ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Monday, March 17, 2014

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΣΜΥΡΝΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι αποφάσεις για τη θαλάσσια σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη. Η γραμμή, την οποία διαπραγματεύεται με τις Αρχές των δύο χωρών η εταιρεία Hellenic Seaways, έχει σκοπό να εξυπηρετήσει κυρίως φορτηγά διεθνών μεταφορών, τα οποία από τη Θεσσαλονίκη θα μπορούν να μετακινούνται προς τα σύνορα και την Κεντρική Ευρώπη.

Η διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη, η οποία, όπως εκτιμούν τουρκικές διπλωματικές πηγές, θα αρχίσει πολύ σύντομα να λειτουργεί, αποτελεί ακόμα μια ένδειξη για τη σημαντική αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια. Από το 2009 ώς το 2013 ο όγκος των διμερών συναλλαγών διπλασιάστηκε στα 4,25 δισ. ευρώ, ενώ η Τουρκία αποτελεί πλέον τον πρώτο ελληνικό εξαγωγικό προορισμό.

Το σχέδιο για τη θαλάσσια σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης το αντιμετωπίζει θετικά και το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο διακρίνει τη δυνατότητα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Παπαδόπουλος, με τον οποίο ήρθε σε επαφή η Hellenic Seaways στο πλαίσιο της προετοιμασίας, χαρακτηρίζει μοναδική προϋπόθεση το να γίνει κατανοητό από τους Τούρκους ότι η Eλλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και «πρέπει να τηρούνται όλες οι κοινοτικές προδιαγραφές».
 Δυσκολίες πάντως έχουν ανακύψει στην πορεία. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι Τούρκοι μεταφορείς έχουν θέσει τρία αιτήματα για να χρησιμοποιήσουν τη νέα γραμμή. Αδειες διέλευσης, αφορολόγητο πετρέλαιο και τη δυνατότητα να λειτουργούν τουρκικοί τράκτορες στον χώρο εκφόρτωσης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο πάντως, το υπουργείο Μεταφορών δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει, η κοινοτική νομοθεσία ορίζει ότι σε ευρωπαϊκά λιμάνια λειτουργούν μόνο ευρωπαϊκοί τράκτορες. Το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, επειδή το απαγορεύει η κοινοτική νομοθεσία. Οπως επισημαίνει όμως το υπ. Μεταφορών, οι Τούρκοι μεταφορείς έχουν τη δυνατότητα να το προμηθευθούν στα 50 χλμ. στα σύνορα με τα Σκόπια, όπου διατίθεται αφορολόγητο πετρέλαιο σε μεταφορείς τρίτων χωρών. Το θέμα των αδειών διευθετείται εύκολα, σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 30.000 άδειες διέλευσης στους Τούρκους, από τις οποίες χρησιμοποιείται το ένα τρίτο. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι διατεθειμένος πάντως, αν υπάρξει ζήτηση, να εκδώσει και άλλες.

Με αφορμή την πρόσφατη σύγκρουση Βουλγαρίας-Τουρκίας για το καθεστώς αδειοδότησης των μεταφορών, ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι μεταφορείς επιλέγουν να κινηθούν μέσω Ελλάδος. Αυτό έχει επιβαρύνει το τουρκικό τελωνείο στους Κήπους και γι’ αυτό η Τουρκία έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αναβάθμισή του.

No comments:

Post a Comment