Tuesday, April 26, 2011

ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΗ Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ Μ-Φ ΠΙΖΙΕ

Νεκρή στην πισίνα της εξοχικής της κατοικίας βρέθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής η 66χρονη γαλλίδα ηθοποιός Μαρί-Φρανς Πιζιέ.

Η εισαγγελία της Τουλόν, που ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του θανάτου, ανακοίνωσε ότι θα διενεργηθεί νεκροψία στη Μασσαλία, σε ημερομηνία που δεν προσδιορίστηκε. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για ποινική έρευνα.

Συχνά παρουσιαζόμενη ως δευτεραγωνίστρια με μεγάλη γκάμα, η Μαρί-Φρανς Πιζιέ ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της το 1961 και εντοπίστηκε από τον Φρανσουά Τριφό χάρη σε μια οικογενειακή φωτογραφία στους δρόμους της Νίκαιας. Τότε έπαιζε σε έναν ερασιτεχνικό θεατρικό θίασο.

Ο σκηνοθέτης-φάρος του Νέου Κύματος έψαχνε μία έφηβη για να κάνει διάλογο με τον Ζαν-Πιερ Λεό ως Αντουάν Ντουανέλ στο Αντουάν και Κολέτ, ένα από τα σκετς του Έρωτας στα 20.

Το 1979, την ξαναβρίσκουμε στο ρόλο της Κολέτ στο Η αγάπη το βάζει στα πόδια, την τελευταία περιπέτεια του Ντουανέλ, την οποία συνέγραψε η ηθοποιός.

Έπειτα από ταινίες του είδους του Ρομπέρ Χοσεΐν, εμφανίστηκε στο ονειρικό σύμπαν των Ρομπ-Γκριγιέ, Λουίς Μπουνιουέλ, Ζακ Ριβέτ και κυρίως του νεαρού Αντρέ Τεσινέ. Χάρη στον τελευταίο, θα πάρει δύο φορές το γαλλικό κινηματογραφικό βραβείο Σεζάρ καλύτερου δεύτερου ρόλου για το Souvenirs d'en France το 1976 και Barocco το 1977.

To 1976 κερδίζει άλλο ένα Σεζάρ για το ρόλο της στην ταινία Cousin, cousine του Ζαν-Σαρλ Τατσελά, αισθηματικό χρονικό η επιτυχία του οποίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της επέτρεψε να δοκιμάσει την τύχη της στο Χόλιγουντ (Η άλλη πλευρά του μεσονυκτίου).

No comments:

Post a Comment