Tuesday, October 28, 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ-ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ

Το μικρό πορτάκι πλάτους 0,96 μέτρων που είχαν «δει» οι αρχαιολόγοι κατά την είσοδό τους στον τρίτο θάλαμο του τάφου όπως αναφέρεται στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού δεν υπάρχει, οπότε προφανώς ο τύμβος σταματά κάπου εκεί. Δηλαδή στον τρίτο θάλαμο.
Οπως σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΠΟ η λαθεμένη εντύπωση για την ύπαρξη ενός μικρού και έκκεντρου θυρώματος, πλάτους 0,96 στο βάθος του τρίτου θαλάμου και συγκεκριμένα στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο, δημιουργήθηκε λόγω του ότι από το συγκεκριμένο σημείο έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης.
«Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση, όπως σημείωνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Πολιτισμού δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΠΟ στη σημερινή ανακοίνωσή του.
Αυτό είχε θεωρηθεί «πορτάκι» που πιθανόν οδηγούσε σε σκαλοπάτια ή σε νέο θάλαμο:
Οι ανακοινώσεις της Κατερίνας Περιστέρη έκαναν τότε λόγο για «έκκεντρη πόρτα που έχει εντοπιστεί στο βάθος του 3ου θαλάμου».
Οπως απεδείχθη τέτοια πόρτα δεν υπάρχει.
Θα πρέπει, επομένως, να απαντηθεί από την ομάδα των αρχαιολόγων αν ο τάφος της Αμφίπολης σταματάει στον τρίτο θάλαμο και δεν υπάρχει συνέχεια.


No comments:

Post a Comment