Ο ερευνητής Zhong Lin Wang και η ομάδα του επινόησαν μια ιδέα που βασίζεται στον τριβοηλεκτρικό φαινόμενο, το οποίο περιγράφει την ιδιότητα δύο ανόμοιων υλικών, να ανταλλάζουν ηλεκτρόνια, είτε κατά την επαφή τους είτε κατά τη μεταξύ τους τριβή.
Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που έχει ήδη ενσωματωθεί επιτυχώς σε διάφορα αντικείμενα και θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να φορτίσουμε τα κινητά μας ποτέ ξανά.
Για να αυξήσουν το μέγεθος της τριβής, και μέσω αυτού το παραγόμενο ρεύμα, ο Wang και η ομάδα του προσέθεσαν μικροσκοπικά ανάγλυφα σχέδια σε ειδικά πολυμερή φύλλα. Το αποτέλεσμα, μια συσκευή παραγωγής ενέργειας ονόματος "τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια", που είναι σε θέση να παράγει αρκετή ενέργεια για να φωτίσουν 1000 λάμπες LED με μια απλή πιεση.
Η νανογεννήτρια είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμη και έχει ήδη ενσωματωθεί σε υλικά όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και ύφασμα. Όσον αφορά τις πρακτικές της εφαρμογές, η ομάδα έχει πειραματιστεί με πάτους παπουτσιών, σφυρίχτρες, πατάκια και σακίδια, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν την ενέργεια που δημιουργείται από την τριβή από τα γύρω κύματα. Εκτός από τα κύματα, ο Wang πιστεύει ότι η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρώσει ενέργεια από τη βροχή και τον άνεμο, συμβάλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην αειφόρο παραγωγή ενέργειας σε όλο τον κόσμο.
No comments:
Post a Comment