Friday, October 24, 2014

KΡΙΤΙΚΗ


ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

Η χθεσινη πρεμιερα του Alexander The Great στο Βασιλικο Θεατρο Θεσσαλονικης ηταν ο θριαμβος του ΚΘΒΕ,με 1000 θεατες να χειροκροτουν ορθιοι το φιναλε μιας μεγαλειωδους παραστασης με λιτα,λειτουργικα σκηνικα,πολλα εφφε,εξαιρετικους ερμηνευτες και την συναρπαστικη,ρωμαλεα,επιθετικη και σκληρη ροκ μουσικη του Σαλονικιου Κωστα Αθυριδη,που εδω και 12 χρονια συνεθετε,διορθωνε,συμπληρωνε και μελετουσε το εργο του-εργο ζωης.
Το ενδιαφερον του κοινου τεραστιο,αν κρινουμε οτι τα εισιτηρια και για τις τρεις παραστασεις εξαντληθηκαν σε χρονο μηδεν-ενω η ζητηση συνεχιζεται και θα συνεχιζεται αμειωτη οχι μονο διοτι ειναι μια μνημειωδης παρασταση,οχι μονο διοτι για πρωτη φορα η ιστορια του Αλεξανδρου γινεται εργο ολοκληρωμενο και πιστο στην ιστορικη αληθεια αλλα και διοτι η αρχαιολατρεια των ημερων,λογω της Αμφιπολης ,εχει αφυπνισει την πατριδολατρεια των Μακεδονων και ολων των Ελληνων.
Μεσα σε 2,5 ωρες ο θεατης παρακολουθει ολη την ζωη του μεγαλου Μακεδονα στρατηλατη,την πορεια,τους θριαμβους του μεχρι τον θανατο του και μολονοτι ολοι οι διαλογοι και τα τραγουδια ειναι στην αγγλικη γλωσσα,οι επιτιτλοι(πανω απο την σκηνη) δινουν την αμεση μεταφραση στην ελληνικη.
Η σκηνοθεσια του Γιαννη Βουρου σε συνεργασια με τον δημιουργο του εργου εδωσε την εξαιρετικη παρουσιαση της σπονδυλωτης δομης της οπερας με μια θεατρικοτητα και πυγμη που δεν αφηνει τον θεατη να πληξει ουτε λεπτο.
Η μουσικη ακουγεται σ'ολη την διαρκεια της παραστασης δινοντας μια ιδιαιτερη πνοη στα δρωμενα και απογειωνει την υποθεση.Ο χαρουμενος παιαν-ευχαριστηριος υμνος για την Αλεξανδρεια,στο φιναλε της πρωτης πραξης,ηταν μια εξαιρετικη εμπνευσμενη στιγμη,οπου ολος ο θιασος συμμετεχει σε μια αξεχαστη σκηνη  συνολου-ασυνηθιστη στο ελληνικο θεατρο.
Με στοιχεια απο μιου ζικαλ και απο οπερα ο συνθετης εδωσε ακομα καλυτερα δειγματα της πρωτοποριακης δουλειας του στην δευτερη πραξη,οπου ακομα και οι ηθοποιοι-τραγουδιστες,με κορυφαιο τον Δημητρη Τικτοπουλο στον ρολο του Αλεξανδρου,ξεπερασαν τον εαυτο τους με δυνατες,καθαρες φωνες,παλλομενες απο ενθουσιασμο,συγκινηση,παθος,οδηγωντας το δραμα στην κορυφωση του.
Η παρασταση αυτη θα μπορουσε να σταθει ανετα στο Μπροντγουαιη και σε οποιοδηποτε θεατρο του κοσμου,χωρις καμμια αλλαγη η προσθηκη.
Αν ειδαμε μερικα ματια θεατων δακρυσμενα ηταν διοτι ο Μεγας Αλεξανδρος ηταν περα για περα αληθινος και η ιστορια του δεν επαψε και ουτε θα παψει να συγκινει τους Ελληνες.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment