Tuesday, July 26, 2011

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ

Θυμάστε την εποχή που ορίζαμε το καλοκαίρι από τον αριθμό των παγωτών που έχουμε καταναλώσει; Γευστική απόλαυση από τις λίγες, το παγωτό αποτελεί νότα δροσιάς στις δύσκολες μέρες του καύσωνα που διανύουμε, χωρίς να περιβάλλεται πια από την ενοχή του παρελθόντος. Αποτελεί διατροφική αξία, και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα πολλές θερμίδες_ εκτός και αν είστε επιρρεπείς σε ξηρούς καρπούς, σιρόπια και μπισκότα που ενίοτε το συνοδεύουν…



Γευστικός πολιτισμός

Καταρχην, το χρωστάμε στους Κινέζους. Το παγωτό αποτελεί επινόηση του δικού τους γευστικού πολιτισμού, όταν περίπου το 2000 πΧ. έβγαζαν στο χιόνι - για να πήξει - μίγμα από ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα. Ο προάγγελος του …σορμπέ ήταν γάλα με παγωμένους χυμούς φρούτων, παρασκεύασμα που έφερε στην Ευρώπη ο Μάρκο Πόλο, για να διαδοθεί στην Ιταλία, στη Γαλλία, σε ολόκληρη την Ευρώπη και να περάσει στην ιστορία όταν βεβαίως εφευρέθηκε η ψύξη.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το παγωτό είναι λίαν θρεπτικό, καθώς εμπεριέχει υδατάνθρακες και πρωτεϊνες, παρέχοντας στον οργανισμό συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο. Το λίπος του παγωτού είναι φορέας λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η Α, Ε, Κ και D, ενώ το γάλα αυτό καθαυτό χαρίζει στο σώμα βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β12, Β6).

Ο μύθος που θέλει το παγωτό επιβαρυντικό για τους διαβητικούς έχει προ πολλού καταρριφθεί, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο γλυκαιμικός δείκτης μετά την κατανάλωσή του, είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με αυτόν, μετά την κατανάλωση καρότων, άσπρου ψωμιού ή ρυζιού.

Οσο για το επίμαχο σημείο, τη θερμιδική του αξία, όλα εξαρτώνται από τις …επιλογές. Ενα παγωτό μπορεί να σας δώσει από 80 έως και 350 θερμίδες: άλλο είναι να διαλέγει κανείς ένα παγωτό ξυλάκι (χωρίς επικάλυψη σοκολάτας), και άλλο δύο μπάλες σοκολάτα παρφέ με σιρόπι καραμέλας!

Η ενεργειακή αξία του παγωτού

(θερμίδες ανά 100 γραμμάρια)



Σοκολάτα: 235

Παρφέ: 220

Βανίλια: 180

Παγωτό με φρούτα: 130

Διαιτητικό (0%) : 125

Γρανίτα: 100

Εξυπνα tips

Είναι σαφές ότι αν λαχταράτε παγωτό, σας «συμφέρει» να παραγγείλετε γρανίτα (χυμοί φρούτων και ζάχαρη, διόλου γάλα), ή σορμπέ που θα σας χαρίσει ελάχιστες θερμίδες. Είναι προτιμότερο να καταναλώσετε ξυλάκι και όχι κυπελάκι. Αν δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας, ακόμη καλύτερα.

Αν αγοράζετε παγωτά τύπου 0%, προσέχετε το εν λόγω ποσοστό να αναφέρετε και στα λιπαρά, αλλά και στη ζάχαρη. Είναι μία μικρή παγίδα που μπορεί να σας παχύνει, εν αγνοία σας. Φτιάξτε παγωτό στο σπίτι. Ελέγχετε καλύτερα και τις πρώτες ύλες, και τις θερμίδες που σας δίνουν.

No comments:

Post a Comment