Friday, November 27, 2015

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΕΣΕΙΣ

ΑYTO το αεροδρομιο ειναι τοσο τελειο, που θα θες να μετακομισεις μονιμα εκει! (PHOTOS)

Για εκείνους που ταξιδεύουν συχνά, τα ενδιάμεσα αεροδρόμια, αυτά στα οποία απλά περνάς μερικές ώρες πριν απογειωθείς για τον επόμενο προορισμό, είναι συνήθως μία ταλαιπωρία. Για τις ώρες αναμονής, για όσα δεν έχεις να κάνεις, για την αφόρητη βαρεμάρα σε μία καρέκλα. Στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο όμως, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Η πρώτη εμπειρία πριν αρκετά χρόνια ήταν αρκετή για να με πείσει και όλες οι επόμενες μέχρι φέτος ικανές να επιβεβαιώσουν τον τίτλο και να με κάνουν να προτιμώ για ενδιάμεσο (πέρα από τελικά φυσικά προορισμό) την  Ζυρίχη.
Η ιστορία αφορά ένα ταξίδι στην  Ιρλανδία πριν μερικά χρόνια. Η  Ζυρίχη ήταν ενδιάμεσος σταθμός πριν επιβιβαστώ σε αεροπλάνο με κατεύθυνση το  Δουβλίνο να πάω να βρω τον κολλητό μου. Αλλά θα κάνω εδώ ένα μικρό διάλειμμα να σου πω γιατί μου αρέσει να πετάω με SWISS. Α) Γιατί από τη  Ζυρίχη και τη  Γενεύη σε συνδέει με ολόκληρο τον κόσμο. Β) Γιατί μου κάνει πολύ cool κάθε αεροπλάνο με τον λευκό σταυρό σε κόκκινο φόντο. Γ) Γιατί κατά τη διάρκεια της πτήσης σου δίνουν μια μικρή πραλίνα. Δ) Για το αεροδρόμιο της  Ζυρίχης. Οπότε ας πάμε στην ιστορία μας.
Η συγκεκριμένη ανταπόκριση είχε 7 ώρες αναμονή στην  Ζυρίχη. Όταν έκλεινα το εισιτήριο ήμουν τουλάχιστον ξενερωμένος γιατί φανταζόμουν άλλη μια βαρετή αίθουσα αναμονής και το laptop στα πόδια να εξαντλώ τις ώρες μου βλέποντας ταινίες. Όχι κι άσχημα, αλλά όχι αυτό που θες για να περάσεις την ώρα σου.
Στην πτήση από  Αθήνα για  Ζυρίχη κατέστρωνα το σχέδιο. "Να πάω να καβατζωθώ σε πρίζα, να φορτίσω laptop και κινητό για να περνάω την ώρα μου". Θα σου πω απλά ότι η πρώτη φορά που φόρτισα σε εκείνο το 7ωρο ήταν μετά από 3 ώρες περιπλάνησης.
Δεν είναι το πιο μεγάλο αεροδρόμιο στον κόσμο. Αυτό είναι σίγουρο. Έχω πάει σε αχανή αεροδρόμια με χιλιάδες μαγαζιά και διαδρόμους. Το αεροδρόμιο της  Ζυρίχης είναι τόσο όσο. Έχει ακριβώς τα μαγαζιά που χρειάζεσαι για να περάσεις την ώρα σου. Έχει ακριβώς εκείνο το μέγεθος ώστε να μην σε κουράσει σε καμία περίπτωση.
Θα μπορούσα να σου χωρίσω το κείμενο αυτό με τις ώρες της δικής μου παραμονής. Θα το χωρίσω όμως με όσα έχεις να κάνεις και όσα σου προσφέρονται στο αεροδρόμιο αυτό.
Όλα για την άνεση
Είμαι από τους τύπους που πριν την κάθε πτήση, μπαίνω στο seatguru για να βρω ποιες θέσεις στο αεροπλάνο έχουν τη μεγαλύτερη άπλα για τα πόδια και κάνω check-in σε αυτές. Οπότε αντιλαμβάνεσαι ότι στο αεροδρόμιο ψάχνω πάντα το ιδανικό spot για να αράξω. Στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο υπάρχουν μερικά εξαιρετικά spot, ανάλογα το σε τι φάση είσαι.
Η αγαπημένη μου πλευρά στο αεροδρόμιο είναι εκείνη που κοιτά τον αεροδρόμιο αλλά κάνει μια ωραία γωνία στην επιγραφή Flughafen  Zurich. Είναι ωραίο να χαζεύεις τα αεροπλάνα να παίρνουν θέση στο διάδρομο και να απογειώνονται, είναι ακόμα πιο ωραίο να το κάνεις αυτό με το περιβάλλον τριγύρω να σου θυμίζει κάτι που θα έπαιρνε μέρος στην biennale.
Αγαπημένα φυσικά καθίσματα, τα πιο περιζήτητα από όλα. Εκείνα με το υποπόδιο για να μπορείς να ξαπλώσεις αναπαυτικά και είτε να κοιμηθείς είτε να χαλαρώσεις όσο περιμένεις. Με πρίζες για να φορτίσεις σχεδόν δίπλα σε όλα τα καθίσματα και μερικούς ευγενέστατους τύπους στο information point να σε βοηθάνε με οτιδήποτε χρειαστείς στο αεροδρόμιο. Εντάξει, στο βάθος του αεροδρομίου υπάρχουν και κανονικά δωμάτια για να μείνεις αλλά δεν έφτασα μέχρι εκεί. Δεν ήθελα να ξεκουραστώ. Ήθελα να παίξω σε αυτό το πρωτότυπο λούνα παρκ που λέγεται Flughafen  Zurich.
Γι' αυτό και ανέβηκα σε ένα από τα observation decks. Στην ταράτσα του αεροδρομίου για να δεις όχι απλά την κινητικότητα στον αεροδιάδρομο αλλά την ομορφιά της περιοχής τριγύρω όπως αυτή σου αποκαλύπτεται λίγο πριν προσγειωθείς. Με αναπαυτικά καθίσματα και αρκετό χώρο για να κάνεις τη βόλτα σου στην οροφή του αεροδρομίου.
Βουτηγμένος στη σοκολάτα
Δεν ξέρω αν θα ζήσω εγώ ποτέ σε αυτό το αεροδρόμιο αλλά ο Willy Wonka ζει ήδη εκεί. Από την Confiserie Sprüngli, στην Lindt και από το Schweizer Heimatwerk στο The Spirit of  Switzerland, το αεροδρόμιο αυτό "φωνάζει" πραλίνα και σοκολάτα. Στην επιστροφή είχα τύχει σε ένα fest σοκολάτας αλλά δεν χρειαζόταν αυτό για να μυηθείς στις τρούφες και να γεμίσεις το στόμα σου πραλίνες σαν μικρό παιδί.
Νυν υπέρ πάντων το φαγητό
Το φαγητό σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι απλά για να χορτάσεις την πείνα σου. Είναι και για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου. Ακριβώς όπως και στο αεροπλάνο, έτσι και στο αεροδρόμιο. Εντάξει, το κόλλημα μου με τα Burger King με έκανε τις πρώτες φορές στο αεροδρόμιο να πηγαίνω καρφί εκεί. Αλλά όσο περνούν τα χρόνια, αρχίζω να ανακαλύπτω και άλλα πράγματα.
Βασικά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προτιμήσεις ένα από τα restaurant και τα bar που έχουν ωραία θέα του αεροδρομίου. Για μένα το ιδανικότερο είναι το Center Bar αν και ακριβώς επειδή είναι αγαπημένο πολλών, μπορεί να προτιμήσεις κάτι διαφορετικό για να έχεις περισσότερη ησυχία. Ή βασικά να φας μέχρι τελικής πτώσεως στο Marché.
Δώρα για εσένα και τους άλλους
Εσύ μόνο γνωρίζεις αν το πορτοφόλι σου είναι σε κατάσταση να κάνεις και δώρα. Η συμβουλή η δική μου είναι να ξεκινήσεις από μικρά ωραία δώρα για εκείνους που αγαπάς και μετά να περάσεις σε κάτι πιο μεγάλο και ωραίο για εσένα. Για τους ανθρώπους που σε περιμένουν εκεί που ταξιδεύεις ή πίσω στην  Ελλάδα, στα Duty Free, στο atelier, το EdelWeiss Shop και τα διάφορα μαγαζιά trademarks της Ελβετίας που ανέφερα και στις σοκολάτες, θα βρεις πολλά μικρά και μεγάλα δώρα για να πάρεις μαζί σου.
Αν είναι να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου, το αεροδρόμιο της  Ζυρίχης είναι ένας μικρός παράδεισος του ρολογιού. Στο Timebox και το Türler Uhren & Juwelen μπορείς να χαζεύεις για ώρες μέχρι να βρεις το ρολόι που θες να βάλεις στο χέρι σου ή απλά να ονειρεύεσαι για τα επόμενα χρόνια μέχρι να βγάλεις τα χρήματα για να το αποκτήσεις.
Bonus: Η  Ζυρίχη στα 15 λεπτά
Αυτό δεν το ήξερα στην πρώτη μου στάση στο αεροδρόμιο αλλά το έμαθα πολύ καλά στη δεύτερη. Κατά την προσγείωση παρατήρησα ότι το αεροσκάφος πετούσε πάρα πολύ κοντά στη  Ζυρίχη. Όταν ρώτησα μία αεροσυνοδό της SWISS, με ενημέρωσε  ότι το γρήγορο τρένο από το αεροδρόμιο στον κεντρικό σταθμό της πόλης κάνει 10 με 11 λεπτά. Παράδεισος.
Οπότε στο επόμενό σου ταξίδι, αν στις επιλογές σου είναι ένα stop στο αεροδρόμιο της  Ζυρίχης, νομίζω πείστηκες ότι δεν χρειάζεται να ψάξεις παραπέρα.

No comments:

Post a Comment