κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών, έπειτα από την προσπάθεια αστυνομικών του FBI να εισέλθουν σε φάρμα, στο Γουάκο του Τέξας. Ο εγκλεισμός των οπαδών της αίρεσης στο κτίριο, που κράτησε 51 μέρες, τέλειωσε δραματικά με το θάνατο περίπου 80 μελών. 

   1994: "η Αλβανία υπογράφει τη συμφωνία του ΝΑΤΟ ""Συνεταιρισμός για την Ειρήνη""." 

   1994: προφυλακίζεται ο επιχειρηματίας Ιωσήφ Βαγιωνής, κατηγορούμενος ότι, σκότωσε με ξιφίδιο τη φίλη του Νέλλη Πίσχου. 

   1995: η έκθεση του παιδοψυχιάτρου Μανώλη Ατσαλάκη, για την κατάσταση, που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων του Κορυδαλλού, κάνει λόγο για χρήσεις ναρκωτικών ουσιών, κακοποιήσεις κρατουμένων και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. 

   1995: στις ΗΠΑ, ο χρυσός Ολυμπιονίκης Γκρεγκ Λουγκάνις, 35 ετών, αποκαλύπτει ότι, έχει προσβληθεί από AIDS και πως το γνώριζε ήδη από το 1988, πριν από την Ολυμπιάδα της Σεούλ. 

   1996: ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θέτει επίσημα υπό τη σκεπή του τη μικρή ορθόδοξη εκκλησία της Εσθονίας, αποσπώντας την από το Πατριαρχείο της Μόσχας. 

   1996: πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Χέλμουτ Σεν. Ως προπονητής οδήγησε την Δυτική Γερμανία στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1972 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974. 

   1996: το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μεταδίδει πως στη διάρκεια έρευνας για την προ πέντε ετών δολοφονία, στις Μπαχάμες, του 37χρονου Φίλιπ Κόλι και της 26χρονης φίλης του, ένας αστυνομικός, φίλος του Κόλι, κατέθεσε, πως ο Ντόμινικ Γουίλκινς είχε πληρώσει 100 χιλ. δολάρια στον Κόλι για ποσότητα κοκαΐνης, ο οποίος όμως τον εξαπάτησε. Το Γραφείο Ασφαλείας του ΝΒΑ ασχολήθηκε το 1992 με αυτές τις πληροφορίες, αλλά δεν βρήκε κάτι ενοχοποιητικό σε βάρος του Γουίλκινς. 

   1997: "η ταινία ""Η Λίστα του Σίντλερ"" γίνεται η πρώτη ταινία, που προβάλλεται από αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, εν προκειμένω το NBC, χωρίς διαλείμματα για διαφημίσεις." 

   1998: ανεμοστρόβιλοι προκαλούν το θάνατο 42 ανθρώπων στην κεντρική Καλιφόρνια. 

   1999: η Μάρλεν Ότι γίνεται αθλήτρια του Ολυμπιακού Πειραιώς. 

   2000: "πεθαίνει ο 85χρονος Σερ Στάνλεϊ Μάθιους μετά από σύντομη ασθένεια στο νοσοκομείο της Βρετανίας. Στην πολύχρονη καριέρα του ανακηρύχθηκε δυο φορές ""Καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής"". Είχε 710 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Αγγλίας με την Στόουκ και την Μπλάκπουλ και 54 με την Εθνική Αγγλίας. Χρίστηκε Ιππότης το 1965 και όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση έγινε πρεσβευτής του ποδοσφαίρου." 

   2000: στον φιλικό αγώνα Ολλανδία - Γερμανία, που διεξάγεται στο ’Αμστερνταμ Αρένα, ο 39χρονος Λόθαρ Ματέους πραγματοποιεί παγκόσμιο ρεκόρ με την 144η συμμετοχή του στην Εθνική Γερμανίας, ξεπερνώντας τον Σουηδό τερματοφύλακα Τόμας Ραβέλι. 

No comments:

Post a Comment