Monday, July 4, 2011

NTOKIMANTEΡ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟ 2012

Τη δημιουργία σειράς ντοκιμαντέρ ενόψει του 2012 ανακοίνωσε η Διοίκηση της ΕΡΤ3 στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011) στην ΕΣΗΕΜ-Θ.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, η ΕΤ3 σχεδιάζει την παραγωγή δώδεκα ντοκιμαντέρ διάρκειας μίας ώρας το καθένα, τα οποία θα προβάλλονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, μια κάθε μήνα, ενώ θα ακολουθεί συζήτηση σε ανάλογους με τη θεματολογία επιλεγμένους χώρους και ομάδες ανθρώπων και η συζήτηση θα μεταδίδεται τηλεοπτικά.
Με αφορμή τις νέες παραγωγές ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 Νίκος Σωτηριάδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αποσαφήνισης της ταυτότητας της ΕΡΤ3 και την ποιοτική δημιουργία χωρίς υψηλά κόστη παραγωγών. «Θα αποφύγουμε κοστολόγια που ενοχλούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταφύγουμε σε φτηνές ποιοτικά παραγωγές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 Κώστας Μπλιάτκας, αφού ευχαρίστησε την ΕΣΗΕΜ-Θ για τη φιλοξενία, αλλά και για την παρουσία του Προέδρου της Ένωσης Μάκη Βοϊτσίδη, επισήμανε ότι ο ιστορικός σταθμός του 2012 μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να πραγματώσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. «Επιχειρούμε να αναδείξουμε τι διαμόρφωσε το πρόσωπο της πόλης μέσα από μαρτυρίες, φιλμ και ντοκουμέντα, συμβάλλοντας στην ιστορική έρευνα» τόνισε ο κ. Μπλιάτκας, επισημαίνοντας το τρίπτυχο ‘‘οικονομία- αποσαφήνιση της ταυτότητας- ανανέωση’’, στο οποίο κινείται ο σχεδιασμός της Διοίκησης. Πρόσθεσε ότι η ΕΡΤ3 έχει χαμηλό λειτουργικό κόστος σε σχέση με την ανταπόδοση. Ο ίδιος τόνισε ότι «καθημερινά ανακαλύπτουμε τον πλούτο του αρχείου της ΕΤ3, αλλά και τις αστείρευτες και συχνά αναξιοποίητες δυνάμεις του στελεχιακού της δυναμικού». Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 ανακοίνωσε μία σειρά συνεργασιών που θα πλαισιώσουν τις παραγωγές ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη με μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βασίλης Βασιλικός και ο Κώστας Βουτσάς.
Αναφερόμενη στο σχεδιασμό των ντοκιμαντέρ η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3, τόνισε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αποτύπωση της καθημερινότητας, όχι μια ‘‘καρτ-ποσταλική’’ Θεσσαλονίκη, όπως συνήθως παρουσιάζεται. Αυτό σημαίνει ότι σε μια πόλη πυκνής ιστορικής ύλης όπως είναι η Θεσσαλονίκη μας ενδιαφέρει η Ιστορία, αλλά και οι ιστορίες των ανθρώπων, η αποτύπωση της καθημερινότητας. Μας ενδιαφέρει η πόλη και το τι προηγήθηκε, αλλά και το τι συμβαίνει σήμερα. Μπορεί αυτό το ‘‘σήμερα’’ έτσι όπως το αποτυπώνουμε, να ανιχνεύσει λίγο και το αύριο. Μας ενδιαφέρει, επίσης, η αξιοποίηση του πλούσιου αρχείου του καναλιού. Είναι σημαντικό ότι κάνουμε ένα πάντρεμα της αποτύπωσης του τι συνέβη με το τι συμβαίνει τώρα. Μεγάλες μορφές και καθημερινοί άνθρωποι, μεγάλα γεγονότα και καθημερινές ιστορίες που αποτυπώνουν τη Θεσσαλονίκη».
Ο Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ3 Λάζαρος Λαζαρίδης παρουσίασε τη θεματολογία των ντοκιμαντέρ που αφορούν μεταξύ άλλων τα μεγάλα γεγονότα, την οικονομική ζωή και την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, τις σχέσεις της πόλης με τους ξένους πληθυσμούς, την αρχιτεκτονική ιστορία, τις συγκοινωνίες, τις ιστορικές παρέες που πρωταγωνίστησαν σε διάφορους τομείς, την κουζίνα της, την αποτύπωσή της στον κινηματογράφο και τα μέσα ενημέρωσης, τον αθλητισμό, τις τέχνες, και την καθιέρωσή της ως πανεπιστημιούπολης.
Τέλος, ο Προϊστάμενος Τμήματος Παραγωγής Ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 Γιώργος Τούλας αναφέρθηκε στο σκεπτικό των παραγωγών ντοκιμαντέρ το οποίο «διατρέχει τα εκατό χρόνια που πέρασαν στην πόλη, προσπαθώντας με ένα σύγχρονο τρόπο προσέγγισης της Ιστορίας, να αποτυπωθεί η πορεία της πόλης στο χρόνο σε διάφορους τομείς, καθώς και η ανάδειξη γεγονότων, καταστάσεων, σημείων και ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν». Όπως ανέφερε «για την παραγωγή των συγκεκριμένων ντοκιμαντέρ, που είναι εσωτερικές παραγωγές, προβλέπεται η συνεργασία με μια σειρά εξωτερικών συνεργασιών με ειδικούς σε κάθε ζήτημα επιστήμονες και δημοσιογράφους που θα ασχοληθούν με την έρευνα, ενώ τις δύο πρώτες ενότητες που αφορούν τα ‘‘μεγάλα γεγονότα’’ θα επιμεληθεί δημοσιογραφικά ο Νίκος Ασλανίδης.
Οι σκηνοθέτες της ΕΤ3 που θα εργαστούν στα ντοκιμαντέρ είναι οι Γιώργος Μπότσος, Απόστολος Τσιτσούλης, Κυριακή Μάλαμα, Δημήτρης Καραθανάσης, Βούλα Κωστάκη, Εύη Παπαδημητρίου, Τάνια Χατζηγεωργίου, Στέργιος Μήττας, Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ, Νίκος Βεζυργιάννης και Κώστας Κουμαρίδης.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε και το λογότυπο της ΕΤ3 για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, καθώς κι ένα βίντεο διάρκειας 13 λεπτών με αποσπάσματα από την ενότητα «Μικρά κομμάτια Ιστορίας» με αρχειακό υλικό της ΕΤ3, που ήδη προβάλλεται από το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, τα οποία επιμελήθηκε η Υπεύθυνη του Τμήματος Γραφικών της ΕΤ3 Ελευθερία Φαραντάκη.

No comments:

Post a Comment