Monday, February 26, 2018













Χορεύουμε για τη ζωή
Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον το «Χορεύουμε για τη ζωή», η παράσταση παραδοσιακού χορού και μουσικής που πραγματοποιείται φέτος για 14η συναπτή χρονιά. Βασικό στοιχείο της διοργάνωσης, η ευκαιρία που δίνει κάθε χρόνο σε χορευτές, μουσικούς και θεατές να συνεισφέρουν στην ανακούφιση του συνανθρώπου τους.
Τα Χριστούγεννα του 2004 όλη η ανθρωπότητα παρακολουθούσε συγκλονισμένη τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε το τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία. Απέναντι σ’ αυτή την τραγική πραγματικότητα, μια παρέα δασκάλων παραδοσιακού χορού αποφάσισαν να βοηθήσουν με τον τρόπο που μπορούσαν: χορεύοντας και τραγουδώντας. Έτσι, το χειμώνα του 2005 πέντε πολιτιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία των χοροδιδασκάλων τους και με τη συνδρομή χορευτών και καταξιωμένων μουσικών, οργάνωσαν μια φιλανθρωπική εκδήλωση με τίτλο «Χορεύουμε για τη ζωή». Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ήταν τόσο ενθαρρυντική, που οδήγησε στη θεσμοθέτηση της εκδήλωσης.
Τα έσοδα διατίθενται κάθε χρόνο σε διαφορετικό φιλανθρωπικό σκοπό, σε μια προσπάθεια υλικής και ψυχικής συμπαράστασης σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς. Μέχρι σήμερα η μεγάλη παρέα του «Χορεύουμε για τη ζωή» έχει συνδράμει στο έργο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βορείου Ελλάδος, του Συλλόγου Παιδιών με σύνδρομο Down, του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Κακοήθη Νοσήματα «Λάμψη», του Συλλόγου «Παιδικά Όνειρα», του Συλλόγου Γονέων Λαγκαδά «Η Άνοιξη», των Γιατρών του Κόσμου, του Συλλόγου Εθελοντών Αγίου Στυλιανού και της Εταιρίας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν με χορούς και τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας χορευτικοί και ευρύτερα πολιτιστικοί φορείς κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, με πολύχρονη και σημαντική προσφορά στη μελέτη και διάδοση του ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού. Συγκεκριμένα: 
– Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος» – δάσκαλος Κυριάκος Μωυσίδης (Σπήλαιο Γρεβενών),
– Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα Χορού «Έκνευσις» – δάσκαλος Κώστας Νικολαΐδης (Κρήτη),
– Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης – δάσκαλος Σάκης Παληογιάννης (Νότια Δωδεκάνησα – Κάρπαθος, Κάσος, Ρόδος, Χάλκη),
– Πολιτιστικό Σωματείο «Χοροστάτες» – δάσκαλος Αποστόλης Σκρέκας (Ξηροπόταμος Δράμας),
– Χορευτικό τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοποτάμου Λέσβου «Ο Μεσοπόταμος» – δάσκαλος Ευθύμης Σαραντίδης (Λέσβος)
– Κέντρο αποκατάστασης, κοινωνικής στήριξης και δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες «Ο Σωτήρ» – δάσκαλοι Ρένα Δουδούγκαλα και Νίκος Γκότσιου (Θράκη).


Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Κτίριο Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Παραστάσεις: Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, ώρα 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 10€ (γενική είσοδος)

No comments:

Post a Comment