Wednesday, October 1, 2014

οΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Μια πολύπλευρη ματιά στη σύγχρονη πραγματικότητα του «θαυμαστού κόσμου» των μίντια θα επιχειρήσουν να δώσουν διακεκριμένοι άνθρωποι του χώρου στις 4 Οκτωβρίου στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης.
Η ημερίδα #Retreat2014, την οποία διοργανώνει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία», σκοπεύει να αναδείξει τη θέση του πολίτη, ο οποίος ''βάλλεται'' από καταιγισμό πληροφοριών μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον.

Όλοι και όλα έχουν πλέον θέση και αξία και χώρο για να δημοσιοποιηθούν, να προκαλέσουν και να συζητηθούν. Ιδιωτικές στιγμές, προσωπικές απόψεις, «καλλιτεχνικές» αγωνίες και μεγαλόσχημα αποφθέγματα. Στις μέρες μας, ο κάθε ιδιώτης, ανεξαρτήτως ηλικίας, εκπαίδευσης και ικανοτήτων, δύναται, κάθε στιγμή, να παράγει, διαχειρίζεται και να δημοσιεύει γεγονότα, ειδήσεις και περιεχόμενο οποιασδήποτε μορφής. Ο δημόσιος χώρος κερματισμένος. Το εγώ και η προσωπική διάσταση κυρίαρχες. Ένας κόσμος ρευστός, στιγμιαίος, "διάφανος" και επιταχυνόμενος.
Το ΜΠΣ αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία των κοσμογονικών αυτών μεταβολών, αλλά και των νέων αυτών προκλήσεων, ανοίγει τη συζήτηση.
Στην πρώτη ενότητα θα συνομιλήσουν ο Λευτέρης Κασούλης (πολιτικός επιστήμονας) και ο Δημήτρης Παπάζογλου (creative director) με τον Βασίλη Μουρδουκούτα (σύμβουλος επικοινωνίας) και μέλος ΣΕΠ του ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» και θα γίνει προβολή βασικών δεδομένων σχετικά με χρήση νέων και παραδοσιακών μέσων (απάνθισμα ερευνών Focus, κ.α).
Στη δεύτερη ενότητα, ο Παύλος Τσίμας, (δημοσιογράφος) και ο Ανδρέας Παναγόπουλος (δημοσιογράφος) μελετούν με την Βάλια Καϊμάκη (δημοσιογράφος) και μέλος ΣΕΠ του ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» τις νέες παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά της νέας επικοινωνίας (διαδραστική, πλούσια σε περιεχόμενο, βιωματική / της εμπειρίας, αίσθηση ισότητας και ανταλλαγής ρόλων δέκτη – πομπού, το εγώ στο κέντρο). Παράλληλα, θα απαντηθούν ερωτήματα όπως: καλύτερη ή χειρότερη η νέα επικοινωνία; Υπάρχει πλέον ρόλος για τη δημοσιογραφία; Τι συμβαίνει με την τηλεόραση; Υπάρχει δημόσιος χώρος;
Στην τρίτη ενότητα συνομιλούν ο Άρης Δημοκίδης (δημοσιογράφος και διευθυντής του LIFO.gr), καθώς και ο Ευθύμιος Σαββάκης (δημοσιογράφος και υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Δημοσιογραφίας Α.Π.Θ.) με τον Χρύσανθο Χρυσάνθου, (δημοσιογράφος) και μέλος ΣΕΠ του ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία».
Στην τελευταία ενότητα, θα επιχειρηθεί μία σύντομη παρουσίαση του έργου του Orwell απέναντι στου Huxley, καθώς και μία σκιαγράφηση του νέου κόσμου των μίντια, του σύγχρονου ελληνικού παραδείγματος καθώς και της επιρροής των Celebrities στο νέο περιβάλλον. Πως διαμορφώνεται ο νέος χάρτης; Θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, απαισιόδοξοι ή απλώς επιφυλακτικοί;
Συντονίζει η Σοφία Ιορδανίδου, δημοσιογράφος, ακαδημαϊκή υπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, 18.30-20.30, στο ξενοδοχείο Santa Beach, στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης, ενώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις του #Retreat2014 στα νέα και ανακοινώσεις του κάτω μέρους της ιστοσελίδας του ΜΠΣ http://www.ouc.ac.cy/web/guest/s1/programme/epdim/description .

No comments:

Post a Comment