Tuesday, July 12, 2011

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΡΟΛΑΝ ΠΕΤΙ

Έναν δημιουργό που "σημάδεψε την τέχνη του χορού του 20ού αιώνα", όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τον Ρολάν Πετί, αποχαιρετά όχι μονάχα η πατρίδα του, η Γαλλία, αλλά κυρίως η παγκόσμια οικογένεια του χορού.

Ο διάσημος Γάλλος χορογράφος πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία 87 ετών, στη Γενεύη, όπου ζούσε τα τελευταία δέκα χρόνια μαζί με τη μούσα της ζωής του Ζιζί Ζανμέρ, όμως, παρά την προχωρημένη του ηλικία, παρέμενε εξαιρετικά ενεργός, αφού μόλις πέρσι είχε παρουσιάσει στην Όπερα του Παρισιού τρία από τα σπουδαιότερα και πλέον ιστορικά μπαλέτα του, τα Ραντεβού, Ο νέος και ο θάνατος και Ο λύκος, τα οποία είχε χορογραφήσει τη δεκαετία του '50.

Ο Ρ. Πετί, που γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1924 στο Βιλμόμπλ από μητέρα Ιταλίδα και πατέρα Γάλλο, φοίτησε από την τρυφερή ηλικία των 9 ετών στη σχολή χορού της Όπερας του Παρισιού, ενώ από το 1940 συμμετέχει στο κορ ντε μπαλέ του θεάτρου. Τέσσερα χρόνια αργότερα παρουσιάζει τις πρώτες του χορογραφίες στο θέατρο της Σάρα Μπερνάρ και το 1945 δημιουργεί τα "Μπαλέτα των Σανζ Ελιζέ", όπου συνεργάζεται με συγγραφείς σαν τον Κοκτό ή τον Πρεβέρ, εικαστικούς, όπως ο Πικάσο, και μουσικούς, όπως ο Ζοζέφ Κοσμά, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας θεατρικής αντίληψης για το μπαλέτο, στην οποία ο Ρ. Πετί θα μείνει πιστός μέχρι τέλους. Το 1948, τέλος, ιδρύει το σχήμα με το οποίο το όνομά του ταυτίστηκε, τα Bal­lets de Paris de Roland Petit.

Εκτός του μπαλέτου, χορογράφησε πολλά μιούζικαλ και για τη σκηνή και για τον κινηματογράφο, ενώ από το 1972 έως το 1998 διηύθυνε τα Μπαλέτα της Μασαλίας.

No comments:

Post a Comment