Wednesday, September 27, 2017

NICOLAS SALE

Ο κορυφαίος σεφ στη Γαλλία και το Ritz Hotel του al-Fayed

O 43χρονος που στα 16 έπρεπε να αποφασίσει για τον αν θα γίνει ποδηλάτης ή μάγειρας και το πιο πολυτελές παριζιάνικο ξενοδοχείο

Ένας 43χρονος Παριζιάνος που στα 16 του κλήθηκε να αποφασίσει για τον αν θα γίνει επαγγελματίας ποδηλάτης ή μάγειρας, προτιμώντας (ευτυχώς για εκείνον) το δεύτερο, είναι ο φετινός νικητής του βραβείου «Σεφ της χρονιάς» για το έγκυρο περιοδικό Le Chef, τη βίβλο της γαλλικής γαστρονομίας και των ανθρώπων της. Πρόκειται για τον Nicolas Sale, τον σεφ με τα δύο αστέρια Michelin για τα εστιατόρια Kilimandjaro και Kintessence, στην περίφημη Courchevel των γαλλικών Άλπεων και τον δέκατο -μόλις- σεφ στην ιστορία του θρυλικού ξενοδοχείου Ritz του Παρισιού.
Παράλληλα, ο Sale, που διαδέχτηκε τον Michel Roth στο Ritz, είδε να βραβεύονται τα δύο εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας του πεντάστερου ξενοδοχείου, το Le Jardin de l’Espadon με ένα αστέρι Michelin και το La Table de l’Espadon με δύο αστέρια, από την τελευταία έκδοση της βίβλου της γαστρονομίας. Καθόλου τυχαία μάλιστα, ο Φρανσουά Περέτο, ο σεφ ζαχαροπλαστικής του ίδιου εστιατορίου, του L’Espadon, κέρδισε τον τίτλο του «Πατισιέ της χρονιάς».
Το ξενοδοχείο Ritz Hotel Paris άνοιξε το 1898 από τον Ελβετό ξενοδόχο César Ritz σε συνεργασία με τον θρυλικό chef Auguste Escoffier. Ήταν μάλιστα το πρώτο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο που προσέφερε στις σουίτες του ιδιωτικό μπάνιο, τηλέφωνο και ηλεκτρικό ρεύμα. Έπειτα από έναν αίωνα μεγάλης δόξας αλλά και περιπετειών κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το 1979 αγοράστηκε από τον Αιγύπτιο Mohammed al-Fayed, ενώ το 1988 δημιουργήθηκε στους χώρους του η περίφημη σχολή μαγειρικής The Ritz-Escoffier.
Το 2012 και ενώ το Ritz είχε μπει σε χρόνια παρακμής, μένοντας πίσω σε εξέλιξη από τους μεγάλους ανταγωνιστές του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο al-Fayed ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Thierry Despont την πλήρη ανακαίνιση του ξενοδοχείου, οι οποίες τελικά κόστισαν κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Το Ritz άνοιξε ξανά τις πύλες του τον Μάρτιο του 2016 και πλέον αποτελεί συνώνυμο της ακραίας πολυτέλειας και της εξαιρετικά υψηλής αισθητικής: 159 σουίτες και δωμάτια πολυτελών ανέσεων, μία εντελώς ανακαινισμένη σχολή μαγειρικής με τρεις υπερσύγχρονες κουζίνες, τα δύο περίφημα εστιατόρια που κόβουν την ανάσα για την αισθητική τους, γκαλερί, μπουτίκ, αίθουσα χορού, το Ritz Club και το health club, το πρώτο spa στον κόσμο με την υπογραφή Chanel και ένα πρόσφατα ανακαινισμένο ιδιωτικό τούνελ για VIP επισκέπτες.
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι το βραβείο του «Σομελιέ της χρονιάς» από το Le Chef δόθηκε στον Λουντοβίκ Ναμύρ, του βραβευμένου με τρία αστέρια Μισελέν εστιατορίου Flocons de Sel στη Μεζέβ της Άνω Σαβοΐας, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Ο Frederic Kaiser του εστιατορίου Epicure στο ξενοδοχείο Bristol στο Παρίσι πήρε το «Βραβείο καλύτερης εξυπηρέτησης». Οι διακρίσεις αυτές δόθηκαν κατά τη διάρκεια της 31ης τελετής απονομής των βραβείων του περιοδικού, μιας ετήσιας συνάντησης στην οποία παρίσταται πάντα η πλειονότητα της γαλλικής γαστρονομίας. Ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε το 1987 και τιμά τις τέσσερις προσωπικότητες που διακρίθηκαν για την αριστεία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η καθεμιά στον τομέα της. Τα βραβεία δόθηκαν έπειτα από ψηφοφορία στην οποία μετείχαν 6.000 επαγγελματίες (όλοι όσοι περιλαμβάνονται στον Οδηγό Michelin), σεφ της υψηλής γαστρονομίας και ζαχαροπλαστικής, οινοχόοι και μετρ εστιατορίων.

No comments:

Post a Comment