Tuesday, March 29, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1871: Εγκαινιάζεται το θέατρο Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου από τη βασίλισσα Βικτόρια.
1963: Οι Shadows ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Foot Tapper.
1966: Ο Μικ Τζάγκερ τραυματίζεται, όταν κατά τη διάρκεια συναυλίας των Rolling Stone στη Μασσαλία ένας θεατής του πετάει μία καρέκλα. Ο Τζάγκερ θα κάνει οκτώ ράμματα.
1967: Οι Beatles ολοκληρώνουν την ηχογράφηση του τραγουδιού Good Morning Good Morning και ξεκινούν την ηχογράφηση του τραγουδιού With a Little Help From My Friends (πρώτος τίτλος Bad Finger Boogie).
1969: Οι Blood Sweat & Tears ανεβαίνουν στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το ομότιτλο πρώτο άλμπουμ τους.
1969: Οι Τζον Λένον και Γιόκο Όνο, Black Sabbath, The Crazy World Of Arthur Brown, Curved Air, J.J. Jackson's Dilemma, Shy Limbs, Spontaneous Music Ensemble, Sunflower Brass Band και Toe Fat, παίρνουν μέρος στις συναυλίες του Πασχαλιάτικου Φεστιβάλ στο Μπίθναλ Γκριν του Λονδίνου.
1975: Και τα έξι άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει οι Led Zeppelin βρίσκονται στα 100 πρώτα του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών, με το «Physical Graffiti» στο No1.
1980: Το άλμπουμ των Pink Floyd «Dark Side Of The Moon» παραμένει για 303η εβδομάδα στον αμερικανικό πίνακα επιτυχιών και καταρρίπτει το σχετικό ρεκόρ που κατείχε η Κάρολ Κινγκ με το «Τapestry».
1982: Κυκλοφορεί το σινγκλ των Στίβι Γουόντερ και Πολ Μακάρτνεϊ «Ebony and Ivory».
1990: Οι δισκογραφικές εταιρίες συμφωνούν να τοποθετούν σε δίσκους, κασέτες και CD μία ειδική ετικέτα, που θα αναφέρει ότι περιέχουν υβριστικούς στίχους.
2004: Δικαστήριο της Λιθουανίας καταδικάζει τον 40χρονο γάλλο ροκ σταρ Μπερτράν Καντά, ηγέτη του συγκροτήματος Noir Desir, σε φυλάκιση οκτώ ετών για τον φόνο της φιλενάδας του ηθοποιού Ναντίν Τρεντινιάν, 42 ετών, κατά τη διάρκεια καυγά σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βίλνιους το 2003. Ο Καντά υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο θάνατος της Τρεντινιάν οφειλόταν σε ατύχημα.
2005: Ο Νιλ Γιανγκ νοσηλεύεται για ανεύρυσμα στον εγκέφαλο σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Οι γιατροί αισιοδοξούν ότι ο 59χρονος καναδός ρόκερ θα ξεπεράσει το πρόβλημα. Το ανεύρυσμα ανακαλύφθηκε, όταν ή όραση του Νιλ Γιανγκ θόλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ένταξής του στο Πάνθεον του Ροκ εντ Ρολ (Rock and Roll Hall of Fame) τον προηγούμενο μήνα.
2007: Ο Μπόνο των U2 γίνεται επίτιμος ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας σε τελετή στο Δουβλίνο, αλλά όχι ιππότης και σερ, επειδή δεν είναι βρετανός πολίτης.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1943: Βαγγέλης Παπαθανασίου, έλληνας συνθέτης, με διεθνή καριέρα, γνωστός στο εξωτερικό ως Vangelis.
1943: Τσαντ Άλαν, καναδός κιθαρίστας και τραγουδιστής, ιδρυτικό μέλος των Guess Who.
1947: Μπόμπι Κίμπαλ, αμερικανός τραγουδιστής των Toto.
1949: Ντέιβ Γκρίνφιλντ, άγγλος κιμπορντίστας των Stranglers.
1959: Πέρι Φάρελ, αμερικανός τραγουδιστής των Jane's Addiction.

No comments:

Post a Comment