ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Friday, October 31, 2014

ΚΘΒΕ – ΠΑΜΑΚ μαζί, με κοινό στόχο την εξωστρέφεια





  Γιάννης Βούρος (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)-  Μένη Λυσαρίδου - Αχιλλέας Zαπράνης(Πρύτανης ΠΑΜΑΚ)

 Μένη Λυσαρίδου (Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΘΒΕ)- Αχιλλέας Ζαπράνης (Πρύτανης ΠΑΜΑΚ)



Σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα μεταξύ ΚΘΒΕ και Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τον Πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη, την Πρόεδρο του ΚΘΒΕ Μένη Λυσαρίδου και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιάννη Βούρο. 
Τα δύο μέρη έλαβαν υπόψη τη συμπληρωματικότητα των καταστατικών τους στόχων, την ανάγκη διασύνδεσης και την από κοινού λήψη αποφάσεων για δράσεις των δύο φορέων, το κοινό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ερευνητικών δράσεων, την ανάγκη δημιουργίας ενός συνεχούς διαύλου επικοινωνίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων και της παραγωγικής συνεργασίας.

Παίρνοντας πρώτη το λόγο, η Πρόεδρος κ. Λυσαρίδου αναφέρθηκε στην πρώτη επίσκεψη του Πρύτανη στο Βασιλικό Θέατρο, κάνοντας λόγο για «συμβολική κίνηση ιδιαίτερης σημασίας». «Πιστεύω ότι η κίνηση αυτή είχε την έννοια ότι δύο φορείς πολιτισμού και παιδείας ενώνουν τις δυνάμεις τους. Στη συζήτηση που ακολούθησε και έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, ανταλλάξαμε τις πρώτες απόψεις και μπήκαν οι βάσεις για να φτάσουμε στο σημερινό σύμφωνο συνεργασίας» είπε. «Σε ό,τι αφορά το ΚΘΒΕ η συμφωνία αυτή μας δίνει ένα επιπλέον στήριγμα για να εδραιώσουμε τον οργανισμό ως ολοκληρωμένο χώρο πολιτισμού στην πόλη, καθώς είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των συνεργασιών που επιδιώκουμε με φορείς της πόλης. Μας επιτρέπει να συστηθούμε ως ΚΘΒΕ και σε ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας που είναι οι φοιτητές» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «τον τελευταίο χρόνο, με το στοχευμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Γ. Βούρου, κάνουμε ένα μεγάλο άνοιγμα στη νεολαία, με έργα όπως το Debrayage, Η αρρώστια της νιότης ή το Alexander the Great και χαίρομαι πολύ που βλέπω πολλά νέα παιδιά στα φουαγέ του Κρατικού Θεάτρου»
Από την πλευρά του ο Πρύτανης Αχ. Ζαπράνης ευχαρίστησε το ΚΘΒΕ για την άμεση ανταπόκριση. «Ακούσαμε πολλά πράγματα από το ΚΘΒΕ, τα οποία ήταν και καινοτόμα, και καταλήξαμε σε μια δέσμη δράσεων που είναι για το καλό του Πανεπιστημίου, του ΚΘΒΕ και γενικότερα της πόλης μας» τόνισε. «Η εκπαίδευση και πολιτισμός είναι έννοιες συνυφασμένες και νομίζω ότι οι δύο φορείς έχοντας ως βασική στόχευση την εξωστρέφεια καταφέρνουν να καταλήξουν σε συνεργατικές δράσεις που είναι πάνω απ’ όλα για το καλό της πόλης μας» κατέληξε 
Τέλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γ. Βούρος αφού παρουσίασε τις δράσεις, δήλωσε ότι «Για εμάς δεν είναι τίποτα άλλο από την υπογράμμιση των εξαρχής θέσεων μας. Να βγούμε δηλαδή στην πόλη με δράσεις, όχι μόνο πολιτιστικές αλλά και εκπαιδευτικές. Αυτή τη φορά ήταν μεγάλο δώρο το ότι η πρωτοβουλία ήρθε από την πλευρά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας». Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι «αυτή η βεντάλια συμπράξεων θα αποδώσει τους καρπούς που επιθυμούμε μέσα στην πόλη».
Τα πεδία συνεργασίας των δύο φορέων περιλαμβάνουν ιδίως:

  • Αξιοποίηση και συνεργασία χρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών (ευρωπαϊκών και ελληνικών) προγραμμάτων. 
  • Κοινές δράσεις-συνεργασίες, ιδίως με τα Τμήματα, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστημίου.
  • Συνεργασία στο πλαίσιο της νέας ψηφιακής σύγκλισης.
  • Συνεργασία σε προγράμματα Δια βίου μάθησης.
  • Πρακτική άσκηση φοιτητών στο ΚΘΒΕ.
  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης.
  • Ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για τη διαμόρφωση πολιτικής ανάπτυξης κοινών ή/και συμπληρωματικών δράσεων μεταξύ των δύο φορέων.
  • Έκδοση εκπτωτικής κάρτας ΚΘΒΕ για τους φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ και το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου.
  • Κοινός σχεδιασμός και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.

Ενδεικτικά αναφέρονται:
  • Συνδιοργάνωση εξωτερικού φορέα – Πανεπιστημίου – ΚΘΒΕ αναφορικά με την παρουσίαση δράσης/δρώμενου διάρκειας περίπου 20΄ ή παρουσίαση αναλογίου.
  • Σε τακτική βάση παρουσίαση γνωστών ή άγνωστων στο ελληνικό κοινό θεατρικών κειμένων με τη μορφή του δραματοποιημένου αναλογίου σε χώρο του Πανεπιστημίου για τους φοιτητές.
  • Συνδιοργάνωση του «BIG DAY» (ολοήμερο αφιέρωμα με δράσεις) για τον Τσιτσάνη, στο χώρο της Μονής Λαζαριστών. 
  • Στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας της παραγωγής «Alexander the Great Rock Opera» συμμετοχή και του Πανεπιστημίου με εκδηλώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.


No comments:

Post a Comment