Wednesday, September 23, 2015























ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3 


Η Ταινιοθήκη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 στα πλαίσια του αφιερώματος Δεσμώτες του ιλίγγου προβάλλει πάντα με ελεύθερη είσοδο στον πεζόδρομο της Αγγελάκη 14 τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στις 21:00 μια συγκλονιστική ταινία-έκπληξη.

Η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια γίνονται από το ΚΕΜΕΣ. Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό. Στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση του Κώστα Τσιναρίδη.

Το προς συζήτηση θέμα στο λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Ο συνδυασμός μυθοπλασίας και πραγματικότητας και η αναπαράστασή του στο σινεμά.

Όταν μια πόλη καταλαμβάνεται από ξένα στρατεύματα, ο πληθυσμός της παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και αντιμετωπίζει μόνος του τους εισβολείς.

Η ανάλυση του Κώστα Τσιναρίδη που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Άλλη μία ταινία-έκπληξη, με θέμα ίδιο με της προηγούμενης, ένα χρόνο νωρίτερα. Τον ξεσήκωμο, δηλαδή, ενός γειτονικού λαού ύστερα από πολυετή καταπίεση και θυσίες χωρίς νόημα. Τελικά, όταν ο λαός θέλει, μπορεί.
    Το περιστατικό που αναπαρίσταται στην ταινία δίνει πολλά διδάγματα, που ξεπερνούν το συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο. Η σύγκρουση με τον εχθρό είναι μια πράξη που προυποθέτει συνείδηση ότι ο αγώνας είναι, εκτός από δίκαιος, και άνισος. Μόνο αυτοί που είναι αποφασισμένοι να τον τραβήξουν ως το τέλος, ανεξαρτήτως τιμήματος, θα νικήσουν. Για να γίνει όμως πράξη ο μεγάλος αγώνας, χρειάζονται και πολλοί μικροί, ενίοτε με απογοητευτικά αποτελέσματα. Και όταν  ξεσπάσει η αποφασιστική μάχη, δεν επιτρέπονται δισταγμοί.
    Μόνο ο λαός μπορεί να καταφέρει τα παραπάνω, όταν αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αυτό φαίνεται καθαρά στην ταινία-έκπληξη. Εγκαταλελειμμένος από έναν στρατό που ουδέποτε τον υπερασπίστηκε, τώρα πρέπει να τα βάλει με έναν άλλο που εξαρχής ήταν εχθρός του. Σε έναν τέτοιο αγώνα δεν έχουν θέση οι παλιές εξουσιαστικές δομές, παρά μόνο ως μεμονωμένοι αγωνιστές που απαρνούνται την προηγούμενη ιδιότητά τους. Και όταν η μάχη ανάβει, η λαϊκή εφευρετικότητα αντισταθμίζει την έλλειψη τεχνικών μέσων.
  Οι αρετές της ταινίας δεν έγκεινται μόνο στα διαχρονικά νοήματά της, αλλά και στην καλλιτεχνική της αξία. Δυναμικό μοντάζ, με τις σκηνές να διαδέχονται απανωτά η μία την άλλη. Μουσική που υπογραμμίζει τον ηρωισμό αλλά και το σπαραγμό των ηρώων. Παθιασμένες ερμηνείες από γνωστούς ηθοποιούς που υπηρετούν το θέμα χωρίς διάθεση αυτοπροβολής. Και όλα κάτω από την καθοδήγηση ενός κορυφαίου σκηνοθέτη, που θέτει την δεξιοτεχνία του στην υπηρεσία υψηλών νοημάτων.
    Συμπέρασμα: λαός οργανωμένος και ενωμένος απέναντι στον εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό, ποτέ νικημένος. Η μάχη του γειτονικού μας λαού ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο πριν 70 χρόνια είναι επίκαιρο μάθημα αξιοπρέπειας ενάντια στην καταπίεση και το χλευασμό.»


ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε τον ταινία-έκπληξη είναι:

Για τη σκηνοθεσία της. 
Για το σενάριο που βασίζεται σε αληθινά μικρά περιστατικά.
Για τις ερμηνείες πολλών γνωστών ηθοποιών.
Για τη συνεχή δράση.
Για την υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία της.
Για τη μουσική της επένδυση.
Για τα πρωτοποριακά για την εποχή της οπτικά εφέ.
Για το ότι γοήτευσε μέχρι και τα αμερικανικά Όσκαρ.
Για το ότι σήμερα είναι ένα ξεχασμένο αριστούργημα.
Για τα πάντοτε επίκαιρα πολιτικά της μηνύματα.


Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου η Ταινιοθήκη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 παρουσιάζει το αριστουργηματικό νουάρ του Όρσον Γουέλς Η κυρία από τη Σαγκάη (1948). 

No comments:

Post a Comment