Tuesday, April 19, 2011

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΤ 3

‘Μεγάλες περιπέτειες’’
στη «Χρυσή Οθόνη» της ΕΤ3

Η «Χρυσή Οθόνη» της ΕΤ3, με ταινίες που επιλέγει και προλογίζει κάθε Σάββατο, στις 23:00, ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξης Δερμεντζόγλου, με τον ερχομό του Μαΐου κάνει ένα αφιέρωμα στις μεγάλες περιπέτειες και τα νουάρ του σινεμά, που συγκίνησαν διαχρονικά τους θεατές.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος, που περιλαμβάνει φιλμ ψυχαγωγικά και ιδιαιτέρως εντυπωσιακά, είναι το εξής:
Σάββατο 7 Μαΐου: «Η μαύρη τουλίπα» (1964, Γαλλία, έγχρωμο) του Κριστιάν Ζακ με τους Αλέν Ντελόν και Βίρνα Λίζι.
Μια εκπληκτική, φαντασμαγορική περιπέτεια εποχής, που μας μεταφέρει στην περίοδο της γαλλικής επανάστασης το 1789. Ένας άντρας μάχεται κατά των προνομιούχων και όλοι αναρωτιούνται ποιος είναι. Ο μέγας μετρ του γαλλικού σινεμά Κριστιάν Ζακ σκηνοθετεί αριστοτεχνικά, με τον Αλέν Ντελόν σε διπλή ταυτότητα.
Σάββατο 14 Μαΐου: «Κρακατόα ανατολικά της Ιάβας» (1969, ΗΠΑ, έγχρωμο) σε σκηνοθεσία Μπερνάντ Κοβάλσκι, με τους Μαξιμίλιαν Σελ, Ντάιαν Μπέικερ, Μπράιαν Κιθ.
Ιστορικά είναι η πρώτη ταινία καταστροφής και μας μεταφέρει στα 1883 στην Ασία. Το φιλμ προτάθηκε για Όσκαρ οπτικών εφέ, ενώ συνδυάζει δράση και αντιπαράθεση χαρακτήρων. Έξοχοι ρόλοι, πειστική ατμόσφαιρα και ταξίδι σε μια άλλη εποχή της έβδομης τέχνης.
Σάββατο 21 Μαΐου: «Νοτόριους» (1946, ασπρόμαυρο, ΗΠΑ) σε σενάριο Μπεν Χεκτ. Ένα κλασικό, κατασκοπευτικό νουάρ του Χίτσκοκ με τους Γκάρι Γκραντ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Προτάθηκε για δύο Όσκαρ (σεναρίου και β’ ανδρικού ρόλου Κλοντ Ρέινς).
Στο Ρίο μια ωραία γυναίκα παντρεύεται ένα ναζί κατάσκοπο με σκοπό να του αποσπάσει κρατικά μυστικά. Αριστοτεχνική, ελλειπτική αφήγηση, κυνισμός και αισθησιασμός σε ένα κλασικό νουάρ με την υπογραφή του Χίτσκοκ.

No comments:

Post a Comment