Thursday, April 12, 2012

ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ...ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ


Σημαντικά ευρήματα της προϊστορικής εποχής, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο που βρέθηκαν πρόσφατα στην περιοχή, θα φιλοξενηθούν στο νέο υπερσύγχρονο κέντρο που θα κατασκευαστεί στη Μηλιά
Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους 5,02 μέτρων, που βρέθηκαν το 2007 στη Μηλιά Γρεβενών και έχουν καταχωρηθεί στο Βιβλίο Γκίνες, μαζί με εκατοντάδες άλλα απολιθώματα από προϊστορικούς γίγαντες που έζησαν στην περιοχή πριν από εκατομμύρια χρόνια, βρίσκουν μόνιμη, σύγχρονη και ασφαλή στέγη.
Οι προσπάθειες δύο δεκαετιών των παλαιοντολόγων και των τοπικών αρχών για ίδρυση και λειτουργία μουσείου παλαιοντολογίας και εκπαιδευτικού κέντρου στην περιοχή, βρίσκουν τον δρόμο της δικαίωσης μετά τη χθεσινή υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς.
Τη σύμβαση υπέγραψαν στη Θεσσαλονίκη ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος και ο δήμαρχος Γρεβενών Δ. Κουπτσίδης, παρουσία της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελίας Τσουκαλά, επικεφαλής της ομάδας που ανασκάπτει την ευρύτερη περιοχή τα τελευταία 22 χρόνια.
«Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ερευνώ την περιοχή από το 1990 και από τα πρώτα κιόλας ευρήματα είχε φανεί πως έχει πλούτο φυσικής ιστορίας και απολιθωμάτων μοναδικών παγκοσμίως.
Η ίδρυση του Κέντρου θα δώσει τη δυνατότητα στέγασης και ανάδειξης αυτού του πλούτου, αλλά και περαιτέρω έρευνας, μέσα από μεταπτυχιακά προγράμματα με ειδικότητα την παλαιοντολογία, για φοιτητές από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες», είπε στο «Εθνος» η κα Τσουκαλά.



Ο μαστόδοντας

Η νέα υποδομή θα δώσει τη δυνατότητα αναπαράστασης του «μαστόδοντα της Μηλιάς», του προϊστορικού προβοσκιδωτού στο οποίο ανήκαν οι τεράστιοι χαυλιόδοντες, που έζησε στην περιοχή πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια. Τα απολιθώματα του προϊστορικού γίγαντα είναι τα πιο πλούσια παγκοσμίως στο συγκεκριμένο είδος (mammut borsoni) και με βάση αυτά θα στηθεί ένα μοντέλο του ζώου σε πραγματικό μέγεθος (ύψος 3,5 μέτρα και μήκος 8 μέτρα μαζί με τους χαυλιόδοντες).
Στα ευρήματα που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον ξεχωρίζουν ακόμη τα απολιθώματα ενός προϊστορικού τάπιρου, του πρώτου που βρέθηκε στην Ελλάδα, ρινόκερων και άλλων ζώων της εποχής του πλειόκαινου (πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια).
«Τα πλούσια ευρήματα μας δείχνουν πως η περιοχή αυτή ήταν τότε ένα πολύ εύφορο δάσος, με ζεστό κλίμα και με άφθονη τροφή και νερό για να συντηρεί τέτοια ζώα-γίγαντες», τόνισε η κα Τσουκαλά.
Στο Κέντρο Παλαιοντολογίας θα στεγαστούν, επίσης, χιλιάδες δείγματα αποξηραμένης πανίδας, όπως και απολιθώματα θαλάσσιων ειδών (αχινοί, κοράλλια, δίθυρα, γαστερόποδα, κεφαλόποδα, ρουδιστές, ιππουρίτες κ.ά.), αλλά και το δόντι ενός προϊστορικού... καρχαρία, που βρήκε ένας δάσκαλος πέρυσι στο βουνό, σε υψόμετρο 800 μέτρων.
Τα συγκεκριμένα απολιθώματα είναι ηλικίας 30 εκατομμυρίων ετών, όταν η ορεινή σήμερα περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ήταν βυθός θάλασσας.
Οι χαυλιόδοντες και όλα τα προϊστορικά ευρήματα φιλοξενούνται και εκτίθενται σήμερα προσωρινά στην πρώην κοινότητα Μηλιάς Γρεβενών, που έχει μετατραπεί σε Παλαιοντολογικό Μουσείο.



No comments:

Post a Comment