Saturday, July 31, 2021

Δήμος Αριστοτέλη – Φόρουμ

 Διαβαλκανικής Συνεργασίας

Δήμος Αριστοτέλη – 2ο Φόρουμ Διαβαλκανικής Συνεργασίας: Στα χνάρια του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου

Το εναλλακτικό της πρόσωπο, αυτό που ξεφεύγει από το κλασικό μοντέλο ήλιος-θάλασσα και έχει ως πρωταγωνιστές τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη και τους τόπους όπου έζησε, φιλοσόφησε και περπάτησε, φιλοδοξεί να δείξει στους Βαλκάνιους γείτονες η Ανατολική Χαλκιδική, στο πλαίσιο του 2ου Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας με θέμα «Η Ιδανική Πολιτεία» που πραγματοποιείται σήμερα στο Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Μια σύνδεση του παρελθόντος με το σήμερα και το τουριστικό προϊόν της περιοχής επιχειρεί το 2ο Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας με θέμα «Η Ιδανική Πολιτεία» το οποίο διοργανώνεται από το Δήμο Αριστοτέλη και το Υπουργείο Τουρισμού, σήμερα, Σάββατο 31 Ιουλίου, στο Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη καθώς και Βαλκάνιων υπουργών Τουρισμού και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης.

Με έμπνευση από «Τα Φυσικά» του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, την πραγματεία του που θεωρείται ένα από τα θεμελιώδη έργα της δυτικής επιστήμης και φιλοσοφίας και στο οποίο παρουσίασε τις θεωρίες του για τις γενικές αρχές των φυσικών φαινομένων, ο Δήμος Αριστοτέλη επιχειρεί μια πολιτιστική διείσδυση σε τουριστικές βαλκανικές αγορές – στόχους, και παρουσιάζει τον «Αριστοτελικό Περίπατο» ως συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα «Φυσικά» του Αριστοτέλη με επίκεντρο τη Γη και όλες τις δραστηριότητες που περιστρέφονται γύρω από αυτήν.

Έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο του φόρουμ θα επιχειρηθεί μια σύνδεση με τον Αριστοτελικό Περίπατο, την πορεία 15 χλμ. που μπορεί κανείς να ακολουθήσει σήμερα στην Ανατολική Χαλκιδική, περπατώντας στα αριστοτελικά χνάρια.

Μάλιστα, αυτή τη φορά ο Αριστοτελικός περίπατος θα έχει παρέα και τον ίδιο τον… Αριστοτέλη, αφού κατά τη διάρκεια του φόρουμ θα παρουσιαστεί μια εφαρμογή (για έξυπνες συσκευές) που έχει δημιουργηθεί για λογαριασμό του Δήμου Αριστοτέλη από τον μηχανικό πληροφορικής Νίκο Πάχτα και ονομάζεται «Αριστοτέλης, ο Συνοδοιπόρος».

Μέσα από τη συγκεκριμένη εφαρμογή ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος ζωντανεύει, συνοδεύει και μιλά στον περιπατητή, δίνοντάς του χρήσιμες πληροφορίες για τη φύση που τον περιβάλλει καθώς και για τη φιλοσοφική της διάσταση.

Παράλληλα, στο φόρουμ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το βοτανικό άρωμα του Αριστοτελικού Όρους, με το όνομα «Αριστοτέλειον», φτιαγμένο από τη βοτανική αρωματοποιό Ζωή Στράντζαλη.

Ένα άρωμα εμπνευσμένο από τα αρωματικά φυτά και βότανα του αριστοτελικού όρους, τα οποία επί χρόνια μελετούσε ο Αριστοτέλης, μεταλαμπαδεύοντας μάλιστα τη γνώση του αυτή και στον μαθητή του, Μέγα Αλέξανδρο. Το άρωμα αυτό, το οποίο θα κυκλοφορήσει επίσημα τον επόμενο μήνα, θα αποτελέσει – μεταξύ άλλων – έναν από τους τρόπους διείσδυσης της Ανατολικής Χαλκιδικής στην ινδική τουριστική αγορά. Παράλληλα, φιλοδοξεί να κλείσει σε ένα μπουκάλι μνήμες χιλιάδων ετών, αλλά και το τώρα ενός τόπου με πλούσια και σπάνια χλωρίδα.

Η πρώτη συνεδρία της ημέρας θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση των συνέδρων στον αρχαιολογικό χώρο των Σιδηροκαυσίων.

Το σημερινό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της πρώτης συνεδρίας του σημερινού 2ου Φόρουμ Διαβαλκανικής Συνεργασίας, διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αναβίωσης των Αριστοτελείων, των γιορτών πολιτισμού και αθλητισμού που λίγο μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη καθιερώθηκαν προς τιμήν του, έχει ως εξής:

10:00 Στυλιανός Βαλιάνος – Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής

Η Γη, ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

10:10  Σοφία Ζαχαράκη – Υφυπουργός Τουρισμού

Το trekking στη σύγχρονη Ελλάδα

10:20 Νίκος Αυγερινός – Αντιδήμαρχος Δήμου Αριστοτέλη, Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης

Ο Αριστοτελικός Περίπατος

10:45 Νίκος Πάχτας – Μηχανικός Πληροφορικής

Αριστοτέλης, ο συνοδοιπόρος (παρουσίαση της εφαρμογής)

11:15 Ζωή Στράντζαλη – Βοτανική Αρωματοποιός

Το βοτανικό άρωμα του Αριστοτελικού Όρους

Θα ακολουθήσει ξενάγηση (11.45 π.μ.) στον αρχαιολογικό χώρο των Σιδηροκαυσίων.

Το Άλσος Αριστοτέλους στα Στάγειρα

Σε απόσταση 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τα Στάγειρα, γενέτειρα ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλοσόφους, ερευνητές και διανοητές, του Αριστοτέλη.  Γεννήθηκε το 385 π.Χ. και γονείς του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αμύντα Β’ Νικόμαχος και η Φαιστίδα.

Ο Αριστοτέλης ανέλαβε τη διαπαιδαγώγηση του Μέγα Αλέξανδρου για οκτώ χρόνια όπου τον μύησε στα αριστουργήματα της Ελληνικής φιλοσοφίας και ποίησης δίνοντας έμφαση στον Όμηρο. Απεβίωσε στη Χαλκίδα το 322 π.Χ., οι Σταγειρίτες όμως μετέφεραν επισήμως και έθαψαν τα οστά του μέσα στην πόλη τους.

Σ’ ότι αφορά το Άλσος Αριστοτέλους με θέα στον Ακάνθιο κόλπο (κόλπος της Ιερισσού) εκτός από τον ανδριάντα του μεγάλου φιλόσοφου εκτίθενται και 12 διαδραστικά όργανα τα οποία δείχνουν μερικά από τα φυσικά φαινόμενα που γίνονται αναφορές στο σύγγραμμα του μεγάλου δασκάλου «Τα φυσικά».

Πρόκειται για τους οπτικούς δίσκους, τον υδροστρόβιλο, τα παραβολικά κάτοπτρα, το  πρίσμα, το πεντάφωνο, το ηλιακό ρολόι, το τηλεσκόπιο, την πυξίδα, το φακό, το εκκρεμές,  τις σφαίρες αδράνειας και το ρολόι του Αριστοτέλη.

Επίσης, στην είσοδο του Άλσους υπάρχει εφαρμογή QR Code όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα τρέκκινγκ και το Αριστοτελικό πάρκο.

Τα Σιδηροκαύσια

Η Οθωμανική πόλη των Σιδηροκαυσίων αναπτύχθηκε στην περίοδο μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα στα δυτικά του οικισμού των σημερινών Σταγείρων Χαλκιδικής. Στην περιοχή, ήδη από τους βυζαντινούς χρόνους, υπήρχε σημαντική μεταλλευτική δραστηριότητα.

Ένα από τα δημόσια κτίσματα της πόλης που διατηρήθηκε σε αρκετά  καλή κατάσταση είναι το οθωμανικό λουτρό, το οποίο ιδρύθηκε, πιθανώς από τον Ισχάκ Πασά, μεγάλο βεζίρη και αργότερα βαλή της Θεσσαλονίκης, πριν το 1487, και αποτελούσε πρόσοδο για τη λειτουργία του Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη, που ανήγειρε ο ίδιος. Δίπλα στο οθωμανικό λουτρό αποκαλύφθηκε τζαμί και στα νοτιοδυτικά η λιθόστρωτη οδός που συνδέει τα δυο κτίρια με τον υπόλοιπο οικισμό.

Το οθωμανικό λουτρό αποκαταστάθηκε ύστερα από εργασίες που υλοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και είναι επισκέψιμο. Αποτελείται από τρία λειτουργικά διαμερίσματα – τα αποδυτήρια, την χλιαρή ζώνη και τον θερμό χώρο. Οι θόλοι διακοσμούνταν με ανάγλυφους σταλακτίτες και αστερόσχημα ανοίγματα για τον φωτισμό.

Ο Αριστοτελικός περίπατος

Ο Αριστοτελικός περίπατος ξεκινάει από το Άλσος του Αριστοτέλη -το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής- και καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων στην Ολυμπιάδα, ακολουθώντας μια μοναδική σηματοδοτημένη διαδρομή 15 χλμ. στο περίφημο Αριστοτελικό Όρος με τα 400 και πλέον φυτά και βότανα.

Μια πεζοπορική διαδρομή με βοτανολογικό, πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον με πανοραμική θέα στον Ακάνθιο και Στρυμονικό κόλπο, μέσα σε μια περιοχή Natura 2000.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Διαβαλκανικής Συνεργασίας, η δεύτερη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στην αγορά των Αρχαίων Σταγείρων, με αναφορές από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη, το γνωστό σύγγραμμα 8 βιβλίων του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου για την επιστήμη της πολιτικής ζωής.

*Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

No comments:

Post a Comment