Η πιο διάσημη λέξη της αγγλικής γλώσσας, το ΟΚ, κλείνει σημερα, Κυριακή, 175 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε πρώτη φορά ως δημοσιευμένη λέξη, και συγκεκριμένα, στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας Boston Morning Post, που τότε ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία στις ΗΠΑ.
«Θεωρώ ότι το ΟΚ θα πρέπει να εορτάζεται με παρελάσεις και πανηγυρικούς λόγους», λέει ο Άλαν Μέτκαλφ, καθηγητής Αγγλικών στο Ιλινόι, ο οποίος θεωρείται αυθεντία σε ολόκληρο τον κόσμο στην ιστορία και την έννοια του ΟΚ.
Στο βιβλίο του τού 2001 με τίτλο «ΟΚ: Η Απίθανη Ιστορία της Σπουδαιότερης Λέξης της Αμερικής», ο Μέτκαλφ χαρακτηρίζει το ΟΚ «την πιο πολύ χρησιμοποιημένη στον γραπτό ή προφορικό λόγο λέξη στον πλανήτη», η οποία χρησιμοποιείται συχνότερα από την λέξη «Κόκα Κόλα» ή από το «μα (μά)» που προσπαθούν να αρθρώσουν τα βρέφη.
Το λεξικό Oxford στην ιστοσελίδα του απορρίπτει ότι το ΟΚ προέρχεται από την σκωτσέζικη έκφραση «och aye», την ελληνική «όλα καλά» ή από τη γαλλική «aux Cayes» ("ο Κεΐ"), ένα διάσημο λιμάνι της Αϊτής που φημίζεται για το ρούμι του.
Το λεξικό υποστηρίζει μία θεωρία, με την οποία συμφωνεί και ο Μέτκαλφ, ότι δηλαδή πρόκειται για συντομογραφία της έκφρασης «orl korrekt», που προέρχεται από το «all correct». Τη δεκαετία του 1830 θεωρούνταν ιδιαίτερα αστεία η σκόπιμη παραποίηση της ορθογραφίας μίας λέξης.
Τα εύσημα για τον εντοπισμό της πρώτης γραπτής χρήσης του ΟΚ πηγαίνουν στον Άλεν Ουόκερ Ριντ, καθηγητή του πανεπιστημίου του Κολούμπια, ο οποίος πέθανε το 2002 αφού αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του ασχολούμενος με τη λέξη ΟΚ.
Εμφανίστηκε στην Boston Morning Post μέσα σε άρθρο που αφορούσε μία οργάνωση η οποία είχε ιδρυθεί το 1838 κι ήταν αντίθετη σε έναν νόμο που ίσχυε στη Βοστόνη κι απαγόρευε να χρησιμοποιούνται καμπανάκια για την έναρξη του δείπνου.
Το 1967 εκδόθηκε το βιβλίο "Είμαι ΟΚ, Είσαι ΟΚ", το οποίο παραμένει ένα από τα βιβλία αυτοβοήθειας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΟΚ βρήκε εφαρμογή στην ψηφιακή εποχή όταν ενσωματώθηκε εύκολα στο 140 χαρακτήρων twitter και γενικώς στα γραπτά μηνύματα.
Στη Νέα Υόρκη, πάντως, ο συνταξιούχος καθηγητής Αγγλικών Χένρι Νας τριγυρίζει στο Μανχάταν μοιράζοντας κάρτες στους περαστικούς και καλώντας τους να γιορτάσουν την «Παγκόσμια Ημέρα του ΟΚ».
No comments:
Post a Comment