1566: δημιουργείται το λιμάνι του Σεντ Ογκουστίν στη βορειανατολική επικράτεια της Φλόριντα των ΗΠΑ. από τον Ισπανό εξερευνητή Πέδρο Μενέντεθ δε Αβιλές. Εικοσιένα χρόνια αργότερα θα λεηλατηθεί και θα καταστραφεί από τον σερ Φράνσις Ντρέικ.
1633: ο Ιταλός αστρονόμος, φυσικός και φιλόσοφος Γαλιλαίος φτάνει στη Ρώμη για να παρουσιαστεί ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης. Βαρύνεται με την κατηγορία ότι, ισχυρίστηκε, πως η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο.
1668: η Ισπανία αναγνωρίζει την Πορτογαλία ως ανεξάρτητο έθνος.
1682: γεννιέται στην Ιταλία ο ζωγράφος Τζιοβάνι Μπατίστα Πιατσέτα. Τα έργα του, που βρίσκονται σε ιστορικά κτίσματα της Βενετίας, προοιωνίζουν το στιλ μπαρόκ. Επηρέασε σημαντικά και τον άλλο Βενετσιάνο ζωγράφο Τζιοβάνι Μπατίστα Τιέπολο, ο οποίος υπήρξε μαθητής του.
1689: μετά τη λήξη της αναίμακτης βρετανικής Ένδοξης Επανάστασης, η Μαρία, κόρη του έκπτωτου βασιλιά και ο Γουλιέλμος της Οράγγης ανακηρύσσονται από κοινού ηγεμόνες της Αγγλίας, υπό τη νεοσυσταθείσα Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Πλέον οι βασιλικές εξουσίες είναι περιορισμένες και οι συνταγματικοί νόμοι δίνουν στο Κοινοβούλιο τον έλεγχο της οικονομίας και του στρατού.
1692: συντελείται η Σφαγή του Γκλενκόου: νωρίς το πρωί 78 άνθρωποι από το κλαν των ΜακΝτόναλντς σκοτώνονται από το στρατό επειδή δεν αναγνώρισαν έγκαιρα το νέο βασιλιά, Γουλιέλμο της Οράγγης.
1728: γεννιέται ο Σκωτσέζος ανατόμος και χειρούργος Τζον Χάντερ. Πρωτοπόρος στη συγκριτική ανατομία, κάνει σημαντικές έρευνες και εισάγει νέες χειρουργικές τεχνικές, μεταξύ αυτών και μία μέθοδο για την απολίνωση των ανευρυσμάτων, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.
1826: ιδρύεται στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ο Αμερικανικός Σύλλογος για την Προώθηση της Αποχής από το Αλκοόλ, του οποίου αργότερα θα ηγηθεί η Φράνσις Γουίλαρντ.
1866: ο διάσημος για τη δράση του Αμερικανός παράνομος Τζέσε Τζέιμς πραγματοποιεί την πρώτη του ληστεία σε τράπεζα του Μισούρι, μέρα μεσημέρι. Μέσα στα επόμενα χρόνια μαζί με τη συμμορία του θα αφαιρέσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τράπεζες, τραίνα, άμαξες και καταστήματα.
1870: γεννιέται ο Πολωνοαμερικανός συνθέτης και πιανίστας Λέοπολντ Γκοντόβσκι. Μαθήτευσε δίπλα στον Γάλλο συνθέτη Καμίλ Σεν-Σανς και έδωσε το πρώτο κονσέρτο του σε ηλικία εννέα ετών. Θεωρείται ένας από τους βιρτουόζους της εποχής του, γνωστός για τις εξαιρετικές και περίπλοκες τεχνικές του στο παίξιμο.
1880: "ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον παρατηρεί τη ροή των ηλεκτρονίων μέσω ενός νήματος πυρακτώσεως. Πρόκειται για το φαινόμενο της θερμοϊονικής εκπομπής, που έμεινε γνωστό και ως ""φαινόμενο Έντισον""."
1883: πεθαίνει στη Βενετία, σε ηλικία 73 ετών, από καρδιακή προσβολή, ο κορυφαίος Γερμανός μουσικοσυνθέτης Ρίχαρντ Βάγκνερ.
1888: "γεννιέται στο Καλέτζι, Αχαΐας ο ""Γέρος της Δημοκρατίας"" Γεώργιος Παπανδρέου."
1892: "γεννιέται στην Αϊόβα των Η.Π.Α. ο ζωγράφος Γκράντ Γούντ, γνωστός για τις απεικονίσεις της αμερικανικής επαρχίας. Η διασημότερη δημιουργία του ονομάζεται ""Αμέρικαν Γκόθικ""."
1894: "οι Γάλλοι αδελφοί Λιμιέρ κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον ""κινηματογράφο"", μια μηχανή, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως μηχανή λήψης και προβολής εικόνων."
1898: σημειώνεται το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στη Βρετανία.
1903: γεννιέται στη Λιέγη, ο Βέλγος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ζόρζ Σιμενόν. Έμεινε γνωστός από τις περιπέτειες του ήρωα του, επιθεωρητή Μεγκρέ. Από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς του 20ου αι. έγραψε περίπου 450 νουβέλες και σύντομες ιστορίες.
1909: ο Γουόλτερ Σκοτ, τερματοφύλακας της Γκρίμσμπι Τάουν, αποκρούει τρία πέναλτι στον αγώνα εναντίον της Μπάρνλεϊ. Τον αγώνα κερδίζει η Μπάρνλεϊ με 2-0, όπου το ένα γκολ σημειώνεται με πέναλτι.
1910: γεννιέται ο Αμερικανός νομπελίστας φυσικός Σόκλεϊ Γουίλιαμ Μπράντφορντ.
1914: ιδρύεται στη Νέα Υόρκη το Αμερικανικό Σωματείο Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών με αντικείμενο την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των μελών του.
1914: οι αντιδράσεις, που ξεσπούν στην Ήπειρο μετά τις αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων προκαλούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, που δηλώνει ότι κάθε αντίσταση εκ μέρους του ελληνικού ή ηπειρωτικού λαού θα είχε κακές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή.
1920: "δημιουργείται στις ΗΠΑ η πρώτη επαγγελματική ομάδα μπάσκετ, που αποτελείται μόνο από έγχρωμους παίκτες με το όνομα ""Ρενέσανς""."
1923: γεννιέται στις ΗΠΑ ο Τσακ Γίεγκερ, ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου το 1947, ταξιδεύοντας με τον πύραυλο Bell X-1. Υπηρέτησε στην αμερικανική αεροπορία ως πιλότος δοκιμαστικών πτήσεων.
1924: ανοίγεται από τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ ο τάφος του βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου, Τουταγχαμών (1350 π.Χ.). Τα ευρήματα στο εσωτερικό του, μεταξύ αυτών και η χρυσή σαρκοφάγος με το μουμιοποιημένο σώμα του Τουταγχαμών, έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.
1933: "γεννιέται στο Σικάγο των ΗΠΑ η ηθοποιός Κιμ Νόβακ. Πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα, που έμειναν στην ιστορία, μεταξύ αυτών και ο ""Ίλιγγος"", που σκηνοθέτησε ο ’Αλφρεντ Χίτσκοκ."
1934: γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο ηθοποιός Τζόρτζ Σίγκαλ.
1942: γεννιέται στις ΗΠΑ ο Πίτερ Τόρκ, ηθοποιός και μουσικός, γνωστός και από το συγκρότημα The Monkeys.
1950: γεννιέται στο Λονδίνο ο τραγουδιστής της ροκ και στιχουργός Πίτερ Γκάμπριελ. Ιδρυτής του συγκροτήματος Genesis, αναδείχθηκε κυρίαρχη φιγούρα του καλλιτεχνικού ροκ. Δραστήριος και εμπνευσμένος δημιουργός, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη γνωριμία του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού κοινού με το worldbeat.
1955: το Ισραήλ αποκτά τέσσερις από τους επτά Παπύρους της Νεκράς Θάλασσας. Πρόκειται για αρχαία χειρόγραφα, που περιλαμβάνουν κείμενα στα εβραϊκά, στα αραμαϊκά, στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1947 σε σπηλιές κοντά στο Κουμράν, ένα οχυρό που βρίσκεται βορειοδυτικά της Νεκρής Θάλασσας. Αποδίδονται στα μέλη μιας μοναστικής κοινότητας, που ήταν εγκαταστημένη στην έρημο του Κουμράν.
1960: η Γαλλία διεξαγάγει δοκιμή της πρώτης ατομικής βόμβας του οπλοστασίου της.
1966: "τα μέλη του βρετανικού συγκροτήματος Rolling Stones εμφανίζονται για πρώτη φορά στο ""Εντ Σάλιβαν Σόου"". Το εν λόγω αμερικανικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα ήταν από τα πιο δημοφιλή, αλλά και το πλέον μακροβιότερο (1948-1971) στην ιστορία της τηλεόρασης."
1970: η αυτοκινητοβιομηχανία Τζένεραλ Μότορς ανακοινώνει ότι, σχεδιάζει κινητήρες, που θα χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη.
1970: περίπου τριακόσιοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες των ΗΠΑ ζητούν την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται εκτοπισμένος στη Ζάτουνα της Αρκαδίας.
1971: στρατεύματα από το Δυτικό Βιετνάμ, υποστηριζόμενα από αμερικανικές δυνάμεις, από ξηράς και αέρος, εισβάλλουν στο γειτονικό Λάος.
1973: "δημοσιεύεται στο Παρίσι στα ρωσικά ο πρώτος τόμος του έργου του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν ""Το Αρχιπέλαγος του Γκούλαγκ"", που περιγράφει την καταπιεστική αστυνομοκρατία, που επικρατεί στη Σοβιετική Ένωση. Οι αρχές της ΕΣΣΔ χαρακτηρίζουν το βιβλίο συκοφαντικό.
1974: γεννιέται στο Στάφορντσάιρ της Βρετανίας ο τραγουδιστής της ποπ, Ρόμπι Γουίλιαμς.
1974: ο νομπελίστας συγγραφέας Αλεξάντερ Σολζενίτσιν συλλαμβάνεται, χάνει τη σοβιετική υπηκοότητα του και απελαύνεται από την ΕΣΣΔ.
1975: "επτά μήνες μετά την εισβολή τους στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι ανακηρύττουν το ""Τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου""."
1976: πεθαίνει η διεθνούς φήμης Γαλλίδα σοπράνο Λίλι Πονς.
1983: το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πυγμαχίας μειώνει τους γύρους από δεκαπέντε σε δώδεκα.
1984: ο Κονσταντίν Τσερνιένκο διαδέχεται τον εκλιπόντα Γιούρι Αντρόποφ στη θέση του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
1988: ξεκινούν οι 15οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Κάλγκαρι του Καναδά. Παίρνουν μέρος 1.113 αθλητές και 315 αθλήτριες από 57 κράτη σε 46 αγωνίσματα.
1990: επιτυγχάνεται συμφωνία μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας επί σχεδίου δύο φάσεων με στόχο την επανένωση της χώρας.
1991: "η αμερικανική ταινία ""Χορεύοντας με τους Λύκους"" του Κέβιν Κόστνερ, εξασφαλίζει 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ."
1991: η Βόρεια και η Νότια Κορέα αποφασίζουν την ένωσή τους σε αθλητικό επίπεδο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, πάντως θα εμφανιστούν χωριστά.
1991: "ο βρετανικός οίκος Σόθμπις ανακοινώνει την ανακάλυψη των χειρογράφων του Μάρκ Τουέιν, για το έργο ""Χακλμπέρι Φιν"", τα οποία θεωρούνταν χαμένα επί περίπου έναν αιώνα."
1991: "στη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί ρίχνουν δύο, κατευθυνόμενες με λέιζερ, ""έξυπνες βόμβες"" σε υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης. Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φρικτό τρόπο. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους, επρόκειτο για στρατιωτική εγκατάσταση."
1992: στην Ινδία, μαοϊκοί αντάρτες σκοτώνουν 33 άτομα της ινδουιστικής ανώτατης κάστας στο ινδικό κρατίδιο Μπιχάρ, σε αντίποινα για το φόνο 10 μελών της κατώτερης κάστας των Χαριζάν.
1993: ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν δηλώνει ότι, είναι αποφασισμένος να ξεχάσει το παρελθόν και να συνάψει νέες σχέσεις με τις ΗΠΑ, αν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να ακούσει την άποψη του Ιράκ.
1994: οι δυτικές πρεσβείες στο Βελιγράδι δίνουν εντολή σε διπλωμάτες και προσωπικό να εγκαταλείψουν την γιουγκοσλαβική πόλη.
1994: στη Σομαλία, 60 άτομα σκοτώνονται στη διάρκεια φυλετικών ταραχών.
1995: στο Μεξικό, οι Ζαπατίστας καταγγέλλουν ότι, τα κυβερνητικά στρατεύματα βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές.
1995: το δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία απαγγέλλει κατηγορίες εναντίον 21 Σέρβων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε στρατόπεδο κρατουμένων της Βοσνίας, το 1992.
1996: "στις ΗΠΑ ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων οι ταινίες ""Μπέιμπ, το γουρουνάκι"", ""Apollo 13"", ""Braveheart"", ""Ο ταχυδρόμος"" και ""Λογική και Ευαισθησία""."
1997: ο ΣΥΝ απορρίπτει το ενδεχόμενο κεντρικής συμφωνίας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές, όχι όμως και σε τοπικό επίπεδο.
1997: το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Ντισκάβερι αρχίζει τις διαδικασίες επισκευής του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χάμπλ, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά στο εξώτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας. Η αντικατάσταση του από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο της Επόμενης Γενιάς προγραμματίζεται για το 2009.
1999: "εφαρμόζεται το ""fair play"" στον αγώνα κυπέλλου ’Αρσεναλ- Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (2-1). Στο 75ο λεπτό οι παίκτες της Σέφιλντ πετούν την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου, για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στον τραυματία συμπαίκτη τους Λι Μόρις. Στην επαναφορά, όμως, ο Κανου δίνει πάσα στον Όβερμαρς, ο οποίος σκοράρει. Μετά τη λήξη του αγώνα ο προπονητής της ’Αρσεναλ Αρσενε Βένγκερ και ο αντιπρόεδρος Ντέιβιντ Ντέιν ζητούν από τον διαιτητή του αγώνα Στιβ Μπρους την επανάληψη, αίτημα το οποίο γίνεται δεκτό από την Αγγλική Ομοσπονδία μετά από 127 χρόνια στην ιστορία του Κυπέλλου. Ο αγώνας επαναλαμβάνεται μετά από 3 ημέρες με νίκη της ’ρσεναλ."
1999: πεθαίνει από καρκίνο στο Ζάγκρεμπ ο Κροάτης Ντράγκαν Κοβάσικ, ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες της Ευρώπης. Υπήρξε 4ος σκόρερ όλων των εποχών στο Κροατικό Πρωτάθλημα, ενώ με την εθνική ομάδα αγωνίστηκε 104 φορές και σημείωσε 807 πόντους.
2000: "μια ημέρα μετά το θάνατο του Τσάρλς Σούλτς δημιουργού των κόμικς ""Πίνατς"", βλέπει το φως της δημοσιότητας στις αμερικανικές εφημερίδες η τελευταία περιπέτεια του Σνούπι και της παρέας του."
2001: τετρακόσιοι άνθρωποι πέφτουν θύματα του ισχυρού σεισμού των 6,6 Ρίχτερ, που πλήττει το Ελ Σαλβαδόρ.
1633: ο Ιταλός αστρονόμος, φυσικός και φιλόσοφος Γαλιλαίος φτάνει στη Ρώμη για να παρουσιαστεί ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης. Βαρύνεται με την κατηγορία ότι, ισχυρίστηκε, πως η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο.
1668: η Ισπανία αναγνωρίζει την Πορτογαλία ως ανεξάρτητο έθνος.
1682: γεννιέται στην Ιταλία ο ζωγράφος Τζιοβάνι Μπατίστα Πιατσέτα. Τα έργα του, που βρίσκονται σε ιστορικά κτίσματα της Βενετίας, προοιωνίζουν το στιλ μπαρόκ. Επηρέασε σημαντικά και τον άλλο Βενετσιάνο ζωγράφο Τζιοβάνι Μπατίστα Τιέπολο, ο οποίος υπήρξε μαθητής του.
1689: μετά τη λήξη της αναίμακτης βρετανικής Ένδοξης Επανάστασης, η Μαρία, κόρη του έκπτωτου βασιλιά και ο Γουλιέλμος της Οράγγης ανακηρύσσονται από κοινού ηγεμόνες της Αγγλίας, υπό τη νεοσυσταθείσα Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Πλέον οι βασιλικές εξουσίες είναι περιορισμένες και οι συνταγματικοί νόμοι δίνουν στο Κοινοβούλιο τον έλεγχο της οικονομίας και του στρατού.
1692: συντελείται η Σφαγή του Γκλενκόου: νωρίς το πρωί 78 άνθρωποι από το κλαν των ΜακΝτόναλντς σκοτώνονται από το στρατό επειδή δεν αναγνώρισαν έγκαιρα το νέο βασιλιά, Γουλιέλμο της Οράγγης.
1728: γεννιέται ο Σκωτσέζος ανατόμος και χειρούργος Τζον Χάντερ. Πρωτοπόρος στη συγκριτική ανατομία, κάνει σημαντικές έρευνες και εισάγει νέες χειρουργικές τεχνικές, μεταξύ αυτών και μία μέθοδο για την απολίνωση των ανευρυσμάτων, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.
1826: ιδρύεται στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ο Αμερικανικός Σύλλογος για την Προώθηση της Αποχής από το Αλκοόλ, του οποίου αργότερα θα ηγηθεί η Φράνσις Γουίλαρντ.
1866: ο διάσημος για τη δράση του Αμερικανός παράνομος Τζέσε Τζέιμς πραγματοποιεί την πρώτη του ληστεία σε τράπεζα του Μισούρι, μέρα μεσημέρι. Μέσα στα επόμενα χρόνια μαζί με τη συμμορία του θα αφαιρέσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τράπεζες, τραίνα, άμαξες και καταστήματα.
1870: γεννιέται ο Πολωνοαμερικανός συνθέτης και πιανίστας Λέοπολντ Γκοντόβσκι. Μαθήτευσε δίπλα στον Γάλλο συνθέτη Καμίλ Σεν-Σανς και έδωσε το πρώτο κονσέρτο του σε ηλικία εννέα ετών. Θεωρείται ένας από τους βιρτουόζους της εποχής του, γνωστός για τις εξαιρετικές και περίπλοκες τεχνικές του στο παίξιμο.
1880: "ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον παρατηρεί τη ροή των ηλεκτρονίων μέσω ενός νήματος πυρακτώσεως. Πρόκειται για το φαινόμενο της θερμοϊονικής εκπομπής, που έμεινε γνωστό και ως ""φαινόμενο Έντισον""."
1883: πεθαίνει στη Βενετία, σε ηλικία 73 ετών, από καρδιακή προσβολή, ο κορυφαίος Γερμανός μουσικοσυνθέτης Ρίχαρντ Βάγκνερ.
1888: "γεννιέται στο Καλέτζι, Αχαΐας ο ""Γέρος της Δημοκρατίας"" Γεώργιος Παπανδρέου."
1892: "γεννιέται στην Αϊόβα των Η.Π.Α. ο ζωγράφος Γκράντ Γούντ, γνωστός για τις απεικονίσεις της αμερικανικής επαρχίας. Η διασημότερη δημιουργία του ονομάζεται ""Αμέρικαν Γκόθικ""."
1894: "οι Γάλλοι αδελφοί Λιμιέρ κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον ""κινηματογράφο"", μια μηχανή, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως μηχανή λήψης και προβολής εικόνων."
1898: σημειώνεται το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στη Βρετανία.
1903: γεννιέται στη Λιέγη, ο Βέλγος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ζόρζ Σιμενόν. Έμεινε γνωστός από τις περιπέτειες του ήρωα του, επιθεωρητή Μεγκρέ. Από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς του 20ου αι. έγραψε περίπου 450 νουβέλες και σύντομες ιστορίες.
1909: ο Γουόλτερ Σκοτ, τερματοφύλακας της Γκρίμσμπι Τάουν, αποκρούει τρία πέναλτι στον αγώνα εναντίον της Μπάρνλεϊ. Τον αγώνα κερδίζει η Μπάρνλεϊ με 2-0, όπου το ένα γκολ σημειώνεται με πέναλτι.
1910: γεννιέται ο Αμερικανός νομπελίστας φυσικός Σόκλεϊ Γουίλιαμ Μπράντφορντ.
1914: ιδρύεται στη Νέα Υόρκη το Αμερικανικό Σωματείο Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών με αντικείμενο την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των μελών του.
1914: οι αντιδράσεις, που ξεσπούν στην Ήπειρο μετά τις αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων προκαλούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, που δηλώνει ότι κάθε αντίσταση εκ μέρους του ελληνικού ή ηπειρωτικού λαού θα είχε κακές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή.
1920: "δημιουργείται στις ΗΠΑ η πρώτη επαγγελματική ομάδα μπάσκετ, που αποτελείται μόνο από έγχρωμους παίκτες με το όνομα ""Ρενέσανς""."
1923: γεννιέται στις ΗΠΑ ο Τσακ Γίεγκερ, ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου το 1947, ταξιδεύοντας με τον πύραυλο Bell X-1. Υπηρέτησε στην αμερικανική αεροπορία ως πιλότος δοκιμαστικών πτήσεων.
1924: ανοίγεται από τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ ο τάφος του βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου, Τουταγχαμών (1350 π.Χ.). Τα ευρήματα στο εσωτερικό του, μεταξύ αυτών και η χρυσή σαρκοφάγος με το μουμιοποιημένο σώμα του Τουταγχαμών, έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.
1933: "γεννιέται στο Σικάγο των ΗΠΑ η ηθοποιός Κιμ Νόβακ. Πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα, που έμειναν στην ιστορία, μεταξύ αυτών και ο ""Ίλιγγος"", που σκηνοθέτησε ο ’Αλφρεντ Χίτσκοκ."
1934: γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο ηθοποιός Τζόρτζ Σίγκαλ.
1942: γεννιέται στις ΗΠΑ ο Πίτερ Τόρκ, ηθοποιός και μουσικός, γνωστός και από το συγκρότημα The Monkeys.
1950: γεννιέται στο Λονδίνο ο τραγουδιστής της ροκ και στιχουργός Πίτερ Γκάμπριελ. Ιδρυτής του συγκροτήματος Genesis, αναδείχθηκε κυρίαρχη φιγούρα του καλλιτεχνικού ροκ. Δραστήριος και εμπνευσμένος δημιουργός, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη γνωριμία του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού κοινού με το worldbeat.
1955: το Ισραήλ αποκτά τέσσερις από τους επτά Παπύρους της Νεκράς Θάλασσας. Πρόκειται για αρχαία χειρόγραφα, που περιλαμβάνουν κείμενα στα εβραϊκά, στα αραμαϊκά, στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1947 σε σπηλιές κοντά στο Κουμράν, ένα οχυρό που βρίσκεται βορειοδυτικά της Νεκρής Θάλασσας. Αποδίδονται στα μέλη μιας μοναστικής κοινότητας, που ήταν εγκαταστημένη στην έρημο του Κουμράν.
1960: η Γαλλία διεξαγάγει δοκιμή της πρώτης ατομικής βόμβας του οπλοστασίου της.
1966: "τα μέλη του βρετανικού συγκροτήματος Rolling Stones εμφανίζονται για πρώτη φορά στο ""Εντ Σάλιβαν Σόου"". Το εν λόγω αμερικανικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα ήταν από τα πιο δημοφιλή, αλλά και το πλέον μακροβιότερο (1948-1971) στην ιστορία της τηλεόρασης."
1970: η αυτοκινητοβιομηχανία Τζένεραλ Μότορς ανακοινώνει ότι, σχεδιάζει κινητήρες, που θα χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη.
1970: περίπου τριακόσιοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες των ΗΠΑ ζητούν την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται εκτοπισμένος στη Ζάτουνα της Αρκαδίας.
1971: στρατεύματα από το Δυτικό Βιετνάμ, υποστηριζόμενα από αμερικανικές δυνάμεις, από ξηράς και αέρος, εισβάλλουν στο γειτονικό Λάος.
1973: "δημοσιεύεται στο Παρίσι στα ρωσικά ο πρώτος τόμος του έργου του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν ""Το Αρχιπέλαγος του Γκούλαγκ"", που περιγράφει την καταπιεστική αστυνομοκρατία, που επικρατεί στη Σοβιετική Ένωση. Οι αρχές της ΕΣΣΔ χαρακτηρίζουν το βιβλίο συκοφαντικό.
1974: γεννιέται στο Στάφορντσάιρ της Βρετανίας ο τραγουδιστής της ποπ, Ρόμπι Γουίλιαμς.
1974: ο νομπελίστας συγγραφέας Αλεξάντερ Σολζενίτσιν συλλαμβάνεται, χάνει τη σοβιετική υπηκοότητα του και απελαύνεται από την ΕΣΣΔ.
1975: "επτά μήνες μετά την εισβολή τους στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι ανακηρύττουν το ""Τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου""."
1976: πεθαίνει η διεθνούς φήμης Γαλλίδα σοπράνο Λίλι Πονς.
1983: το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πυγμαχίας μειώνει τους γύρους από δεκαπέντε σε δώδεκα.
1984: ο Κονσταντίν Τσερνιένκο διαδέχεται τον εκλιπόντα Γιούρι Αντρόποφ στη θέση του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
1988: ξεκινούν οι 15οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Κάλγκαρι του Καναδά. Παίρνουν μέρος 1.113 αθλητές και 315 αθλήτριες από 57 κράτη σε 46 αγωνίσματα.
1990: επιτυγχάνεται συμφωνία μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας επί σχεδίου δύο φάσεων με στόχο την επανένωση της χώρας.
1991: "η αμερικανική ταινία ""Χορεύοντας με τους Λύκους"" του Κέβιν Κόστνερ, εξασφαλίζει 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ."
1991: η Βόρεια και η Νότια Κορέα αποφασίζουν την ένωσή τους σε αθλητικό επίπεδο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, πάντως θα εμφανιστούν χωριστά.
1991: "ο βρετανικός οίκος Σόθμπις ανακοινώνει την ανακάλυψη των χειρογράφων του Μάρκ Τουέιν, για το έργο ""Χακλμπέρι Φιν"", τα οποία θεωρούνταν χαμένα επί περίπου έναν αιώνα."
1991: "στη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί ρίχνουν δύο, κατευθυνόμενες με λέιζερ, ""έξυπνες βόμβες"" σε υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης. Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φρικτό τρόπο. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους, επρόκειτο για στρατιωτική εγκατάσταση."
1992: στην Ινδία, μαοϊκοί αντάρτες σκοτώνουν 33 άτομα της ινδουιστικής ανώτατης κάστας στο ινδικό κρατίδιο Μπιχάρ, σε αντίποινα για το φόνο 10 μελών της κατώτερης κάστας των Χαριζάν.
1993: ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν δηλώνει ότι, είναι αποφασισμένος να ξεχάσει το παρελθόν και να συνάψει νέες σχέσεις με τις ΗΠΑ, αν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να ακούσει την άποψη του Ιράκ.
1994: οι δυτικές πρεσβείες στο Βελιγράδι δίνουν εντολή σε διπλωμάτες και προσωπικό να εγκαταλείψουν την γιουγκοσλαβική πόλη.
1994: στη Σομαλία, 60 άτομα σκοτώνονται στη διάρκεια φυλετικών ταραχών.
1995: στο Μεξικό, οι Ζαπατίστας καταγγέλλουν ότι, τα κυβερνητικά στρατεύματα βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές.
1995: το δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία απαγγέλλει κατηγορίες εναντίον 21 Σέρβων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε στρατόπεδο κρατουμένων της Βοσνίας, το 1992.
1996: "στις ΗΠΑ ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων οι ταινίες ""Μπέιμπ, το γουρουνάκι"", ""Apollo 13"", ""Braveheart"", ""Ο ταχυδρόμος"" και ""Λογική και Ευαισθησία""."
1997: ο ΣΥΝ απορρίπτει το ενδεχόμενο κεντρικής συμφωνίας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές, όχι όμως και σε τοπικό επίπεδο.
1997: το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Ντισκάβερι αρχίζει τις διαδικασίες επισκευής του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χάμπλ, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά στο εξώτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας. Η αντικατάσταση του από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο της Επόμενης Γενιάς προγραμματίζεται για το 2009.
1999: "εφαρμόζεται το ""fair play"" στον αγώνα κυπέλλου ’Αρσεναλ- Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (2-1). Στο 75ο λεπτό οι παίκτες της Σέφιλντ πετούν την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου, για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στον τραυματία συμπαίκτη τους Λι Μόρις. Στην επαναφορά, όμως, ο Κανου δίνει πάσα στον Όβερμαρς, ο οποίος σκοράρει. Μετά τη λήξη του αγώνα ο προπονητής της ’Αρσεναλ Αρσενε Βένγκερ και ο αντιπρόεδρος Ντέιβιντ Ντέιν ζητούν από τον διαιτητή του αγώνα Στιβ Μπρους την επανάληψη, αίτημα το οποίο γίνεται δεκτό από την Αγγλική Ομοσπονδία μετά από 127 χρόνια στην ιστορία του Κυπέλλου. Ο αγώνας επαναλαμβάνεται μετά από 3 ημέρες με νίκη της ’ρσεναλ."
1999: πεθαίνει από καρκίνο στο Ζάγκρεμπ ο Κροάτης Ντράγκαν Κοβάσικ, ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες της Ευρώπης. Υπήρξε 4ος σκόρερ όλων των εποχών στο Κροατικό Πρωτάθλημα, ενώ με την εθνική ομάδα αγωνίστηκε 104 φορές και σημείωσε 807 πόντους.
2000: "μια ημέρα μετά το θάνατο του Τσάρλς Σούλτς δημιουργού των κόμικς ""Πίνατς"", βλέπει το φως της δημοσιότητας στις αμερικανικές εφημερίδες η τελευταία περιπέτεια του Σνούπι και της παρέας του."
2001: τετρακόσιοι άνθρωποι πέφτουν θύματα του ισχυρού σεισμού των 6,6 Ρίχτερ, που πλήττει το Ελ Σαλβαδόρ.
No comments:
Post a Comment