Sunday, July 31, 2011

βαθυσκαφη στην λιμνη της γενευης

Γνωστά για το ρόλο τους στην ταινία Τιτανικός, αλλά και για την κατάδυσή τους στο βυθό του Βόρειου Πόλου πριν από τέσσερα χρόνια, τα ρωσικά βαθυσκάφη MIR καταδύονται τώρα στη λίμνη της Γενεύης για να μελετήσουν την επίδραση της ρύπανσης στα νερά.

«Φτάσαμε στον πάτο, κύριοι» ανακοίνωσε ο Νικολάι Πέτκο, κυβερνήτης των δύο θρυλικών σκαφών εδώ και 20 χρόνια, ενώ βρισκόταν 150 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της λίμνης.

Μαζί του βρισκόταν δημοσιογράφος του περιοδικού Nature που καλύπτει το πρόγραμμα Elemo για την εξερεύνηση της λίμνης, η οποία βρέχει τη Λωζάννη και τη Γενεύη και υδροδοτεί ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Ελβετία και τη Γαλλία.

Τα δύο βαθυσκάφη, MIR 1 και 2, κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1980 και παραμένουν το καμάρι της Ρωσίας στην εξερεύνηση των ωκεανών. Παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, μόνο δύο άλλα σύγχρονα βαθυσκάφη, το ιαπωνικό Σινκάι 650 και το κινεζικό Ζιολόνγκ, μπορούν να κατέβουν σε μεγαλύτερα βάθη.

Τα MIR έγιναν περισσότερο γνωστά όταν χρησιμοποιήθηκαν από τον σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον στην κινηματογράφηση του ναυαγίου του Τιτανικού. Τα δύο σκάφη εμφανίζονται μάλιστα στην πρώτη σκηνή της ομώνυμης ταινίας, με τους προβολείς τους να φωτίζουν τα αβυσσαλέα βάθη του Ατλαντικού.

Μια δεκαετία αργότερα, το 2007, τα MIR έκαναν και πάλι περήφανη τη Ρωσία όταν ύψωσαν τη ρωσική σημαία στο βυθό του Βόρειου Πόλου.

Στην επόμενη αποστολή τους, το 2008, εξερεύνησαν τη λίμνη Βαϊκάλη, τη βαθύτερη του κόσμου.

Οι 100 καταδύσεις που θα πραγματοποιήσουν στη λίμνη της Γενεύης σίγουρα έχουν λιγότερες τεχνικές δυσκολίες, παρόλα αυτά θα είναι σημαντικές για τη μελέτη των φαρμακευτικών και άλλων ουσιών που καταλήγουν στα νερά της.

Τα βαθυσκάφη μεταφέρθηκαν οδικώς από το Καλίνινγκραντ στη Βαλτική σε ένα ταξίδι 2.000 χιλιομέτρων.

Το ερευνητικό πρόγραμμα διεξάγεται από ερευνητές της Ελβετίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, με τη χρηματοδότηση του φιλορώσου Σουηδού επιχειρηματία Φρέντρικ Πόλσεν.

No comments:

Post a Comment