Η Θεσσαλονίκη αγαπά την μπουγάτσα κι εμείς σας βρήκαμε μερικά από τα καλύτερα μέρη για
 να τη δοκιμάσετε. Συστημένα.
Μπουγάτσα «Γιάννης»
γιαννης
Στην προέκταση της Μητροπόλεως γωνία με Φιλικής Εταιρίας ο Γιάννης είναι γνωστός για τη μυθική του μπουγάτσα. Θα την φάτε στο όρθιο αν δεν προλάβετε τα λιγοστά τραπεζάκια. Εδώ και 2 δεκαετίες. Εκτός από τις κλασικές γεύσεις τυρί και κρέμα, βέβαια, ο Γιάννης αυτοσχεδιάζει συνδυασμούς, την ίδια ώρα που οι ουρές έξω απ΄το μαγαζί του περιμένουν υπομονετικά και ενίοτε, αργά το βράδυ, συνεχίζουν το γλέντι μέχρι να φτάσει η σειρά τους. Μπουγάτσα με κιμά και γιαούρτι, χωριάτικες πίτες με κασέρι, φέτα και πιπεριά φλωρίνης, σουφλέ αλλαντικών, λουκανόπιτες και πεϊνιρλί. Ανάρπαστη η μπουγάτσα με κρέμα αλειμένη με μερέντα. Υπερβολή; Ε, ναι αλλά αν δεν βάλεις μια εξτρίμ νότα στην κλασική γεύση πώς θα τραβήξεις τα νιάτα στο παραδοσιακό σου μπουγατσατζίδικο;
*Mητροπόλεως 106, τηλ. 231 025 7375, ώρες λειτουργίας καθημερινά: 20:00-15:00
Μπουγάτσα «Μπαντής»
bougatsa-bandis
Το μικρό μπουγατσατζίδικο του Φίλιππου Μπαντή έχει καταφέρει μέχρι και να γίνει προορισμός για τους τουρίστες της πόλης, μετά από θετικές κριτικές που έγραψαν γι’αυτό στην μεγάλη ταξιδιωτική πλατφόρμα Tripadvisor. Το Παραδοσιακό Μπουγατσατζίδικο “Μπαντής”πρωτοάνοιξε τις πόρτες του στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης, και συγκεκριμένα στον αριθμό 33, το 1969, από τον πατέρα του Φίλιππου Μπαντή, όπου το συναντάμε μέχρι και σήμερα. Ο πατέρας του Φίλιππου όλα αυτά τα χρόνια ζύμωνε κι άνοιγε φύλλο για παραδοσιακή μπουγάτσα με συνταγή που διδάχτηκε από τον δικό του πατέρα, ο οποίος την έφερε μαζί του από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, ερχόμενος στην Θεσσαλονίκη μετά την καταστροφή. Σήμερα, τρίτης γενιάς μπουγατσοποιός, ο Φίλιππος έχει αναλάβει την παρασκευή, ανοίγοντας φρέσκο φύλλο στο χέρι καθημερινά, και ετοιμάζοντας κάθε είδους μπουγάτσα, αλλά και χωριάτικες πίτες, κουλούρια, κριτσίνια και πολλά ακόμα, με τις ίδιες παραδοσιακές συνταγές που χρησιμποιούνταν στο μαγαζί εδώ και χρόνια. Η μπουγάτσα που προσφέρεται είναι με γέμιση κρέμα, τυρί, κιμά, αλλά και σκέτη, δηλαδή μπουγάτσα μόνο από φύλλο, όπως την προτιμούν «οι παλιοί».
*Παναγίας Φανερωμένης 33, Τηλ. 2310510355
Αθηνά
Παίρνοντας το όνομά του από τον κινηματογράφο που βρισκόταν παλιά στην περιοχή, το μπουγατσατζίδικο Αθηνά στέκει στο ίδιο σημείο στην Βασ. Όλγας από το 1975. Τότε, το είχε πρωτοανοίξει ο κ. Ελευθέριος Πανταζίδης, έχοντας μάθει πρώτα την τέχνη του φύλλου δουλεύοντας στο Άριστον, ενώ η επιχείρηση έχει περάσει τώρα στην οικογένεια, καθώς το δουλεύουν πλέον τα εγγόνια. Ανοιχτό όλο το 24ωρο, με πελατεία που μετράει όλες τις ηλικίες, και λόγω του ωραρίου αρκετούς φοιτητές, το επισκεπτόμαστε για φρέσκια μπουγάτσα με χειροποίητο φύλλο, με γέμιση κρέμα, τυρί, σπανάκι ή κιμά, ενώ το κατάστημα προσφέρει και παραδοσιακά γλυκά από ρυζόγαλο μέχρι κρέμες. Σταθερή αξία της πόλης.
*Βασ. Όλγας 123, Τηλ. 2310848284
Το Σερραϊκόν
σερραικον
Για γνήσια σερραϊκή μπουγάτσα, το «Σερραϊκόν» είναι παράδοση στην πόλη εδώ και πάνω από 6 δεκαετίες. Το  1952 ο Ζαχαρίας Πρατσινάκης ίδρυσε το πρώτο κατάστημα στην Θεσσαλονίκη, στην οδό Β. Ηρακλείου 35 όπου και βρίσκεται ακόμη. Το 1994 ανέλαβε η δεύτερη γενιά , ο Γεώργιος Πρατσινάκης, ο οποίος και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Από το 1997, άρχισε να δημιουργείται αλυσίδα καταστημάτων «Το Σερραϊκόν» σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μέγαρα, Κιλκίς. Ό,τι θα βρείτε στο μαγαζί είναι χειροποίητο, ενώ μόνο η μπουγάτσα έρχεται σε άπειρες γεύσεις, με τις κλασικές μπουγάτσα κρέμα και τυρί, σοκολάτα, αλλά και κιμά, σπανάκι, σπανακότυρο και σκέτη φυλλομέλι. Άλλα σημεία στην πόλη που θα το βρείτε είναι ηΦράγκων, η Μπότσαρη και η λεωφόρος Γρ. Λαμπράκη.
*Βας. Ηρακλείου 35, Τηλ. 2310288207
Το Ανώτερον
Στέκι με νοσταλγική διάθεση παλιάς Θεσσαλονίκης, συναντάμε «Το Ανώτερον» στην Αγ. Δημητρίου από το 1971. Επιχείρηση που έχει περάσει την τέχνη από γενιά σε γενιά, την δουλεύουν σήμερα οι αδελφοί Κέκα που το παρέλαβαν από τον πατέρα τους. Ανοχτό από τις 6.00 μέχρι τις 15.00, προσφέρει μπουγάτσα με κρέμα, τυρί, κιμά ή σπανάκι, καθώς και χωριάτικες πίτες και σφολιάτες, όλα δουλεμένα με μεράκι στο χέρι. Πελατεία του όλη η γειτονιά, οι φοιτητές, αλλά και οι «παλιοί» της πόλης.
*Αγ. Δημητρίου 59, Τηλ. 2310264064
Μπουγάτσα «Πάνος»
πανοσ2
Κοιτώντας προς τα δυτικά, μία είναι η μπουγάτσα που θα συναντήσεις να κάνουν 15 άτομα ουρά από το πρωί. Ο Πάνος έχει γίνει πλέον όνομα, και στους της περιοχής και εκτός, αφού χάρη στο φρέσκο παραδοσιακό του φύλλο, τον έχουν μάθει και στα κεντρικά και τα ανατολικά και αποτελεί πια σταθερή πρόταση για το αγαπημένο έδεσμα των Θεσσαλονικέων. Με σπιτική γεύση και φτιαγμένα με αγνά υλικά, θα δοκιμάσετε μπουγάτσα με τις κλασικές γεμίσεις, ενώ θα βρείτε και παραδοσιακές πίτες και πολλά ακόμα φουρνιστά, που θα συνδυάσετε με καφέ ή σαλέπι.
*Ωραιοκάστρου 119, Σταυρούπολη, Τηλ. 2310668224
Μπουγάτσα «Ο Γιώργος»
γιοργος2
Άλλη μια μπουγάτσα που παινεύεται στα δυτικά της πόλης, και για την γεύση και για τις μεγάλες της μερίδες, είναι «Ο Γιώργος» στην Καραολή και Δημητρίου, που έχει ανοίξει και δεύτερο κατάστημα στην Μ. Αλεξάνδρου, και οι δύο κεντρικές οδοί του Ευόσμου. Εδώ και περίπου 30 χρόνια, ο Γιώργος Καντούρης φτιάχνει καθημερινά στο εργαστήριο του χειροποίητο φύλλο με τα αγνά υλικά που τον καθιέρωσαν στην αγορά. Θα δοκιμάσετε μπουγάτσα με γέμιση τυρί που έχει παινευτεί, κιμά, και γιατί όχι, μισή μισή, και βέβαια κρέμα.
*Καραολή και Δημητρίου 45, Τηλ. 2310771274, Μεγάλου Αλεξάνδρου 41, Τηλ. 2310756725
AΠΟ ΤΗΝ 'ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ'