Χιλιάδες κιλά φρέσκων λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν! Πάνω από 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια επειδή δεν καλύπτει τα αισθητικά κριτήρια της αγοράς, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.
Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο αναγκάζονται να σπαταλούν χιλιάδες τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.
Απέναντι σε αυτήν την «ρατσιστική» και σπάταλη καταναλωτική συμπεριφορά, το Feeding the 5000 -μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων- προσφέρει την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα στoν Λευκό Πύργο ένα λαχταριστό δωρεάν γεύμα για 5000 πολίτες φτιαγμένο με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που δε θα καταναλώνονταν γιατί δεν έφτασαν στην αγορά λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback και τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, σε συνεργασία με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Βρετανικό Συμβούλιο και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
«Η εκδήλωση θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα από τους πολίτες προς τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς ότι η σπατάλη τροφίμων, ειδικά σε μια περίοδο όπου μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας βρίσκεται σε διατροφική ανασφάλεια, είναι ανεπίτρεπτη» σχολιάζει η κ. Νίκη Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια της οργάνωσης Feedback.
Η διεθνής οργάνωση Feedback έχει οργανώσει σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων που έχουν ξεκινήσει καμπάνιες σε εθνικό επίπεδο σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Νέα Υόρκη, το ‘Οουκλαντ, το Ναϊρόμπι και τη Βαρσοβία. Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη αποτελεί επίσης μέρος του EU FUSIONS, ενός τετραετούς προγράμματος κατά της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη.
Το γεύμα θα ετοιμαστεί από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης με κύρια συστατικά φρεσκότατα λαχανικά και φρούτα που θα σπαταλώνταν, είτε επειδή βρίσκονταν σε πλεόνασμα, είτε λόγω «άσχημης» εμφάνισης, όπως στραβά καρότα και κολοκυθάκια και άσχημες πατάτες. Όποια ποσότητα τροφίμων δεν χρησιμοποιηθεί για την εκδήλωση θα διατεθεί σε κοινωφελή ιδρύματα μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Παράλληλα την ίδια μέρα και ώρα:
- διοργανώνεται βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, καθώς και τις συστάσεις συντήρησης και αποθήκευσής τους από τη WWF Ελλάς και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
- πραγματοποιούνται βιωματικά παιχνίδια, που έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές. Τη δράση συντονίζει η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ ενώ στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν το Βρετανικό Συμβούλιο και ο Παιδικός Σταθμός το «Σχολείο της Φύσης».
ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕ-ΝΟΥ ΓΙΑ 5000
Περίπου 1 τόνος λαχανικών και φρούτων θα χρησιμοποιηθούν για το γεύμα
Πάνω από 150 εθελοντές θα λάβουν μέρος στην προετοιμασία της εκδήλωσης
Εκατοντάδες κιλά ‘άσχημων’ λαχανικών θα μαζευτούν από χωράφια κοντά στη Θεσσαλονίκη από δεκάδες εθελοντές
ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΟΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Παγκoσμίως
Τουλάχιστον το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο για κατανάλωση - περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι- σπαταλάται. ( HYPERLINK "http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/ags/publications/GFL_web.pdf" \t "_blank" Global Food Losses and Food Waste FAO, 2011)
Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται ενώ θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον υποσιτισμό με λιγότερο από το ένα τέταρτο των τροφίμων που σπαταλώνται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.
10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των πλούσιων χωρών προέρχονται από την καλλιέργεια τροφίμων που καταλήγουν να μην καταλώνονται.
Το νερό άρδευσης που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την καλλιέργεια τροφίμων που δεν καταναλώνονται θα ήταν αρκετό για τις οικιακές ανάγκες 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων – to το μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού το 2050.
2,3 εκατομμύρια τόνοι ψαριών απορρίπτονται στον Βόρειο Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα κάθε χρόνο. 40-60% όλων των ψαριών που αλιεύονται στην Ευρώπη απορρίπτεται - είτε επειδή δεν είναι στο σωστό μέγεθος ή είδος, ή εξαιτίας του ελλιπούς ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης.
Ευρώπη
Για κάθε ευρωπαίο πολίτη, 179 κιλά τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων αλλά και στο σπίτι (BIO IS / Eurostat, οι γεωργικές απώλειες δεν συμπεριλαμβάνονται)
Κάθε Ευρωπαίος καταναλωτής σπαταλάει 76 κιλά τροφίμων ετησίως. (BIO IS / Eurostat, oi γεωργικές απώλειες αποκλείονται, μη φαγώσιμα προϊόντα περιλαμβάνονται)
Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι αν χρησιμοποιούνταν περισσεύματα τροφίμων για την εκτροφή ζώων αντί για πρωτογενείς τροφές, θα απελευθερώνονταν ποσότητα τροφίμων ικανή να θρέψει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Η εκτροφή γουρουνιών με περισσεύματα τροφίμων θα μείωνε σημαντικά την ανάγκη για 40 εκατομμύρια τόνους σόγιας, που καλλιεργούνται σε τροπικά δάση κάθε χρόνο και εισάγονται στην Ευρώπη από τη Λατινική Αμερική για τη διατροφή του ζωικού κεφαλαίου.
Ελλάδα
Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφικών αποβλήτων ανά άτομο σε ετήσια βάση. Από αυτά, τα περίπου 30 θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες.
Έρευνα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Public Issue για λογαριασμό του προγράμματος Καλύτερη Ζωή έδειξε ότι το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.
Περισσότερες πληροφορίες: Νίκη Χαραλαμποπούλου, Managing Director, Feedback, HYPERLINK "mailto:niki@feedbackglobal.org" niki@feedbackglobal.org, +447837118970, +306973328332
No comments:
Post a Comment