ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Monday, February 15, 2016

Οι 5 πιο θαυμαστοί υδροβιότοποι στην Ελλάδα!


Ονειρικα τοπια! Οι 5 πιο θαυμαστοι υδροβιοτοποι στην Ελλαδα!
Ηφύσηδημιουργεί τα ωραιότερα τοπία. Και μάλλον έχει ευνοήσει αρκετά την  Ελλάδα. Οι παρακάτω υδροβιότοποι είναι μερικοί μόνο από αυτούς που διαθέτουμε. Ίσως οι πιο θαυμαστοί!
Εκεί που το υδάτινο και το χερσαίο συνυπάρχουν και δημιουργούν ένα οικολογικής σημασίας τοπίο που φιλοξενεί πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς, συναντάμε τους υδροβιότοπους. Ας γνωρίσουμε 5 από τους σημαντικότερους της χώρας μας.

Σε έναν από τους επόμενους προορισμούς σας, μπορείτε να συνδυάσετε και μια εκδρομή γνωριμίας με τόπους που έχουν μεγάλη οικολογική σημασία, που φιλοξενούν σπάνια είδη πουλιών, ψαριών και άλλων οργανισμών και φυσικά συνθέτουν τοπία που δεν συναντάτε εύκολα, φτάνοντας να έχουν διεθνή σημασία: τους υδροβιότοπους.
Σύμφωνα με τη σύμβαση Ramsar που υπογράφτηκε το 1971 στο  Ιράν και από την  Ελλάδα, υδροβιότοποι ή υγρότοποι είναι φυσικές ή τεχνητές περιοχές αποτελούμενες από έλη με ποώδη βλάστηση, από τυρφώδεις γαίες ή από νερό. Οι περιοχές αυτές είναι μόνιμα ή προσωρινά κατακλυζόμενες από νερό, το οποίο είναι στάσιμο ή τρεχούμενο, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό και περιλαμβάνουν επίσης εκείνες τις εκτάσεις που καλύπτονται από θαλασσινό νερό, το βάθος του οποίου δεν υπερβαίνει τα έξι μέτρα κατά την άμπωτη.
Με απλά λόγια, υδροβιότοποι είναι τόποι που συνδυάζουν το υδάτινο με το χερσαίο στοιχείο, «χτίζοντας» ένα περιβάλλον στο οποίο συνυπάρχουν πολλοί, διαφορετικοί οργανισμοί. Αποτελούν σταθμούς των αποδημητικών πουλιών, ευνοούν την ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης και ρυθμίζουν το κλίμα της περιοχής, έτσι ώστε να μην κυριαρχεί ο καύσωνας, ούτε το υπερβολικό ψύχος. Γνωρίζοντας αυτά, ας ξεκινήσουμε τη βόλτα μας σε 5 σημαντικούς υδροβιότοπους της  Ελλάδας, οι οποίοι προστατεύονται και από τη σύμβαση Ramsar.
Μικρή Πρέσπα
Δίδυμη λίμνη με τη Μεγάλη Πρέσπα, η οποία εκτείνεται ανάμεσα στην  Ελλάδα, τη FYROM και την  Αλβανία, η Μικρή Πρέσπα, στο βορειοδυτικό άκρο της  Ελλάδας, ανήκει κυρίως στην  Ελλάδα, με το νοτιότερο άκρο της να καταλήγει στην  Αλβανία. Παρουσιάζει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με το δάσος που την περιβάλλει να παρουσιάζει πάνω από 1.300 είδη φυτών και δέντρα μοναδικής σημασίας, όπως το δάσος αρκεύθου, τα βουνοκυπάρισσα κ.ά. Στη Μικρή Πρέσπα συναντώνται 15 είδη ψαριών, 11 είδη αμφιβίων, 40 θηλαστικών και 260 είδη πτηνών, με την παρουσία αργυροπελεκάνου να της δίνει ακόμη περισσότερη αξία, καθώς είναι είδος υπό εξαφάνιση, με περίπου 1.000 ζεύγη να έχουν απομείνει σ' όλο τον κόσμο και 150 εξ αυτών να ζουν στη περιοχή. Αν βρεθείτε στη Μικρή Πρέσπα, διασχίστε την πλωτή γέφυρα, προκειμένου να φτάσετε στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και να θαυμάσετε τα ερείπια της ομώνυμης βασιλικής εκκλησίας του 10ου αιώνα μ.Χ.
Αμβρακικός κόλπος
Με έκταση που φτάνει περίπου τα 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δεν είναι απορίας άξιο που ο υδροβιότοπος του Αμβρακικού είναι ο μεγαλύτερος κόλπος της Δυτικής  Ελλάδας και ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της  Ελλάδας. Η είσοδός του είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου και της Πρέβεζας και πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στη θέση της σημερινής Άρτας. Ο Αμβρακικός κόλπος είναι σημαντικός βιότοπος για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, τα οποία περνούν το χειμώνα τους στην περιοχή και αναπαράγονται σε αυτή, αλλά και για τα είδη χλωρίδας και πανίδας που συναντάμε σε αυτόν. Στο βόρειο τμήμα του σχηματίζονται οι λιμνοθάλασσες Τσουκαλιό, Ροδιά και Λογαρού, όπου περνά το χειμώνα του το 20-30% των υδρόβιων πουλιών της  Ελλάδας, με τους απειλούμενους αργυροπελεκάνους να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους. Οι βαλτόπαπιες, οι κυνηγόπαπιες, οι νυχτοκόρακες και οι σταχτοτσικνιάδες είναι μερικά μόνο από τα πτηνά που συχνάζουν στα μέρη του, ενώ στην ευρύτερη περιοχή εμφανίζονται και οι θαλασσαετοί το χειμώνα, οι φιδαετοί, οι χρυσαετοί κ.ά.
Δέλτα Έβρου
Άλλος ένας υδροβιότοπος με διεθνή σημασία, που προστατεύεται από τη σύμβαση Ramsar στα 95.000 εκ των 200.000 στρεμμάτων, το Δέλτα του Έβρου σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου και συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης. Στην έκτασή του έχουν παρατηρηθεί πάνω από 300 είδη φυτών, με δέντρα όπως πλατάνια, ιτιές, λεύκες και σκλήθρα και με τις εντυπωσιακές αρμυρήθρες, οι οποίες το φθινόπωρο παίρνουν ένα βαθυκόκκινο χρώμα. Φιλοξενεί 40 είδη θηλαστικών (αλεπού, ασβό, κουνάβι, νυφίτσα, αγριόγατα, το αγριογούρουνο κ.ά.), 28 είδη αμφίβιων και ερπετών (νεροχελώνες, νερόφιδα, βάτραχοι, σαύρες κ.ά.), 46 είδη ψαριών (σαζάνι, τούρνα και γουλιανός στα γλυκά νερά, χέλι, τσιπούρα, κεφάλι, λαβράκι και γλώσσα στα αλμυρά), ενώ μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 320 είδη πουλιών. Το χειμώνα, μάλιστα, ξεχειμωνιάζουν εκεί δεκάδες χιλιάδες υδρόβια πουλιά, ενώ αποτελεί και τον πιο σημαντικό βιότοπο στην  Ελλάδαγια τα τρία είδη των ευρωπαϊκών κύκνων: βουβόκυκνος, αγριόκυκνος, νανόκυκνος.
Λίμνη Βόλβη
Βρίσκεται στο νομό Θεσσαλονίκης ανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης σε απόσταση 35 χιλιομέτρων και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της  Ελλάδας με έκταση 70,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μέγιστο βάθος 23 μέτρων. Στη λίμνη εντοπίζονται 24 είδη ψαριών, με τη λιπαριά να μη συναντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου και τη γκελάρτσα και το λακόψαρο να είναι ιδιαιτέρως σπάνια. Η λίμνη Βόλβη αποτελεί, επίσης, καταφύγιο 245 ειδών πτηνών, όπως βουτηχτάρια, πάπιες, γλάροι, κυνηγόπαπιες, τσικνόπαπιες, ερωδιοί κ.ά., όπως και τουλάχιστον 19 ειδών αμφιβίων κι ερπετών και 34 ειδών θηλαστικών. Στη νότια πλευρά της λίμνης υπάρχει το μοναδικής οικολογικής αξίας παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
Μια παραθαλάσσια λίμνη που βρίσκεται πριν το  Μεσολόγγι, η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, εκτείνεται από την Άκρα Μπαμπακούλα μέχρι τους πρόποδες του όρους Κατσιλάρη προς το Ιόνιο Πέλαγος και αποτελεί τη μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της  Ελλάδας. Το μήκος της φτάνει τα 27,3 χιλιόμετρα και το πλάτος της τα 14,8 χιλιόμετρα, ενώ στο μεγαλύτερο βάθος της φτάνει τα 5-6 μέτρα, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της, το βάθος της δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο. Οι ακτές της αποτελούν πρόσφορο τόπο για αλυκές, ενώ η περιοχή φημίζεται και για το αβγοτάραχο που βγαίνει από ένα είδος κεφαλόπουλου που λέγεται μπάφα. Τα βασικά είδη που ψαρεύονται είναι 5 είδη κέφαλου, λαβράκια, τσιπούρες, χέλια και γοβιοί, ενώ ο υγρότοπος αυτός είναι πολύ σημαντικός και για τα πουλιά, με 70 σπάνια είδη πτηνών από σύνολο 200 διαφορετικών που εντοπίζονται στη λιμνοθάλασσα. Ο λεπτόραμφος γλάρος είναι ένα από τα αυστηρά προστατευόμενα είδη, ενώ και οι φημισμένες αγριόπαπιες της περιοχής παρουσιάζουν συνεχώς μείωση.

No comments:

Post a Comment