Το Λέουβαρντεν (Leeuwarden) είναι μια πόλη 100.000 κατοίκων στη βόρεια Ολλανδία, πρωτεύουσα της επαρχίας Φρίσλαντ. Το Λέουβαρντεν κατοικείται συνεχώς από τον 10ο αιώνα, ενώ έλαβε τα δικαιώματα πόλης το 1435.

Η πόλη της βόρειας Ολλανδίας και η Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας, θα είναι οι δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2018.
Το Λεουβάρντεν βρίσκεται σε μια καθαρά αγροτική περιοχή. και η οικονομία της πόλης στηρίζεται πολύ στο γεωργικό τομέα.
Τα πιο γνωστά κτήρια στο κέντρο της πόλης είναι η Κανσελαρέι (πρώην καγκελαρία), το Σταντχουντερλέικ χοφ, μία από τις κατοικίες της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας μέχρι το 1971, το Βάαγκ (παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης), η εκκλησία του αγίου Βονιφάτιου, ο κεκλιμένος πύργος Ολντεχόφε και το μουσείο Φρις.

Το Λέουβαρντεν είναι το σημείο αφετηρίας και τερματισμού του αγώνα παγοδρομίας Elfstedentocht, μήκους 200 χιλιομέτρων, ο οποίος ακολουθεί τα κανάλια της περιοχής όποτε το επιτρέπει ο καιρός (είναι δηλαδή αρκετά κρύος ώστε να παγώσουν).

Διάσημοι που γεννήθηκαν στο Λέουβαρντεν είναι ο καλλιτέχνης Μαουρίτς Κορνέλις Έσερ, η Μάτα Χάρι και η Σάσκια φαν Έιλενμπυρχ, γυναίκα του Ρέμπραντ.