Tuesday, February 27, 2018

CHATEAU MIRAVAL

Στο ονειρικό Chateau Miraval των Τζολί-Πιτ

Το σατό στη νότια Προβηγκία που το πρώην ζεύγος λάτρεψε όσο τίποτα άλλο...

Είναι γνωστή η λατρεία των Αντζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ για την εξοχή της νότιας Γαλλίας, εκεί που μάλιστα απέκτησαν και συνεχίζουν να διατηρούν ένα υπέροχο εξοχικό, το Chateau Miraval στην Προβάνς. Το πρώην ζευγάρι αγόρασε το εκατοντάδων στρεμμάτων κτήμα στη Γαλλία το 2008, αντί 60 εκατ. ευρώ και δαπάνησαν δεκάδες ακόμη εκατομμύρια για να το μετατρέψουν στον προσωπικό τους παράδεισο. Στο κέντρο του δεσπόζει ένας πύργος του 17ου αιώνα, με 35 δωμάτια, ενώ περιβάλλεται από αμπελώνες και ελαιώνες. Στο κτήμα, υπάρχει φυσικά και εκκλησία, στην οποία Αντζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ αντάλλαξαν όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης.
Το Miraval βρίσκεται στη νότια Προβηγκία, σε μια οινοπαραγωγική κοιλάδα, σε υψόμετρο 350 μέτρων. Το κτήμα αποτελείται από αμπελώνες με συνολική έκταση μεγαλύτερη των 303 τετραγωνικών χιλιομέτρων στους οποίους καλλιεργούνται ποικιλίεςRolle, Grenache και Syrah, ενώ σε έκταση 105 τετραγωνικών ελαιόδεντρα δίνουν λάδι από οργανική καλλιέργεια. Και η καλλιέργεια στους αμπελώνες είναι οργανική. Οι πρακτικές αυτές ακολουθούνταν εκεί και πριν το Miraval περάσει στην ιδιοκτησία των Τζολί και Πιτ.
Σήμερα, ο αμπελώνας του Chateau Miraval έχει αξία 80 εκατ. δολάρια και από τον οποίο παράγεται ένα ροζέ κρασί των Côtes de Provence που είναι πολύ δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο κάθε χρονιά κερδίζει βραβεία. Μάλιστα, φέτος είναι η Πέμπτη χρονιά της ετικέτας του κρασιού τους και ο οινοποιός Μαρκ Περέν μίλησε στο περιοδικό «People»: «Το Miraval 2017 βεβαιότατα και είναι ο καλύτερος τρύγος μας από τότε που ξεκινήσαμε, το 2012. Με υπέροχα αρώματα λευκών λουλουδιών και φρούτων, το κρασί διατηρεί εκείνες τις μεταλλικές νότες από τα ασβεστολιθικά εδάφη που είναι το σήμα κατατεθέν των σπουδαιότερων γαλλικών τερουάρ. Αυτό όμως που κάνει αυτή την παραγωγή του 2017 να ξεχωρίζει είναι η βελούδινη υφή που προσθέτει μια πολύ ιδιαίτερη διάσταση στο κρασί» τόνισε ο πέμπτης γενιάς οινοποιός.
Αλλά το υποστατικό διαθέτει και πολλές ελιές, που καλλιεργούνται σε πεζούλες. «Καλλιεργούμε ελιές σε έκταση 120 στρεμάτων και τώρα που έγιναν 12 ετών έβγαλαν ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 100% βιολογικό», δήλωσε ο υπεύθυνος του Chateau Miraval Σαρλ Περέν. Η παραγωγή είναι περιορισμένη, 10.000 μπουκάλια των 50 cl, και διατίθενται τώρα προς πώληση.
Για το γαστρονομικό αυτό «αρωματικό, με νότες αμύγδαλου, καρυδιού και αγγινάρας με μανιτάρια» ελαιόλαδο που είναι συσκευασμένο σε κεραμικές φιάλες για καλύτερες συνθήκες συντήρησης, μαύρες για το σικ, πληρώνει κανείς 29 ευρώ ανά 50 cl.
Παρά τις φήμες που ήθελαν το ζευγάρι να προχωρεί, μετά τον χωρισμό τους το 2016, σε πώληση των αμπελώνων «τίποτα δεν έχει αλλάξει», όπως δήλωσε πηγή στο περιοδικό. Πρόθεση και των δύο είναι να διατηρήσουν την ιδιοκτησία «ως επένδυση για τα παιδιά τους», πρόσθεσε η πηγή.
Photo of Brad Pitt by Serge Chapuis as published at Wine Spectator
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

No comments:

Post a Comment