Tuesday, March 4, 2014

10 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΠ ΚΟΡΝ

Δεν θυμάμαι πότε ήταν η πρώτη φορά που ζήτησα να φάω σιταροπούλες και όλοι γύρω μου πέθαναν στα γέλια. Ναι, όπως λογικά καταλάβατε σιταροπούλες είναι τα ποπ κορν, έτσι τουλάχιστον τα λέμε στην Κύπρο, και αν κρίνω από τις υπόλοιπες ονομασίες που άκουσα τα τελευταία χρόνια στην Κομοτηνή από ανθρώπους που προέρχονται από κάθε σημείο της Ελλάδας, σας λέω ότι είναι η πιο κοντινή ορολογία για αυτό το ψηλό και θαυμαστό φυτό που εισήχθη στη χώρα μας από τη βόρεια Αφρική το 1600.Καλαμπόκι,αραβόσιτος,σίταρος ή σιταροπούλα στην Κύπρο είναι οι πιο επικρατέστερες ονομασίες για το φυτό που μας προσφέρει τη μοναδική γεύση των ποπ κορν.



Πατλάκια;;; Τι είναι τα πατλάκια; Από πού κι ως πού πατλάκια οι σιταροπούλες; Αυτή ήταν η αντίδραση μου όταν άκουσα δια στόματος του Σταυρού Φανφάνη να περιγράφει αυτό που τρώω και απολαμβάνω απέναντι από τη μεγάλη οθόνη, «πατλάκια». Πιο αστείο μου ακούστηκε από τις σιταροπούλες.

Έτσι λοιπόν, η μαγεία της Ελληνικής γλώσσας αποδεικνύεται ακόμα μια φορά στους ιδιωματισμούς της που ξεφυτρώνουν σαν μαργαριτάρια από κάθε ελληνική γωνιά. Γι΄αυτό αν κάπου, κάποτε ακούσετε τις πιο κάτω ορολογίες να ξέρετε ότι αναφερόμαστε στα ποπ κορν.

Στην Κατερίνη τα ποπ κορν τα αποκαλούν παπαδούλες

Στις Σέρρες παπαλούτσες


Σ’ ένα χωριό της Στερεάς Ελλάδας κουκουνάρες


Στην Κάλυμνο φραγκοκύτταρα


Στην Τρίπολη ένας παππούς τα αποκαλούσε Νυφούλες


Στην Λήμνο πατλάκες


Οι Αρβανίτες κουκουφρίκες


Στην Κύπρο σιταροπούλες


Στην Κομοτηνή,Ξάνθη και Δράμα πατλάκια



Επίσης σε ένα site με συνταγές διάβασα και παπαρδίτσες, πασπάτες, πασπατούλες, φουσκωκάκια. 
Αν λοιπόν σας ανοίξαμε την όρεξη και απόψε θέλετε να κάτσετε στον καναπέ σας παρέα με ένα τεράστιο μπολ ποπ κορν, πατλάκια ή σιταροπούλες μην διστάσετε ακόμα και αν δεν έχετε την ειδική μηχανή για ποπ κορν ή είστε εναντίον του φούρνου μικροκυμάτων να φτιάξετε με τα χεράκια σας ακολουθώντας τις πιο κάτω οδηγίες:

Σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε μια κουταλιά (ή δύο) βιτάμ και ρίχνουμε τους σπόρους από το καλαμπόκι.(πουλάνε στο μάρκετ και κάνει περίπου 0,75 λεπτά).Περιμένουμε να ζεσταθεί (όχι να καεί) το βούτυρο μας και ρίχνουμε τους σπόρους. Μετά από δυο-τρία λεπτά αρχίζουν να αναπηδάνε, μην τρομάξετε, κλείστε απλά την κατσαρόλα με ένα καπάκι. Όταν ο θόρυβος αρχίζει να κοπάζει χαμηλώστε λίγο τη φωτιά, ανακατέψτε λίγο με κλειστή την κατσαρόλα, ίσως μια πετσέτα θα σας βοηθήσει σε αυτό κρατώντας την από τις λαβές.Όταν σταματήσει ο ήχοςτότε τα ποπ κορν μας είναι έτοιμα.

No comments:

Post a Comment