Wednesday, September 27, 2017


Πόλη του Μέγα Αλέξανδρου, ανακαλύφθηκε στα βάθη του Ιράκ

Πόλη του Μέγα Αλέξανδρου, ανακαλύφθηκε στα βάθη του Ιράκ
Η Ιστορία δεν την κατέγραψε, την κατέγραψαν ωστόσο οι δορυφόροι για λογαριασμό της CIA. Πρόκειται για μια πόλη που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, βρίσκεται στο ιρακινό Κουρδιστάν και αποκαλύφθηκε όταν βρετανοί αρχαιολόγοι μελέτησαν τις φωτογραφίες αφού αυτές αποχαρακτηρίστηκαν.
Σήμερα ονομάζεται Qalatga Darband και σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής John MacGinnis, παρότι είναι νωρίς για συμπεράσματα, πιθανότατα ήταν μια πολυσύχναστη πόλη στο δρόμο από το Ιράκ προς το Ιράν. Είχε αναπτυγμένο εμπόριο οίνου και προφανώς οι κάτοικοί της θα προμήθευαν κρασί τους στρατιώτες που περνούσαν από εκεί.

Την ανακάλυψη παρουσιάζουν οι Times του Λονδίνου. Το συγκεκριμένο σημείο κέντρισε την προσοχή των αρχαιολόγων όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα απόρρητες δορυφορικές φωτογραφίες της CIA από τη δεκαετία του 1960, στις οποίες διαγραφόταν το περίγραμμα των ερειπίων. Αυτό έγινε στα 1996, αλλά οι επισκέψεις στην περιοχή κάθε άλλο παρά εύκολες ήταν.
Ο Dr. John MacGinnis και οι συνεργάτες του πρόσφατα χρησιμοποίησαν drones για να ανακαλύψουν τα κατάλοιπα από τα κτήρια που έμεναν θαμμένα κάτω από το έδαφος για αιώνες. Ξεχώριζε ένα ορθογώνιο οικοδόμημα, αλλά μόνο από το έμπειρο αρχαιολογικό μάτι. Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες; Το χρώμα του σταριού και του κριθαριού που ήταν σπαρμένα εκεί. Όπως είπε ο MacGinnis, όταν από κάτω υπάρχουν τοίχοι, τα σπαρτά δεν αναπτύσσονται κανονικά και έχουν άλλο χρώμα.

Η πόλη πιθανώς ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια καταδίωξης του Δαρείου από τον Μέγα Αλέξανδρο, ύστερα από τη μάχη στα Γαυγάμηλα. Οι πρώτοι της κάτοικοι θα πρέπει να ήταν στρατιώτες του Αλεξάνδρου. Η πρώτη σκέψη πως υπήρχε μια πόλη στην τοποθεσία αυτή, έγινε πριν από τρία χρόνια, αλλά δεν ήταν δυνατόν να υπολογιστούν τα μέγεθος και η πυκνότητα των κτηρίων της. Αυτό που εύχονται, ώστε να βεβαιωθούν, είναι η εύρεση επιγραφών. Από τη γλώσσα τους θα βγουν τα πρώτα συμπεράσματα. Από εκεί και πέρα, τυχόν ονόματα της πόλης ή θεών, θα βοηθήσουν ιδιαίτερα.
Μια πληθώρα κεραμίδων από τερακότα καθώς επίσης ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα που βρέθηκαν εκεί, υποδηλώνουν πως η πόλη θα μπορούσε να είχε ιδρυθεί από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ανάμεσα στα αγάλματα είναι μια γυναικεία μορφή, πιθανώς της Περσεφόνης, και μια ανδρική, πιθανώς του Άδωνι.
Το έργο είναι μέρος του χρηματοδοτούμενου από την βρετανική κυβέρνηση Προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου εκπαιδεύει εμπειρογνώμονες του Ιράκ. Έχει σχεδιαστεί ώστε να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να προστατεύσουν ιστορικά σημεία σε περιοχές της Μέσης Ανατολής που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις. Μεγάλες και ιστορικές πόλεις, όπως η Νινευί, η Νιμρούντ και η Χάτρα, έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από το Ισλαμικό κράτος. Οι αρχαιολόγοι ετοιμάζονται να φροντίσουν τις πληγές τους, όταν θα τους επιτραπεί από τα γεγονότα.

No comments:

Post a Comment