Επτά χρόνια μετά την έναρξη της μάχης μεταξύ οικολογικών οργανώσεων και της εταιρείας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων «Σάνη Α.Ε.» η πλάστιγγα έγειρε οριστικά προς την πλευρά των οικολόγων και οι 22 πολυτελείς βίλες που χτίστηκαν στη δασική και παραθαλάσσια περιοχή Σταυρονικήτα (Κασσάνδρα) Χαλκιδικής, οδεύουν προς κατεδάφιση. Αυτό αποφάσισε ουσιαστικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας παράνομες τις οικοδομικές άδειες και απορρίπτοντας τις αιτήσεις ανακοπής (τριτανακοπή) παλιότερων αναλόγων αποφάσεων του Δικαστηρίου που είχαν υποβάλλει οι αγοραστές των κατοικιών αυτών από την κατασκευάστρια εταιρεία. Το δικαστήριο μάλιστα προτρέπει ουσιαστικά τους αγοραστές, οι οποίοι χάνουν τεράστια περιουσιακά στοιχεία, να στραφούν δικαστικά, ζητώντας αποζημίωση από συγκεκριμένες υπηρεσίες του Κράτους «οι οποίες τους δημιούργησαν τη δικαιολογημένη πεποίθηση ότι οι επίμαχες οικοδομικές άδειες ήταν νόμιμες (αυτές που εκδόθηκαν σύμφωνα με το από 23.3./8.4.1965 Βασιλικό Διάταγμα από το τοπικό πολεοδομικό γραφείο Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, την τριετία 1995 - 1998). Μάλιστα, σημειώνουν οι δικαστές ότι τη δυνατότητα αυτή την είχαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων από την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που εκδόθηκε σε βάρος τους το 2004 (απόφαση 335/2004).
Κατεδάφιση
Οι βίλες αυτές -οι οποίες θα έπρεπε, σύμφωνα με τις αποφάσεις, να έχουν κατεδαφιστεί από το 2004- κατασκευάστηκαν από την εταιρεία «Σάνη» την περίοδο 1995 - 1998, μέσα σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων, στην περιοχή Σταυρονικήτα. Τα ακίνητα στη συνέχεια, πωλήθηκαν σε τρίτους. Οικολογικές οργανώσεις προσέφυγαν στο ΣτΕ και τη διετία 2003 - 2004 η Ολομέλεια και το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με σειρά αποφάσεων ακύρωσαν ως παράνομες τις οικοδομικές άδειες που άναψαν το «πράσινο φως» για την ανέγερση των κατοικιών.
Η δικαστική μάχη συνεχίστηκε από ορισμένους εκ των αγοραστών (νέων ιδιοκτητών) των κατοικιών, οι οποίοι ζήτησαν από το ΣτΕ να ανακόψει (σ.σ. τριτανακοπή) το αποτέλεσμα των αρνητικών για αυτούς αποφάσεων.
«Απαγορεύεται από το Σύνταγμα»
Η Ολομέλεια έκρινε ότι οι παλιότερες αποφάσεις της είναι ορθές. Επισήμανε ακόμα πώς η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημόσιων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφής τους, απαγορεύεται από το Σύνταγμα, όπως επίσης κρίθηκε ότι η οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος ο οποίος θα δικαιολογούσε, κατ΄ αρχήν, τη μεταβολή του προορισμού του δάσους.
Τέλος, κρίθηκε από το ΣτΕ ότι με την ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν υπήρξε επέμβαση στο δικαίωμα της περιουσίας των αιτούντων όπως και ότι το μέτρο της ακύρωσης των οικοδομικών αδειών δεν αντίκειται στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας αφού επιδιώκεται η προστασία των δασών.
No comments:
Post a Comment