Thursday, June 14, 2018

Το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου παρουσίασε το πρόγραμμά του και στη Θεσσαλονίκη 

    Το αρχαίο θέατρο Δίου στην Πιερία, θα αποτελέσει και φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου που διοργανώνονται εδώ και 47 χρόνια. Το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου, ως μετεξέλιξη του θεσμού “Ολύμπια εν Δίω”(των αγώνων που θεσπίστηκαν από το βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαο), δίνει τη δυνατότητα σε κορυφαίους Έλληνες και διεθνείς δημιουργούς και καλλιτέχνες να εκφραστούν σε χώρους και μνημεία παγκόσμιας ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας. Με 47 εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κλασσικής, παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, εικαστικές εκθέσεις, αρχαιολογικές ομιλίες, αναλόγια και αρχαιολογικούς περιπάτους και κινηματογράφο και τιμώμενη χώρα την Τσεχική Δημοκρατία, το Φεστιβάλ Ολύμπου διοργανώνεται φέτος το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.
    Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του πολιτιστικού θεσμού, που φιλοξενείται στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Όλυμπο, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο του Κ.Θ.Β.Ε., αφού προηγήθηκαν παρουσιάσεις στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης και στην Κατερίνη.
    “Το Φεστιβάλ κλείνει 47 χρόνια ζωής, δεν είναι τυχαίο που ένας θεσμός υπάρχει και δεν χάθηκε στο διάβα του χρόνου, κάθε χρόνο δυναμώνει προστίθενται καινούρια ρεύματα και δημιουργίες με αποτέλεσμα να απασχολεί και να ενδιαφέρει όχι μόνο τους Πιερείς, αλλά και τους πολλούς επισκέπτες που έχουμε κάθε καλοκαίρι, αλλά και τους κατοίκους γειτονικών περιοχών” τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου – ΟΡ.ΦΕ.Ο, Γρηγόρης Παπαχρήστος.
    Οι εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνονται στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου, στα αρχαία Λείβηθρα, στο αρχαιολογικό πάρκο Δίου, στο Βυζαντινό Ναό Παναγίας Κονταριώτισσας, στην αρχαία Πύδνα, στο κέντρο Μεσογειακών ψηφιδωτών Δίου, στα χωριό Άνω Μηλιά και στα Δημοτικά θέατρα Κατερίνης και Λιτοχώρου. Για πρώτη φορά φέτος εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο κάστρο Πλαταμώνα και στον παραδοσιακό οικισμό Παλιός Παντελεήμονας.
    “Φανταστείτε πως νιώθει ο θεατής όταν παρακολουθεί επιλεγμένες παραγωγές σε χώρο ιστορικής και ιδιαίτερης αξίας, πως αισθάνεται ο δημιουργός, ο ερμηνευτής, ο πρωταγωνιστής όταν παρουσιάζει το έργο του, ή εκφράζεται σε ένα τέτοιο μοναδικό χώρο” υπογράμμισε ο κ. Παπαχρήστος.
    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιώργος Χανδόλιας, ανέφερε ότι το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πολύ θέατρο, αρχαίο, παιδικό  και ερασιτεχνικό, μουσικές συναυλίες, αρχαιολογικές ομιλίες και περιπάτους σε τόπους εμβληματικούς.
    Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ όρισε φέτος έναν καινούριο “εσωτερικό θεσμό” τις παράλληλες εκδηλώσεις, δηλαδή αυτό σημαίνει ότι ακτινωτά ξεκινά από το Δίον και φθάνει όσο μπορεί προς πολλές κατευθύνσεις του Νομού Πιερίας.
    “Η ύδραυλις του Δίου”
    Μία από τις ιδιαίτερες εκδηλώσεις του φετινού προγράμματος είναι η “Η ύδραυλις του Δίου” με εισηγητή τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή της Κλασικής Αρχαιολογίας, Δήμητρη Παντερμαλή, το όνομα του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Αρχαίου Δίου και τις ανασκαφές. Η εισήγηση θα συνοδεύεται από μουσική του πιστού αντιγράφου της ύδραυλις που κατασκεύασε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Παρασκευή 10 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου – Αγιονέρι).
    Η επίσημη τελετή έναρξης του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου, με την υποδοχή της τιμώμενης χώρας, θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, στις 30 Ιουνίου και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 2 Σεπτεμβρίου.
    Η επίτιμη πρόξενος της Τσεχικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Μαργαρίτα Ιγνατίδου, η οποία παρουσίασε τις εκδηλώσεις της τιμώμενης χώρας, ανέφερε ότι η Τσεχία γιορτάζει φέτος τα 100 από την ίδρυσή της και προβάλλει στο Φεστιβάλ ένα κομμάτι του πολιτισμού της με κλασσική μουσική, κινηματογραφικά έργα Τσέχων δημιουργών, “Παράσταση ξιφασκίας της εποχής της Αναγέννησης” που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της χώρας, εικαστικές εκθέσεις ζωγράφων και φωτογράφων, έκθεση αφιερωμένη στα έργα του Φραντς Κάφκα και παρουσίαση των μνημείων που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO.
    Στην παρουσίαση την Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας και την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας εκπροσώπησε η Ελένη Κωνσταντίνου και το Κ.Θ.Β.Ε. ο διευθυντής του, Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο πολιτιστικός οργανισμός συμμετέχει με την τραγωδία “Ορέστης” του Ευρυπίδη (στο Αρχαίο Θέατρο Δίου ,το Σάββατο 25 Αυγούστου) σε σκηνοθεσία του ίδιου.
    Το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Δήμο Κατερίνης, τον Δήμο Δίου – Ολύμπου, τον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού, το Επιμελητήριο Πιερίας και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού.
    (αναλυτικά το πρόγραμμα του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου στη διεύθυνση www.festivalolympou.gr/program/), όπως μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

    No comments:

    Post a Comment