Saturday, April 30, 2011

2,2δισ ΘΕΑΤΕΣ ΕΙΔΑΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΓΑΜΟ

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου παντρεύτηκε χθες στο Αβαείο Ουέστμινστερ την επί πολλά χρόνια αγαπημένη του, Κέιτ Μίντλετον, σε μια τελετή όπου χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς.


Περίπου 2000 καλεσμένοι -- από διασημότητες μέχρι μέλη βασιλικών οικογενειών -- συνέρευσαν στο ναό και παρακολούθησαν την Κέιτ, ντυμένη με ένα ιβουάρ νυφικό με δαντέλες, και τον Ουίλιαμ, με την κόκκινη στολή του συντάγματος των Ιρλανδών Φρουρών, να ανταλλάσσουν όρκους αμοιβαίας αφοσίωσης.

Ο γαμπρός χρειάστηκε πάντως να περιμένει επί 45 λεπτά την άφιξη της νύφης μέσα στο Αβαείο που ήταν διακοσμημένο σαν αγγλικός κήπος, με μια λεωφόρο με σφένδαμους.

Η νύφη έφτασε λίγα λεπτά πριν τη 1 το μεσημέρι με Ρολς Ρόις και αποκάλυψε για πρώτη φορά το νυφικό της που είναι δημιούργημα της Σάρα Μπάρτον, της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Αλεξάντερ Μακουίν, του "τρομερού παιδιού" της βρετανικής μόδας που αυτοκτόνησε το 2010.

Ο επίσημος τίτλος που θα φέρει στο εξής η Κέιτ Μίντλετον είναι Αικατερίνη, Δούκισσα του Κέιμπριτζ.

Έξω από το Αβαείο, κατά μήκος του δρόμου μέχρι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ένα τεράστιο πλήθος είχε συγκεντρωθεί ήδη από τα ξημερώματα. Πολλοί κρατούσαν χάρτινα σημαιάκια, χειροκροτούσαν και φώναζαν καθώς περνούσαν από μπροστά τους τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η τελετή αναμεταδόθηκε από γιγαντοοθόνες στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ και το Χάιντ Παρκ. Υπολογίζεται ότι 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι την παρακολούθησαν σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ των καλεσμένων υπήρχαν περίπου 60 εκπρόσωποι βασιλικών οίκων απ' όλο τον κόσμο, πολλοί διάσημοι και σχεδόν 1.000 φίλοι και συγγενείς του ζεύγους. Το "παρών" έδωσαν ο τραγουδιστής Έλτον Τζον με το σύντροφό του Ντέιβιντ Φέρνις αλλά και ο ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ που φορούσε στο πέτο το μετάλλιο που του έχει απονείμει η βασίλισσα. Θεάθηκε μάλιστα να συνομιλεί με το σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι πριν από την τελετή.

Από την πολιτική σκηνή, στο γάμο είχε προσκληθεί ο πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών Τζον Μέιτζορ (1990-97), όχι όμως και οι διάδοχοί του των Εργατικών, ο Τόνι Μπλερ και ο Γκόρντον Μπράουν. Παρόντες στο Αβαείο ήταν ο νυν πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ, μαζί με την πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ.

Μολονότι ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για βροχή δεν επαληθεύτηκαν και το ζευγάρι αναχώρησε από την εκκλησία με την ανοιχτή βασιλική άμαξα του 1902 για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.


Δέκα χιλιάδες δημοσιογράφοι από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης καλυψαν το «μέγα γεγονός», όπως το αποκαλούν τα βρετανικά ΜΜΕ, και 5.500 αστυνομικοί χτενιζαν όλη την ημέρα την περιοχή γύρω από το Αβαείο του Ουέστμινστερ, όπου στις 11 το πρωί τοπική ώρα ανταλλαξαν όρκους αιώνιας πίστης ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η κοινή θνητή Κέιτ Μίντλετον.

Ολοι οι δρόμοι που συνδέουν τα βρετανικά ανάκτορα με το Αβαείο του Ουεστμίνστερ, είτε μέσα στο πάρκο του Σεν Τζέιμς είτε μπροστά από το Κοινοβούλιο, ειχαν κατακλυστεί από ειδησεογραφικά πρακτορεία, που εδώ και τρεις μήνες έχουν κλείσει μία θέση για να καλύψουν τον γάμο. Δεκάδες άνδρες ασφαλείας περνουσαν από εξονυχιστικό έλεγχο τους 1.900 καλεσμένους - εγινε εκτεταμένος σωματικός έλεγχος των προσωπικών αντικειμένων και φυσικά των προσκλήσεων του γάμου, καθώς κυκλοφόρησαν πλαστές προσκλήσεις στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ενα 24ωρο πριν από τον γάμο η νύφη είναι πιο περιζήτητη στο Yahoo και από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιστότοπου. Το όνομα της Κέιτ έχει τα περισσότερα «χτυπήματα» στο Yahoo και μάλιστα οι αναζητήσεις που την αφορούν είναι δύο φορές περισσότερες από αυτές που αφορούν τον αγαπημένο της. Η νύφη από την αγωνία της είδε στο ύπνο της ότι εμφανίστηκε με περιβολή Εύας στη γαμήλια τελετή, σύμφωνα με τη σκανδαλοθηρική εφημερίδα «Σαν».

Η γαμήλια τελετή σε αριθμούς

1. Ενα μόνο δακτυλίδι -ένα ζαφείρι στολισμένο με διαμάντια- αυτό που πέρασε στο δάκτυλο της Κέιτ ο Γουίλιαμ, ο οποίος επέλεξε να μη φορέσει βέρα όπως και ο παππούς του, δούκας του Εδιμβούργου.

2. Δύο οι πρέσβεις που αποκλείστηκαν από τον γάμο. Οι βρετανικές αρχές απέσυραν την πρόκληση από τους πρέσβεις της Λιβύης και της Συρίας λόγω της βίαιης καταστολής των δημοκρατικών διαδηλώσεων στη χώρα τους.

3. 3,5 εκατομμύρια είναι τα φλιτζανάκια από πορσελάνη με τη φωτογραφία του ζευγαριου. 2,5 εκατομμύρια λουκανικάκια κοκτέιλ πουλήθηκαν για τις γιορτές που οργανώνονται στις συνοικίες του Λονδίνου.

4. 1.900 ηταν οι καλεσμένοι στον γάμο της χρονιάς. Περίπου 5.500 αστυνομικοί χτενίζαν την περιοχή. Σε εξήντα σεσημασμένους ταραχοποιούς που είχαν συλληφθεί σε παλαιότερες διαδηλώσεις απαγορεύτηκε χθες η κυκλοφορία στο κέντρο του Λονδίνου. Σε τουλάχιστον έξι προληπτικές συλλήψεις ακτιβιστών προχώρησε τις τελευταίες μέρες η βρετανική αστυνομία.

5. Για τον φόβο εκρηκτικών μηχανισμών,ελεγξαν τους χώρους 35 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ έντεκα χιλιάδες οδοφράγματα εστησει η αστυνομία ώστε να κρατηθεί μακριά το πλήθος.

6. Ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης συνοδευοταν από 14 συζύγους του (η χώρα του ανήκει στα κράτη-μέλη της κοινοπολιτείας). Εξι «πρώην» σύντροφοι του Γουίλιαμ και της Κέιτ ηταν καλεσμένοι στον γάμο.

7. Δύο γαμήλιες τούρτες απηλαυσαν οι καλεσμένοι: μία με φρούτα και η άλλη με σοκολάτα, το αγαπημένο γλυκό του Ουίλιαμ. Η νεότερη παράνυμφος ηταν η τρίχρονη εγγονή της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

8. Δέκα ηταν οι καμπάνες που κτυπησαν στη διάρκεια της τελετής. Σε 19 από τα συνολικά 775 δωμάτια που διαθέτει το Μπάκιγχαμ εγιναν γαμήλιες εκδηλώσεις.

9. Δύο εκατομμύρια γιορτασαν στους δρόμους της Βρετανίας το χαρμόσυνο γεγονός. Δύο δισεκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθησαν τον γάμο μέσω τηλεόρασης και Διαδικτύου - 25 εκατομμύρια παρακολουθησαν τον γάμο μέσω BBC.

10. Ούτε ένας αξιωμα-τούχος της ΕΕ δεν έλαβε πρόσκληση για να παραστεί στον πριγκιπικό γάμο, γεγονός το οποίο σχολιάζεται επικριτικά στις Βρυξέλλες.

11. 100 άμαξες ανήκουν στους βασιλικούς στάβλους - οι πέντε χρησιμοποιηθηκαν για τον γάμο.


Το παραμύθι με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την αγαπημένη του, Κέιτ, μία κοινή θνητή, ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο Σεντ Αντριους της Σκοτίας.

Την πρώτη στιγμή που διασταυρώθηκαν τα βλέμματά τους, η 29χρονη Κέιτ, όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της, «κοκκίνισε και έτρεξε να φύγει». Ο 28χρονος Ουίλιαμ, ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο, παραδέχτηκε πως πάντα ήξερε ότι αυτή η κοπέλα είχε κάτι πολύ ξεχωριστό πάνω της.

Τον πρώτο χρόνο στο πανεπιστήμιο, το ζευγάρι έμεινε σε διαφορετικά αλλά κοντινά δωμάτια, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2002 μετακόμισαν σ΄ένα σπίτι που μοιράζονταν με άλλους φίλους. Μέχρι και τον Ιούνιο του 2003, ο Ουίλιαμ υποστήριζε ότι δεν είχε μόνιμο δεσμό, ενώ η Κέιτ έβγαινε με κάποιον άλλο. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα του ίδιου χρόνου δημοσιεύματα τους ήθελαν να έχουν γίνει ζευγάρι. Εναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2004, οι δυο τους φωτογραφήθηκαν σε διακοπές για σκι και το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν διέψευσε ότι ήταν μαζί.

Παρά τις αναφορές περί χωρισμού τους το 2005, επίσημα η σχέση του ζευγαριού διεκόπη τον Απρίλιο του 2007, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από το Παλάτι. Ως εξήγηση για τον χωρισμό ήταν η έμφαση που έπρεπε να δώσει στην καριέρα του ο Ουίλιαμ αλλά η αλήθεια είναι ότι οι φωτογραφίες του πρίγκιπα με άλλες γυναίκες είχαν ψυχράνει την Κέιτ. Ο ίδιος βέβαιος, απέδιδε τις... ερωτοτροπίες του στο νεαρό της ηλικίας του. Από την πλευρά της η Κέιτ είχε παραδεχτεί ότι δεν ήταν καθόλου χαρούμενη με τον χωρισμό.

«Περάσαμε μερικά σκαμπανεβάσματα, όπως κάθε σχέση, αλλά ξαναβρήκαμε ο ένας τον άλλον και συνεχίσαμε. Είναι εύκολα τα πράγματα μεταξύ μας. Περνάμε καλά», συνέχισε ο πρίγκιπας. Εννέα μήνες άντεξαν μακριά ο ένας από τον άλλον. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Ουίλιαμ δεν έλεγε ούτε λέξη για γάμο. Ηθελε να δώσει στην αγαπημένη του τη δυνατότητα να γνωρίσει καλά όλες τις πτυχές της βασιλικής ζωής, πριν αποφασίσει αν θέλει να γίνει μέρος.

Οταν ο Ουίλιαμ έσβησε 28 κεράκια, το ζευγάρι άρχισε να συζεί και σε διακοπές που έκαναν στην Κένυα, της έκανε πρόταση γάμου, η οποία συμβολικά συνοδεύτηκε από το εντυπωσιακό δακτυλίδι της αδικοχαμένης «πριγκίπισσας του λαού», Νταϊάνα. \

No comments:

Post a Comment