Τα πιο ανεξερεύνητα χωριουδάκια της Ηπείρου μας περιμένουν να ανακαλύψουμε την ακαταμάχητη γοητεία τους.

Ένα Ζαγοροχώρι που ίσως δεν έχετε ξανακούσει αλλά θα σας συναρπάσει με τη θέα του. Το πιο ορεινό από τα Τζουμέρκα για να απομονωθείτε από όλους και απ’ όλα. Ένας γλυκύτατος οικισμός στις όχθες του Αχέροντα κι ένα Μαστοροχώρι… κανονικό υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής.
Η Ήπειρος δεν έχει μόνο χωριά «σταρ». Έχει και μικρότερες γωνιές, εξίσου γραφικές και όμορφες, «πνιγμένες» στη φύση και έτοιμες να τις γνωρίσετε και να τις αγαπήσετε.
Γλυκή
Δεν είναι το γραφικό χωριό που έχετε συνηθίσει να βλέπετε στις καρτποσταλικές φωτογραφίες της Ηπείρου, αλλά η Γλυκή έχει άλλες χάρες: Είναι ένα μικρούλι χωριουδάκι στις όχθες του Αχέροντα, με ήπια τουριστική οργάνωση που το καθιστά ιδανική βάση για εξερευνήσεις στην γύρω περιοχή. Όταν αποφασίσετε να σηκωθείτε από τα τραπέζια που απλώνουν τα ταβερνάκια σχεδόν πάνω στην κοίτη του ποταμού, θα πάρετε το ειδυλλιακό μονοπάτι που οι ντόπιοι αποκαλούν Σκάλα της Τζαβέλαινας, το οποίο καταλήγει στο Σούλι και το Κάστρο της Κιάφας. Με βάση τη Γλυκή, μπορείτε να επισκεφθείτε την Πάργα και τα Σύβοτα για τις πρώτες βουτιές, καθώς και τις εκβολές του Αχέροντα στην Αμμουδιά, από όπου ξεκινούν βαρκάκια που θα σας ξεναγήσουν στο δέλτα του ποταμού και τα νερά της Στυγός που σύμφωνα με τον μύθο έκαναν αθάνατο τον Αχιλλέα.

Βραδέτο
Αυτό είναι το πιο ορεινό χωριό του Ζαγορίου. Κι αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Από εδώ θα απολαύσετε την πιο συγκλονιστική θέα προς την καρδιά της Ηπείρου. Στα 1.340 μέτρα υψόμετρο, το Βραδέτο χτίστηκε τον 17ο αιώνα πάνω σ’ έναν βράχο που ατενίζει το φαράγγι του Βίκου από μπρος και την οροσειρά της Τύμφης από την πίσω πλευρά του. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, δεσπόζει η πλατεία με τη μεγάλη πέτρινη εκκλησία της Γέννησης της Παναγιάς, η οποία χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Μετά τις βόλτες στα λιθόστρωτα καλντερίμια με τα πετρόχτιστα σπιτάκια, θα ανηφορίσετε στην τοποθεσία Μπελόη για την καλύτερη θέα προς τη χαράδρα του Βίκου και θα κατέβετε την «σκαλά του Βραδέτου», το μονοπάτι με τα σκαλοπάτια και τα… Πέρα και Δώθε γεφυράκια που ενώνουν το χωριό με το γειτονικό Καπέσοβο.
Νεγάδες
Μικρό, ορεινό και ανεξερεύνητο, το χωριουδάκι των Νεγάδων αριθμεί λιγότερους από 50 μόνιμους κατοίκους, αλλά ξεχωρίζει για την φύση που το περικλείει, στα 1.060 μέτρα του βουνού της Τύμφης στο κεντρικό Ζαγόρι. Από τα highlights των Νεγάδων είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες που θα δείτε στην Ελλάδα: Στην πρώτη πλατεία που θα συναντήσετε στον οικισμό, είναι χτισμένος ο τρίκλιτος ναός που έχει… διαφορετική εκκλησία για κάθε κλίτος: Τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Τριάδα. Εκεί «κρύβονται» ιδιαίτερες αγιογραφίες και τοιχογραφίες, που μεταξύ άλλων απεικονίζουν αρχαίους Έλληνες όπως ο Πλούταρχος και ο Αριστοτέλης. Σε κοντινή απόσταση, ιδανική για εξερευνήσεις, θα βρείτε την Κόνιτσα και τα γραφικά χωριά των Κήπων και του Βίκου.

Πυρσόγιαννη
Αδικημένα από την «χρυσόσκονη» των Ζαγοροχωρίων, τα Μαστοροχώρια της Ηπείρου περιμένουν τον επισκέπτη τους για να τον ανταμείψουν με ανόθευτη ομορφιά κι ανεπιτήδευτη παραδοσιακή γοητεία. Ένα από τα πιο όμορφα Μαστοροχώρια, η Πυρσόγιαννη φωλιάζει μέσα σε ένα χρωματιστό δάσος από πεύκα, έλατα κι οξιές και θεωρείται η… μαστορομάνα της Ηπείρου. Στο Μουσείο που φιλοξενείται στο παλιό σχολείο του χωριού θα μάθετε για την ιστορία και τη ζωή στον μικρόκοσμο των Μαστοροχωρίων, αλλά στην πραγματικότητα, την γοητεία της πέτρας θα την αντιληφθείτε περπατώντας στα πέτρινα καλντερίμια της με τα αρχοντικά και τα καφενεδάκια που σερβίρουν ντόπιο τσίπουρο στην πλατεία με θέα τις καταπράσινες πλαγιές.
Μόλιστα
Είναι Μαστοροχώρι και δεν είναι… Για την ακρίβεια, η Μόλιστα είναι ένα χωριό… πύλη προς τα Μαστοροχώρια. Λίγο έξω από την Κόνιτσα, μετά από τα απανωτά ζιγκ-ζαγκ του δρόμου, θα βρεθείτε σε ένα πευκόδασος που κρύβει μια πέτρινη βρύση – αφετηρία του λιθόχτιστου δρόμου που οδηγεί στην πλατεία του χωριού. Με έναν μόλις ξενώνα και ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, η Μόλιστα εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική της, που γεμίζει το βλέμμα με χρώμα και πρωτότυπα διακοσμητικά στοιχεία στα σπιτάκια του χωριού. Εντυπωσιακότατος είναι ο «προστάτης» του οικισμού, Άγιος Νικόλαος, με τα ξύλινα τέμπλα που σκαλίστηκαν από μετσοβίτες τεχνίτες. Εδώ θα χορτάσετε βόλτες στην φύση, στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του όρους που ονομάζεται… Κλέφτης και σίγουρα θα σας κλέψει την καρδιά. Μπορείτε επίσης να «ξεστρατίσετε» προς τα διπλανά χωριά, Γαναδιό και Μοναστήρι, τα οποία λέγεται πως κάποτε ήταν ενωμένα με την Μόλιστα.
Μελισσουργοί
Γίνεται αφιέρωμα στην Ήπειρο χωρίς… Τζουμέρκα; Το λιγότερο προβεβλημένο, αλλά το πιο ορεινό και εξίσου γραφικό με τους «γείτονές» του χωριό του συμπλέγματος, οι Μελισσουργοί είναι χτισμένοι εξολοκλήρου από πέτρα και ξύλο και διαθέτουν συγκλονιστική πανοραμική θέα. Η πέτρινη πλατεία μοιάζει να κρέμεται στην άκρη του γκρεμού, ενώ τα ταβερνάκια και τα καφενεία σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ, τσίπουρο και εκλεκτό κρασί.
Διαβάστε περισσότερα – Τζουμέρκα: Ήπειρος σε slow motion